Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Harvard University: Τα lockdown λόγω πανδημίας κατέστρεψαν τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά έκαναν πλουσιότερους τους... πλούσιους

Harvard University: Τα lockdown λόγω πανδημίας κατέστρεψαν τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά έκαναν πλουσιότερους τους... πλούσιους
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι κυβερνητικές εντολές για lockdown κατέστρεψαν τους εργαζομένους στο κάτω μέρος της οικονομικής αλυσίδας
Μπορεί οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να προσπάθησαν να εξομαλύνουν τις συνέπειες των lockdown λόγω της πανδημίας, αλλά μια νέα ανάλυση δεδομένων από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο Brown και το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates υπολογίζει πώς έχουν επηρεαστεί τα διαφορετικά επίπεδα απασχόλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι σήμερα.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι κυβερνητικές εντολές για lockdown κατέστρεψαν τους εργαζομένους στο κάτω μέρος της οικονομικής αλυσίδας, αλλά οδήγησαν το ανώτερο επίπεδο στην πραγματικότητα σε καλύτερη θέση.
Η ανάλυση εξέτασε τα επίπεδα απασχόλησης τον Ιανουάριο του 2020, προτού εξαπλωθεί ευρέως ο κορωνοϊός και πριν εφαρμοστούν οι εντολές lockdown και άλλοι περιορισμοί στην οικονομία.
Και τα συνέκρινε με στοιχεία για την απασχόληση από τις 31 Μαρτίου 2021.
Η εικόνα που εμφάνισε αυτή η σύγκριση είναι μια καταστροφή της εργατικής τάξης...

Μείωση της απασχόλησης

Η απασχόληση για εργαζομένους με χαμηλότερους μισθούς, η οποία ορίζεται ως αποδοτικότερη από 27.000 δολ. ετησίως, μειώθηκε κατά 23,6% κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου.
Η απασχόληση για εργαζομένους μεσαίου μισθού, η οποία ορίζεται ως κέρδος από 27.000 δολ. έως 60.000 δολ., μειώθηκε κατά 4,5%.
Ωστόσο, η απασχόληση για εργαζομένους με υψηλό μισθό, που ορίζεται ως κέρδος άνω των 60.000 δολαρίων, αυξήθηκε στην πραγματικότητα κατά 2,4% κατά τη χρονική περίοδο παρά την οικονομική αναταραχή στις ΗΠΑ.
Τα δεδομένα είναι καταστροφικά.
Προσφέρουν μια ακόμη υπενθύμιση ότι τα κρατικά lockdown πλήττουν τους περισσότερους που μπορούσαν να το αντέξουν λιγότερο.

Ποιος είναι ο υπεύθυνος;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η πανδημία, και όχι οι κυβερνητικοί αποκλεισμοί, είναι η πραγματική πηγή αυτής της οικονομικής πίεσης.
Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ίδιος ο ιός έπαιξε κάποιο ρόλο, τα κυβερνητικά lockdown ήταν αναμφίβολα ο μοναδικός μεγαλύτερος παράγοντας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα κράτη που επέβαλαν σκληρά lockdown είχαν σταθερά πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας από τα κράτη που υιοθέτησαν μια πιο ήπια προσέγγιση.
Άλλοι μπορεί να επιμένουν ότι ο μετριασμός της εξάπλωσης του COVID-19 που επιτυγχάνεται με τα lockdown δικαιολογεί αυτό το οικονομικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα δεν λαμβάνει υπόψη τις πολλές μελέτες που έχουν υποβληθεί σε αξιολόγηση και δείχνουν ότι οι εντολές lockdown δεν ανέκαψαν αποτελεσματικά την εξάπλωση της πανδημίας ή το άλλο εύρημα ότι η μεγαλύτερη εξάπλωση του COVID-19 δεν συνέβη σε χώρους εργασίας, εστιατόρια ή γυμναστήρια αλλά στο σπίτι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης