Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αυξήσεις φωτιά στα ακίνητα, παρά την πανδημία στην Ευρώπη - Άνοδος άνω του 2,5% στην Ελλάδα

DBRS: Αυξήσεις φωτιά στα ακίνητα, παρά την πανδημία στην Ευρώπη - Άνοδος άνω του 2,5% στην Ελλάδα
Ιδιαίτερα ισχυρή είναι η ζήτηση για ακίνητα στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη

Ιδιαίτερα ισχυρή είναι η ζήτηση για ακίνητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως υποστηρίζει με ανάλυσή του ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τη σταθερή διάθεση στεγαστικών δανείων και το ευνοϊκό ισοζύγιο ζήτησης-προσφοράς στέγης, συνέβαλαν στη ραγδαία αύξηση στις τιμές.
Μάλιστα, σε αυτό το ιδιότυπο ράλι πρωταθλήτριες αναδεικνύονται η Ολλανδία και η Γερμανία, με τις τιμές να ενισχύονται κατά 10% περίπου, ενώ ακολουθούν η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, που παρουσιάζουν αύξηση πέριξ του 6%, με την αύξηση των τιμών στη χώρα μας να κυμαίνεται περίπου στο 2,5%.
Capture.png
Τι συμβαίνει με τα στεγαστικά

Καθώς η Covid-19 άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2020, υπήρξε αβεβαιότητα σε όλες τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις, αναφέρει η DBRS Morningnstar.
Οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα και στην κινητικότητα επιβλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ιταλία στις αρχές Μαρτίου 2020.
Ωστόσο, σύντομα ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι τον Απρίλιο του 2020, υπήρξαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παράγοντες που επηρέασαν το real estate

Εκείνη την εποχή, ήταν δύσκολο να προβλεφθεί η σοβαρότητα του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η πανδημία Covid-19 στην αγορά κατοικίας και στην απόδοση των στεγαστικών δανείων. Τα αποτελέσματα κυμαίνονταν από σχετικά μέτρια έως πολύ σοβαρά και εξαρτήθηκαν από διάφορους παράγοντες.
Αυτοί οι περιελάμβαναν:
α)Τη χρονική διάρκεια και τη σοβαρότητα της πανδημίας,
β)Την ικανότητα των επιχειρήσεων και των καταναλωτών να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες,
γ)Τη διαθεσιμότητα στεγαστικών δανείων και πρότυπα δανεισμού,
δ)Την ανακάλυψη και διάθεση εμβολίων ή τη θεραπεία για την ασθένεια, και
ε)Την υποστήριξη που παρείχαν οι κυβερνήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ένα χρόνο μετά, ενώ η οικονομική αβεβαιότητα παραμένει, είναι προφανές από το εύρος των αποτελεσμάτων ότι τα χειρότερα αποτελέσματα έχουν αποφευχθεί.
Πλέον, παρότι έχουν αρθεί τα μορατόρια στις πληρωμές, οι τιμές, αντίθετα με τις δυσοίωνες προσδοκίες, παρουσίασαν αυξητική τάση.
Αυτό οφείλεται στο εξής:
α)Στη σημαντική κυβερνητική υποστήριξη για τον περιορισμό των απωλειών θέσεων εργασίας και των επιχειρηματικών χρεοκοπιών,
β)Στην ταχεία προσαρμογή στους κανόνες κοινωνικής απομάκρυνσης
γ) Στην εφαρμογή των μορατορίων.
Καταγραφή_76.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης