Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ψήφος εμπιστοσύνης στις αγορές της Ευρώπης από Goldman, UBS, Morgan Stanley, Barclays, BNP – Ποιες μετοχές προτιμούν

Ψήφος εμπιστοσύνης στις αγορές της Ευρώπης από Goldman, UBS, Morgan Stanley, Barclays, BNP – Ποιες μετοχές προτιμούν

Οι επενδυτικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα σημειώσουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις αμερικανικές

Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτικών τραπεζών υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες αναμένεται να σημειώσουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις αμερικανικές το υπόλοιπο του έτους και έως το 2022.

Ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα από τη ζώνη του ευρώ υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ενισχύεται, μετά από μια αργή ανάκαμψη λόγω των επίμονων μέτρων lockdown και της αργής διάθεσης εμβολίων.
Οι μετρήσεις PMI της ευρωζώνης, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημείωσαν τα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ, υποδηλώνοντας ταχεία ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρο το μπλοκ τον Ιούνιο.
Αυτά τα στοιχεία φάνηκαν και στις ευρωπαϊκές αγορές.
Οι ροές αμοιβαίων κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές μετοχές ετησίως ήταν οι ισχυρότερες της τελευταίας εξαετίας, με τους Αμερικανούς και τους Ασιάτες επενδυτές να αντιστρέφουν τις πρόσφατες τάσεις για να γίνουν καθαροί αγοραστές ευρωπαϊκών μετοχών, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs.

Αισιοδοξία για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 14% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας ήδη την εκτίμηση της Goldman Sachs που προέβλεπε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα ανέβουν 10% τους επόμενους 12 μήνες.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley δήλωσαν επίσης ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να ξεπεράσει όλες τις μεγάλες περιοχές φέτος, για πρώτη φορά σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.
«Με τους παγκόσμιους επενδυτές με διαρθρωτικά underweight θέσεις στην Ευρώπη, υπάρχει άφθονο περιθώριο για τις πρόσφατες εισροές», δήλωσε ο Graham Secker, επικεφαλής στρατηγικός μετοχών της Morgan Stanley.
Ο Secker πρόσθεσε ότι με τη γενική άποψη ότι τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου γίνονται πιο ήπια, η αισιοδοξία για τις ευρωπαϊκές αποδόσεις θα πρέπει να εξεταστεί σε σχετικούς και όχι απόλυτους όρους.
Η Barclays, από την πλευρά της, απέδωσε την αύξηση των εισροών στην Ευρώπη, ιδίως από τους Αμερικανούς επενδυτές, στο καθυστερημένο άνοιγμα της ηπείρου προσφέροντας ένα σχετικό όφελος ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Σε πρόσφατο σημείωμα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών της Barclays, Emmanuel Cau, σημείωσε ότι ενώ η ανάπτυξη των ΗΠΑ φαίνεται να κορυφώνεται και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρχίζει να πιέζεται για άρση μέρους των υποστηρικτικών πολιτικών, η ανάκαμψη της ΕΕ βρίσκεται σε προγενέστερο στάδιο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει ιδιαίτερα φιλική.
«Πιστεύουμε ότι η θετική οικονομική δυναμική της περιοχής θα μπορούσε να συνεχιστεί έως το 2022, καθώς ο ιδιωτικός τομέας είναι πρόθυμος να ξοδέψει, οι τράπεζες βγαίνουν από την κρίση σε καλή κατάσταση και η δημοσιονομική στάση είναι σταθερά υπέρ της ανάπτυξης», δήλωσε ο Cau.

Ορόσημο το Ταμείο Ανάκαμψης

Το ταμείο Ανάκαμψης θεωρείται το ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παρέχει τα θεμέλια για μια ισχυρή και διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Reinhard Cluse, δήλωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ που δημιουργείται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα αποτυπωθεί στα μεγέθη του 2022 και του 2023.
«Άρα τα επόμενα τρία χρόνια νομίζω ότι είναι πιθανό να δούμε τη μεγαλύτερη απόδοση όσον αφορά την πραγματική οικονομική δραστηριότητα, τη στήριξη των κερδών των εταιρειών, ιδίως σε τομείς που θα επωφεληθούν από το ταμείο ανάκαμψης», είπε.
«Αυτοί οι τομείς θα είναι ο χώρος των κεφαλαιουχικών αγαθών, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας, οι εταιρείες αυτοκινήτων και επίσης οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών.
Σε αυτούς τους τομείς, θα περιμέναμε την πιο σημαντική απόδοση», ανέφερε ο Cluse.

Ποιες μετοχές θα ωφεληθούν;

Η BNP Paribas δήλωσε ότι ο συνδυασμός δημοσιονομικής στήριξης και μιας σταθερής πολιτικής της ΕΚΤ θα συνεχίσει να ωφελεί τις λεγόμενες μετοχές αξίας, ειδικά στη ζώνη του ευρώ.
«Τα σημάδια πληθωριστικών πιέσεων, η προσαρμοστική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και οι σχετικά ελκυστικές αποτιμήσεις υποστηρίζουν τη συνέχιση της περιστροφής που καθοδηγείται από την ανάκαμψη στον παράγοντα αξίας», ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας.
Οι μετοχές αξίας θεωρούνται υποτιμημένες και εκτιμάται ότι επωφελούνται από την οικονομική ανάκαμψη.
Οι επενδυτές σε μετοχές ανάπτυξης, από την άλλη πλευρά, αναμένουν να αυξηθούν με ταχύτερο ρυθμό από την υπόλοιπη αγορά.

Ισχυρές εισροές

Οι αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν επίσης ότι οι πρόσφατες εισροές στην Ευρώπη πιθανότατα θα ενισχυθούν.
Η εισροή χρημάτων έχει καλύψει μόνο ένα μικρό μέρος των καθαρών εκροών τα τελευταία χρόνια, ενώ ο ρυθμός εισροών καθυστέρησε τη βελτίωση των μετρήσεων PMI.
«Τα ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια υπήρξαν μακροπρόθεσμα χαμηλά σε απόδοση και ως εκ τούτου οι περισσότεροι επενδυτές έχουν πολύ χαμηλότερα βάρη στην περιοχή από ό,τι ιστορικά», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
«Η ικανότητα των ευρωπαϊκών ιδίων κεφαλαίων να προσελκύσουν κεφάλαια θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, οι πιο σημαντικοί από τους οποίους θα είναι η ικανότητα αύξησης των κερδών, η παροχή στους επενδυτές καινοτόμων ιστοριών ανάπτυξης και η ενθάρρυνση των εγχώριων επενδυτών να στραφούν περισσότερο σε μετοχές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης