Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι να μάθουν οι επενδυτές από την ιστορία του πληθωρισμού – Ποιοι κλάδοι θα αποδώσουν ακόμη και σε αλλαγή της πολιτικής της Fed

Τι να μάθουν οι επενδυτές από την ιστορία του πληθωρισμού – Ποιοι κλάδοι θα αποδώσουν ακόμη και σε αλλαγή της πολιτικής της Fed

Εάν ο σημερινός πανδημικός πληθωρισμός αποδειχθεί σταθερά υψηλός, θα είναι σαν τα χρόνια πριν από τον Volker

Οι ΗΠΑ βρίσκονται υπό την απειλή του πληθωρισμού… με τους παλαιότερους επενδυτές να ανασύρουν στην μνήμη τους τις πολιτικές του Paul Volker, ο οποίος τιθάσευσε τον στασιμοπληθωρισμό των αρχών της δεκαετίας του 1980.

Ο Paul Volker ανέλαβε επικεφαλής της Fed τον Αύγουστο του 1979, όταν η αμερικανική οικονομία αντιμετώπιζε πρόβλημα στασιμοπληθωρισμού.
Η πρώτη του απόφαση ήταν να αυξήσει αμέσως τα επιτόκια, που έφτασαν στο 20% τον Δεκέμβριο του 1980.
Ωστόσο, οδήγησε σε ραγδαία επιβράδυνση της ανάπτυξης το 1981 και σε ύφεση το 1982, με αρκετούς αναλυτές να φοβούνται αυτό το σενάριο και σήμερα, καθώς οι ενδείξεις από την πορεία των τιμών είναι ανησυχητικές, με τον πληθωρισμό να έχει φθάσει τον Απρίλιο στο 4,2% και στο 5% τον Μάιο.

Το επικρατέστερο σενάριο

Εάν ο σημερινός πανδημικός πληθωρισμός αποδειχθεί σταθερά υψηλός, θα είναι σαν τα χρόνια πριν από τον Volker ή θα μπορούσε να μοιάζει περισσότερο με την πορεία της ανάπτυξης που ακολούθησε τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο;
Αυτές οι περίοδοι παρέχουν σημαντικά μαθήματα σχετικά με την απόδοση των χρηματοπιστωτικών αγορών, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μετοχές είχαν καλές αποδόσεις παρά τις περιόδους πληθωρισμού.
Αλλά αυτό κράτησε μόνο στα μέσα της δεκαετίας του 1960.
Οι αποδόσεις των μετοχών και των ομολόγων ήταν οριακές στη συνέχεια έως ότου εμφανίστηκε ο πληθωρισμός της δεκαετίας του 1970.

Οι ειδικές συνθήκες

Ένας λόγος για τον οποίο οι μετοχές τα πήγαν καλά στη δεκαετία του 1950 ήταν ότι μεγάλα κεφάλαια εισήλθαν στην αγορά καθώς τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλα ιδρύματα αγόρασαν μετοχές για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον Ian Harnett, επικεφαλής επενδύσεων στην Absolute Strategy Research.
Αυτό βοήθησε να μειωθεί το λεγόμενο ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών, το οποίο ενισχύει τις επιπλέον αποδόσεις που απαιτούν οι επενδυτές από τα κρατικά ομόλογα για τον κίνδυνο απώλειας των χρημάτων τους.
Στη δεκαετία του 1970, το ασφάλιστρο κινδύνου αυξήθηκε και πάλι και οι μετοχές σημείωσαν χαμηλές επιδόσεις όταν ο πληθωρισμός αυξήθηκε.
Οι ενδείξεις για το γιατί συνέβη αυτό βρίσκονται αλλού στο οικονομικό σκηνικό.
Μετά τον πόλεμο, υπήρξαν περίοδοι πληθωρισμού, αλλά η πραγματική οικονομία μεγάλωσε αρκετά ώστε να συμβαδίζει με τις αυξήσεις των τιμών.
Οι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν για την μεταπολεμική προσπάθεια εστίασαν στην παραγωγή… ειρήνης.
Στη συνέχεια, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, άνοιξε ένα χάσμα μεταξύ της πραγματικής ανάπτυξης και της επιρροής του πληθωρισμού.

Οι αλλαγές του ‘60

Τα πράγματα άλλαξαν τη δεκαετία του 1960.
Οι μεγάλες κυβερνητικές δαπάνες για τον πόλεμο του Βιετνάμ και τα προγράμματα της Μεγάλης Κοινωνίας του Προέδρου Lyndon Johnson είχαν χαμηλά επιτόκια.
Η προσφορά χρήματος αυξήθηκε έντονα και αυτό που οι αναλυτές αποκάλεσαν «Μεγάλος πληθωρισμός» ξεκίνησε.
Η οικονομία υπερθερμάνθηκε.
Πρώτον, το κενό παραγωγής, το οποίο μετρά την ικανότητα της οικονομίας να παράγει αρκετά προϊόντα σε σχέση με τη ζήτηση για κατανάλωση, έγινε αρνητικό καθώς η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά.
Στη συνέχεια, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 η υπερβολική ζήτηση μετατράπηκε σε μια μακρά τάση προς αύξηση της υπερπροσφοράς.
Καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε, το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε και οι άνθρωποι απαιτούσαν υψηλότερους μισθούς.
Ταυτόχρονα, η Federal Reserve επηρεάστηκε περισσότερο από την πολιτική: ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Arthur Burns συνεργάστηκε στενά με τον Richard Nixon για να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί.
Η αξία του δολαρίου έγινε ασταθής αφού ο Πρόεδρος Nixon ανέστειλε τη δυνατότητα μετατροπής του δολαρίου σε χρυσό το 1971.
Ήταν ο θάνατος της συμφωνίας Bretton Woods, η οποία είχε συνδέσει τα διεθνή νομίσματα μεταξύ τους.

Ο ρόλος του δολαρίου

Ένα πιο ασταθές δολάριο τροφοδοτείται από υψηλότερες τιμές εισαγωγής, γεγονός που έκανε τον πληθωρισμό πιο ασταθές και αβέβαιο.
Η αβεβαιότητα είναι άσχημη για τους επενδυτές και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών αυξήθηκε και πάλι - και οι αποδόσεις χρηματιστηρίου ακολούθησαν.
Στη συνέχεια ήρθε το πρώτο σοκ στις τιμές του πετρελαίου, όταν πολλές αραβικές χώρες εμπόδισαν τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ως διαμαρτυρία για την υποστήριξη της Αμερικής σ το Ισραήλ.

Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Σήμερα το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών είναι πολύ χαμηλά, αφήνοντας τις μετοχές χωρίς μεγάλο μέρος από την αβεβαιότητα.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τονώσει την οικονομία και να μειώσει την ανεργία.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα μέσα της δεκαετίας του 1960, το κενό παραγωγής δεν έχει ακόμη κλείσει.
Ο ρόλος της Fed είναι βασικός.
Υποσχέθηκε να αφήσει την οικονομία να υπερθερμανθεί στην προσπάθειά της να επιτύχει πλήρη απασχόληση.
Η υπερθέρμανση φαίνεται μια αβέβαιη προοπτική, ειδικά εάν η πρόσφατη ταχεία αύξηση της προσφοράς χρήματος διορθώνεται γρήγορα σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο όπως συνέβη μετά τον πόλεμο.
Ένα μέρος που οι επενδυτές έχουν γυρίσει στο παρελθόν είναι τα πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός.
Στη δεκαετία του 1970, το κίτρινο μέταλλο παρείχε πολύ ισχυρές αποδόσεις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό.
Αν λοιπόν η ιστορία επαναληφθεί, τότε οι εταιρείες σε κυκλικές βιομηχανίες, όπως χημικές ουσίες ή εταιρείες εξόρυξης ή αεροπορικές εταιρείες, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από εκείνες σε αμυντικές βιομηχανίες, όπως επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ή βασικών αγαθών και τροφίμων.
Από τότε, οι κυκλικές μετοχές έχουν χαμηλή απόδοση, εάν εξαιρεθούν οι εταιρείες τεχνολογίας.
Η αποφυγή εταιρειών τεχνολογίας, ή τουλάχιστον εκείνων που βασίζονται σε χαμηλά επιτόκια για κάνουν τα μελλοντικά κέρδη τους να φαίνονται πιο πολύτιμα σήμερα, μπορεί να είναι το κλειδί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης