Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Λήξεις παραγώγων και Fed εκτινάσσουν τη μεταβλητότητα - Σε ομόλογα και τράπεζες στρέφονται οι επενδυτές

Nomura: Λήξεις παραγώγων και Fed εκτινάσσουν τη μεταβλητότητα - Σε ομόλογα και τράπεζες στρέφονται οι επενδυτές
Το συνολικό ανοιχτό ενδιαφέρον για μεταβλητότητα ξεπερνά τα 90 δισεκ. δολ., σύμφωνα με τη Nomura
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τη σημερινή τετραπλή λήξη των παραγώγων στην αμερικανική χρηματαγορά, με τη Nomura να διαπιστώνει εκτίναξη της αστάθειας, που ωθεί τους επενδυτές στην αγορά μεταβλητότητας, στα ομόλογα και στις μετοχές που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια.
Ειδικότερα, σε προηγούμενη ανάλυσή της, πριν από δύο εβδομάδες, η Nomura είχε προειδοποιήσει για πτώση στην αμερικανική χρηματαγορά και για αύξηση της μεταβλητότητας λόγω του quad witch, δηλαδή της τετραπλής λήξης στα options των μετοχών, στα options των δεικτών, στα futures των μετοχών και στα futures των δεικτών.
Δεδομένης της αύξησης των όγκων των πωλήσεων τις τελευταίες τρεις ημέρες φαίνεται ότι πέφτει… μέσα.
Πλέον, η ιαπωνική εταιρεία προειδοποιεί πως ο όρος «αναπληθωρισμός» είναι εκτός πραγματικότητας, με τη Fed να αντιλαμβάνεται την αντιστροφή της μακροοικονομικής τάσης και να προετοιμάζεται για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, περιστέλλοντας, κατ’ αρχάς, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Στα παραπάνω ως σημαντικό παράγοντα εξελίξεων αναφέρει τις σημερινές λήξεις, χάρη στην ακραία πτώση του σημερινού Gamma και Delta έναντι του δείκτη μετοχών προς ETF options

Πώς επηρεάζει η Fed

Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αλλάζει κατεύθυνση, συμπιέζοντας την αγορά.
α)Επειδή τώρα είναι πλέον προφανές ότι η ετυμηγορία της Fed, βάσει της δικής της ευέλικτης στόχευσης για τον πληθωρισμό, δεν θα μπορούσε να αντέξει την ανησυχία που προκαλεί η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Υπενθυμίζεται πως η Fed έχει θέσει ως στόχο για τον πληθωρισμό το 2% για το 2021.
Την ίδια ώρα όμως οι «κουκκίδες» της δείχνουν ότι μάλλον χάνει τον έλεγχο.
β)Επειδή η Fed είναι bullish για την αγορά εργασίας – κάτι που αποτελεί απότομη μεταστροφή και προοιωνίζεται νομισματική σύσφιξη.
γ)Επειδή διαπιστώνεται συμπίεση στα ομόλογα που προστατεύονται από το πληθωρισμό (breakevens, -36 bps), ενώ οι τιμές στα εμπορεύματα εκτινάχθηκαν.

H μεγαλύτερη ιστορικά λήξη παραγώγων στη Wall Street

Σε αυτό το πλαίσιο, η Nomura επισημαίνει ότι φτάσαμε επιτέλους στην πολυαναμενόμενη τριμηνιαία και δεύτερη μεγαλύτερη ιστορικά λήξη παραγώγων στη Wall Street, όπου διαπιστώνεται μια απότομη καθοδική κίνηση στo Delta σε ό,τι αφορά τον δείκτη μετοχές/ETF options, με τις πωλήσεις να εκτοξεύονται.
Επισημαίνεται πως η τρέχουσα μεταβλητότητα έχει τη σημασία της, στο πλαίσιο ενός τυπικού αναδραστικού βρόχου αξιοπρέπειας – επιβαρύνοντας τους dealers με ένα Gamma, το οποίο ενισχύει έτι περαιτέρω την αστάθεια…
image007_5.jpg
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το συνεχές Gamma που έχουν να αντιμετωπίσουν οι dealers και οι συναλλαγές που ωθούνται από τη μεταβλητότητα έχουν παραγάγει αγορές 90,9 δισεκ. δολ. που σχετίζονται με τον έλεγχο της μεταβλητότητας τους τελευταίους τρεις μήνες.
image009_4.jpg
Και όπως αναφέρει η Νomura, ο έλεγχος της μεταβλητότητας έχει ακόμη πολλά καύσιμα μέχρι να υπάρξει απομόχλευση σε δυνητικά πιο ασταθές περιβάλλον με μεγάλο όγκο και εύρος συναλλαγών, το οποίο λαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις δεδομένων των λήξεων και την πτώση του Gamma και το Delta.
image014_1.jpg
Τέλος, η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία καταλήγει στο εξής:
α)Διαπιστώνονται «μεγάλες» αγορές στα ομόλογα με διευρυμένες αποδόσεις και τα εταιρικά ETFs, λόγω της σχέσης του Duration, δηλαδή της απόκρισης των ομολόγων στις αλλαγές των αποδόσεων, έναντι του αναληφθέντα κινδύνου, αλλά και της επιταχυνόμενης σύσφιξης εκ μέρους της Fed.
β)Διαπιστώνονται αγορές στα χαμηλά μετοχών που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια (π.χ. τράπεζες).

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης