Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ανάπτυξη +5% στην Ευρωζώνη το 2021 και 4,5% το 2022

Fitch: Ανάπτυξη +5% στην Ευρωζώνη το 2021 και 4,5% το 2022
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, η Γηραιά Ήπειρος αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης 5%
Σχετικά Άρθρα

Επί τα βελτίω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2021 ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, δεδομένου ότι οι εκροές το α’ τρίμηνο ήταν καλύτερες του αναμενομένου, τα εμβολιαστικά προγράμματα προχωρούν με ταχύ ρυθμό, οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις σταδιακά αίρονται, ενώ παράλληλα Ιταλία και Γερμανία επεκτείνουν τα δημοσιονομικά προγράμματά τους.
Ειδικότερα, τον Μάρτιο, η Fitch ανέμενε πως το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν κατά 1% σε ετήσια βάση, ωστόσο η μείωση που υπέστη δεν ξεπέρασε το -0,3%.
Αυτό το δεδομένο, λοιπόν, θα πρέπει να ενσωματωθεί στις προβλέψεις για τη διαμόρφωση του ΑΕΠ το 2021.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη Fitch Ratings, η Γηραιά Ήπειρος αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης 5% έναντι προηγούμενων προβλέψεων για ανάπτυξη 4,7%, με την οικονομική δραστηριότητα να βελτιώνεται σημαντικά το β’ τρίμηνο του 2021.
Επίσης, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η ευρωπαϊκή οικονομία θα επεκταθεί κατά 4,5% το 2022.
Οι δείκτες υψηλής συχνότητας ενισχύθηκαν τον Μάιο καθώς μειώθηκαν τα εμπόδια στην κινητικότητα.
Ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος μέχρι τώρα καθοδηγούνταν από έναν αναπτυσσόμενο τομέα παραγωγής, συνδυάζεται τώρα με τα κέρδη στον τομέα των υπηρεσιών.
Η επιχειρηματική αισιοδοξία και οι νέες παραγγελίες, παρά τις καθυστερήσεις, είναι πιθανό να διασφαλίσουν ισχυρή ανάπτυξη στον μεταποιητικό τομέα.

Πληθωρισμός

Ωστόσο, η έντονη ζήτηση, η δημοσιονομική επέκταση και οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού έχουν οδηγήσει σε αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στον μεταποιητικό τομέα, που όμως δεν έχουν μετακυλιστεί στους καταναλωτές.
Η αύξηση του ρυθμού πληθωρισμού θα πρέπει να αποδειχθεί προσωρινή παρά το υψηλότερο προφίλ ανάπτυξης,
Σε κάθε περίπτωση, οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν, όμως θα παραμείνουν κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ό,τι αφορά τον ορίζοντα των προβλέψεων έως το 2023.
Η Fitch αναμένει από την ΕΚΤ να αυξήσει το μηνιαίο ρυθμό αγορών APP καθώς το πακέτο PEPP, ύψους 1,85 τρισεκ. ευρώ, τελειώνει τον Μάρτιο του 2022.
δασ_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης