Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αγορών στο α΄εξάμηνο 2021

Deutsche Bank: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αγορών στο α΄εξάμηνο 2021
Πως κινήθηκαν μετοχές, νομίσματα και εμπορεύματα
Σχετικά Άρθρα

Καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, μια γρήγορη πρώτη ματιά στις αποδόσεις του Ιουνίου, τόσο για το δεύτερο τρίμηνο όσο και για το εξάμηνο καταγράφουν εξαιρετικές αποδόσεις σε όλες σχεδόν τις αγορές, με 33 από τα 38 μη νομισματικά assets που καταγράφει η Deutsche Bank να κινούνται υψηλότερα τους τελευταίους τρεις μήνες.
Mε την αγορά να έχει παραμείνει στάσιμη για το μεγαλύτερο μέρος του 2020, δεν αποτελεί έκπληξη η άνοδος του πετρελαίου, με το αργό να καταγράφει αύξηση έως και +51,4% . Ακόμα και τον Ιούνιο σημείωσε άνοδο +10,8%.
Από την άλλη πλευρά ο χρυσός σημειώνει πτώση -6,8% από πέρυσι, ενώ μέσα στον Ιούνιο κατέγραψε τη χειρότερη απόδοση από τον Νοέμβριο του 2016, σημειώνοντας πτώση -7,2% και την αμερικανική Fed να εμφανίζεται καθησυχαστική για την άνοδο του πληθωρισμού σε μια προσπάθεια στήριξης του «βασιλιά των μετάλλων».
Μειωμένη είναι και η τιμή του ασημιού, καταγράφοντας -6,8%. Απώλειες έχουν και τα βιομηχανικά μέταλλα, με τον χαλκό να χάνει το 8,1% της αξίας του από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε η κρίση της πανδημίας.

ytd_assets.jpg

Assets και μετάλλαξη Δέλτα

Εν τω μεταξύ, ένας από τους κορυφαίους traders της Deutsche Bank, o Jim Reid επισημαίνει ότι το άνοιγμα του εμπορίου έγινε μετ’ εμποδίων το δεύτερο τρίμηνο και ειδικά τον Ιούνιο με την εξάπλωση της ανησυχητικής μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.
Αυτό γίνεται εμφανές στους μικρότερους και πιο εξειδικευμένους δείκτες όπως ο Euro Stoxx Travel & Leisure (ταξιδιών και αναψυχής) που καταγράφει πτώση --8,4% το δεύτερο τρίμηνο με βάση τις συνολικές αποδόσεις, θέτοντας τέλος σε μια σειρά 4 διαδοχικών κερδοφόρων τριμήνων καθώς ανέκαμψε μετά την πανδημία.
Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ, ο δείκτης αεροπορικών εταιρειών S&P 500 υποχωρεί στο -11,4% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο και στο -11,6% μέσα στον τον Ιούνιο, θέτοντας αντίστοιχα τέλος σε ένα σερί ανόδου λόγω των προκαταβολών τα 4 προηγούμενα τρίμηνα.
Παρά τις αναταράξεις του Ιουνίου, οι μετοχές κινήθηκαν σε αξιοπρεπή επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι, καταγράφοντας ελαφρώς ενισχυμένα κέρδη: Ο S&P 500 με + 2,3%) και ο STOXX 600 με + 1,5%), ενώ οι συνολικές τους αποδόσεις τον Ιούνιο ανέβασαν τα κέρδη τριμήνου σε + 8,5% και + 6,8% αντίστοιχα.
Ολοκληρώνοντας την εικόνα της κίνησης των αγορών, το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ σημείωσε ράλι στο δεύτερο τρίμηνο, με την απόδοση να υποχωρεί 27,2 μονάδες βάσης.
Εάν αυτό συνεχιστεί και στο τρίτο τρίμηνο, θα αποτελέσει μία από τις πολύ σημαντικές μεταβλητές που μας λένε πολλά για τον πληθωρισμό, τους ρυθμούς ανάπτυξης, την μετάλλαξη Δέλτα, τη FED και γενικά της τάσεις χρηματοδότησης.

june_2021.jpg

Bitcoin - Συνάλλαγμα - Ομόλογα

Τελευταία αλλά διόλου ασήμαντη, αν και λείπει από τα γραφήματα της Deutsche Bank, η κίνηση του Bitcoin, το οποίο συνέχισε να «ξεφουσκώνει» καθώς υποχώρησε (κατά 5,7%) για 3ο συνεχόμενο μήνα καταγράφοντας συνολική πτώση -41,3% στο δεύτερο τρίμηνο, τιμή που σημαίνει ότι είναι τώρα «μόνο» +19,3 από πέρυσι τέτοια εποχή, όπου κατέγραψε το ρεκόρ του 123,7% στις 14 Απριλίου.

Όσον αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες , το δολάριο – ελέω FED - κατέγραψε τον Ιούνιο άνοδο + 2,9%, σε αντίστροφη τροχιά από τον χρυσό. Ο Ιούνιος ήταν ο πρώτος καλύτερος μήνας από τον Νοέμβριο του 2016 για το αμερικανικό νόμισμα.
Ωστόσο, για το σύνολο του τριμήνου το δολάριο παραμένει χαμηλότερα κατά -0,9%.
Σημαντικές κινήσεις κατέγραψαν τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, με το βραζιλιάνικο ρεάλ ναενισχύεται + 13,4% έναντι του αμερικανικού δολαρίου το β΄ τρίμηνο ενώ η τουρκική λίρα υποχώρησε -2,5% τον Ιούνιο, καταγράφοντας συνεχόμενες μηνιαίες πτώσεις το τελευταίο πεντάμηνο.
Τα κρατικά ομόλογα παρέμειναν όλα σε αρνητική τροχιά, συγκριτικά με πέρυσι, αν και το τρίτο τρίμηνο το αμερικανικό δεκαετές (+ 1,9%) και το αντίστοιχο βρετανικό (+ 1,8%) ανέκαμψαν, ενώ οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού 10ετούς, έχασαν έδαφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης