Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Τι κοινό έχει ο «ουρητήρας» του Marcel Duchamp με το Dogecoin

Rabobank: Τι κοινό έχει ο «ουρητήρας» του Marcel Duchamp με το Dogecoin
Τα τέσσερα «σημάδια» της Rabobank που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει...
Σχετικά Άρθρα

«Δεν γνωρίζω πολλά από τέχνη, αλλά ξέρω με τι μοιάζει».
Η παραπάνω είναι μια κλασική σαρκαστική φράση, πολύ γνωστή στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία χρησιμοποιείται κοροϊδευτικά για κάποιον που μιλά για κάτι, χωρίς όμως να γνωρίζει τι είναι αυτό το κάτι.
Και, πράγματι, πρόκειται για μια εξαιρετικά επίκαιρη φράση, καθώς μάλιστα προσφάτως ένας Ιταλός καλλιτέχνης κατάφερε να «πουλήσει» ένα «αόρατο άγαλμα» αντί 18.000 δολ.
«Το άγαλμα δεν μπορεί να γίνει ορατό διά γυμνού οφθαλμού, ωστόσο ο χώρος στον οποίο ευρίσκεται είναι γεμάτος από ενέργεια.
Αν βγάλουμε το άγαλμα από τον χώρο, θα υπάρξει ένα κενό, όπως αναφέρει η αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg» ανέφερε ο γλύπτης.
Η αλήθεια είναι ότι η προαναφερόμενη περίπτωση καλλιτεχνικής αγυρτείας δεν είναι πρωτόφαντη, λέει η Rabobank.
Πραγματικά αξίζει να θυμηθούμε ορισμένα «περιστατικά»
α)«Κάτι ανάλογο ισχύει για τα non fungible tokens ή αλλιώς NFTs.
β)Το 2019, ένας καλλιτέχνης, ο Mauricio Catelan, πούλησε μια φαγωμένη μπανάνα που ήταν κολλημένη σε έναν τοίχο αντί 120.000 δολ.
γ)Στην ιστορία έχει μείνει ο ουρητήρας του Duchamp…
δ)Ενώ ο Damian Hirst είχε πουλήσει ως τέχνη έναν καρχαρία που είχε βάλει στη φορμόλη.

Εμπορεύματα

Δεδομένης της αύξησης στα εμπορεύματα, στον πληθωρισμό και στα κεραμικά προϊόντα, είναι λογικό η τέχνη να λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις αναφέρει η Rabobank.
Για όσους θέλουν να πάνε σε γκαλερί, να χτυπήσουν τα χείλη τους και να κουνήσουν σοβαρά σεβασμό στην πολιτιστική σημασία όλων αυτών, η ολλανδική τράπεζα μοιράζεται ένα μυστικό.
«Εάν δείτε κάποιον διάσημο καλλιτέχνη, παρατηρήστε τον.
Το πρώτο πράγμα που θα κάνει όταν δει ένα έργο τέχνης είναι να βρει πόσες βίδες υπάρχουν σε αυτό».
Πράγματι, αντί για τον Heisenberg, μελετά, μετά, τα ποσά της δημοπρασίας.

Κρυπτονομίσματα

Σε αυτό το κλίμα, κάποιος μπορεί εύκολα να αντιληφθεί γιατί ανεβαίνει το Dogecoin, που πλέον γίνεται αποδεκτό ως συναλλακτικό μέσο από την Coinbase Pro.
Σημειώνεται η αξία του κρυπτονομίσματος τρολ που έχει ως σήμα ένα σκυλάκι ράτσας shiba inu φτάνει τα 54 δισεκ. δολ., στα 0,45 δολ. ανά νόμισμα.
Για το νέο ράλι στο Dogecoin, συμβολή, για άλλη μία φορά, είχε ο Έλον Μασκ, ο οποίος τουίταρε ένα σίμπα ίνου, δηλαδή τη σκυλάκι που αποτελεί σήμα κατατεθέν του κρυπτονομίσματος, να κάθεται σε έναν υπολογιστή και να αναρωτιέται «Να κρατήσω το πάθος μου κρυφό ή να μείνω κοινωνικά αποκλεισμένος;». Όπως είπε ο ιδρυτής της Tesla, αυτό το ερώτημα τον ταλάνιζε όταν ήταν μικρός.
Ωστόσο, όπως όλες οι μποέμ «δημιουργίες» του κόσμου της τέχνης στηρίζονται τελικά από τις μη μποέμικες κεντρικές τράπεζες.
Υπάρχει μια δύναμη πίσω από τον θρόνο της αγοράς κρυπτονομισμάτων που τελικά λέει ότι η πραγματική αξία είναι οι ίδιοι άνθρωποι.
Η ΕΚΤ χθες 2 Ιουνίου δήλωσε επίσης ότι χώρες που δεν εισάγουν ψηφιακά νομίσματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απειλές για τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα και τη νομισματική αυτονομία.
Και κάπως έτσι τα πράγματα σταματούν να είναι μποέμ.

Πληθωρισμός

Από ό,τι φαίνεται, η ΕΚΤ έχει εξοκείλει από τον στόχο 2% για τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, όλοι περιμένουμε ακόμα να δούμε αν μπορεί να διατηρηθεί το παγκόσμιο status quo και έτσι να επιστρέψουμε σε χαμηλά πληθωριστικά επίπεδα ή και αποπληθωρισμό.
Ενδεικτικά, πάντως, αξίζει να αναφερθούμε στα εξής σημάδια που «φέρνουν»… αύξηση:
α)Το μήνυμα της ΕΚΤ σχετικά με το ψηφιακό νόμισμα
β)Το Beige Book της Fed μίλησε για ελλείψεις σε όλο τον κόσμο
γ)Ο Elon Musk έγραψε στο Twitter: «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αλυσίδα εφοδιασμού
δ) Η Ευρώπη έχει δηλώσει ότι η ρήτρα διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες θα ισχύσουν το 2021 και το 2022θα αναστραφεί το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης