Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mohamed El Erian: Κακό νέο, πλέον, για τις μετοχές οι χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα - Τι ακολουθεί

Mohamed El Erian: Κακό νέο, πλέον, για τις μετοχές οι χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα - Τι ακολουθεί
Εύλογα πολλοί αναρωτιούνται αν η διατήρηση, με τεχνητό τρόπο, των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο, αναφέρει ο Mohamed El Erian
Σχετικά Άρθρα

Κακό νέο για τις αγορές, πλέον, είναι οι χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Mohamed El Erian.
Eιδικότερα, η απότομη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, σε γενικές γραμμές, είναι καλά νέα για τους επενδυτές, αναφέρει ο επικεφαλής της οικονομολόγος της Allianz, αφήνοντας ένα υπονοούμενο:
«Βάσει όσων πιστεύαμε μέχρι τώρα».
«Ωστόσο, πλέον οι αγορές πιστεύουν το αντίθετο, αφού, παρά τις χαμηλές αποδόσεις, την Πέμπτη 8 Ιουλίου η Wall Street κατέγραψε πτώση.
Συνεπώς, εύλογα πολλοί αναρωτιούνται αν η διατήρηση, με τεχνητό τρόπο, των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο, είναι καλό πράγμα…».
Το ερώτημα γίνεται ακόμη πιο πιεστικό, δεδομένου ότι οι επενδυτές ετοιμάζονται να ακούσουν αυτήν την εβδομάδα ειδήσεις σχετικά με τον πληθωρισμό και την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις του δεκαετούς των ΗΠΑ μειώθηκαν από 1,70% στο τέλος του πρώτου τριμήνου σε 1,25% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης πριν ανακάμψουν κάπως την Παρασκευή.

Τρεις λόγοι

Για αυτό, σύμφωνα με τον El Erian, έχουν προταθεί τρεις βασικές «σπονδυλωτές» εξηγήσεις:

α)Οι πληθωριστικές πιέσεις, η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης λόγω των λιγότερο ισχυρών στοιχείων στην Κίνα και στις ΗΠΑ, και η ανησυχία για το νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να υποστηριχθεί ότι αυτές οι αντιξοότητες προς την παγκόσμια ανάκαμψη δικαιολογούν μείωση των αποδόσεων - πόσο μάλλον τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα ονομαστικά όσο και στα πραγματικά επιτόκια.

β) Σε επίπεδο πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τηρεί μια κάπως αμφιλεγόμενη στάση.
Η δε ανακοίνωσή της συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed

γ) Όσο οι αποδόσεις πέφτουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση σε εκείνες τις γενναίες ψυχές που εξακολουθούν να στοιχηματίζουν στις τιμές των ομολόγων ή που υποβαθμίζουν τους δείκτες αναφοράς τους.
Μπορεί επίσης να υπήρξε καθυστερημένη αγορά από συνταξιοδοτικά ταμεία, που έχουν σταματήσει να αναμένουν καλύτερα σημεία εισόδου. 

Εδώ και μικρό χρονικό διάστημα, όπως επισημαίνει ο El Erian, οι επενδυτές έχουν αγκαλιάσει τις αφύσικα χαμηλές αποδόσεις, που οφείλονται στην εξάρτηση από τις μη συμβατικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες μειώνουν τα εταιρικά χρέη, επιτρέπουν την εύκολη αναχρηματοδότηση χρέους και ανοίγουν τον δρόμο για κάθε είδους συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Διευκολύνουν δε την παλιομοδίτικη χρηματοοικονομική τεχνική που μεταβάλλει την κεφαλαιακή διάρθρωση υπέρ των μετόχων σε σχέση με τους πιστωτές. 

Τι ακολουθεί…

Τη «δυσπεψία» των αγορών, κατά πάσα πιθανότητα, ακολουθεί μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη που βασίζεται σε τρεις ζητήματα που ανέκαθεν απασχολούν τους επενδυτές:
α) Δεν υπάρχει εναλλακτική
β) Φόβος να μείνει κάποιος έξω από το bull run
γ) Αγορά στα χαμηλά (buy the dip)
Φυσικά, από τα παραπάνω ελλοχεύουν κίνδυνοι.
Ένα από ρίσκα συνδέεται με το λεγόμενο «de-grossing», δηλαδή μειώσεις θέσεων ταυτόχρονα με μείωση ανάληψης κινδύνου, από όσους στρατηγικά τοποθετούνται βάσει του reflation trading.
Αυτό θα συνεπαγόταν μείωση θέσεων σε μετοχές και ανοίγματα σε κρατικά ομόλογα, κάτι το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα ένα αρνητικό σοκ για μεγάλο σύνολο χρηματοοικονομικών αξιών.
Με τη Fed ήδη να «τρέχει» πίσω από τον πληθωρισμό και τα προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς να αποδεικνύονται πιο επίμονα, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι όσο περισσότερο η κεντρική τράπεζα καθυστερεί να μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τόσο πιθανότερο είναι να αναγκαστεί να πατήσει τα φρένα απότομα σε κάποιο σημείο.
Εν τω μεταξύ, η κερδοσκοπία έχει χτυπήσει… κόκκινο.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον El Erian, το κρίσιμο ερώτημα είναι ένα:
Θα υπάρξει πιθανότητα ομαλής εξόδου… όταν οι κεντρικές τράπεζες συσφίξουν τη νομισματική πολιτική τους; 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης