Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Επιβεβαιώνει το BB- για το νέο ομόλογο της ΔΕΗ ύψους 350 εκατ. ευρώ

Fitch Ratings: Επιβεβαιώνει το BB- για το νέο ομόλογο της ΔΕΗ ύψους 350 εκατ. ευρώ
Την αξιολόγηση BB- επιβεβαιώνει για το νέο ομόλογο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού η Fitch Ratings
Σχετικά Άρθρα

Την αξιολόγηση BB- επιβεβαιώνει για το νέο, πράσινο ομόλογο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ύψους 350 εκατ. ευρώ, που λήγει το 2028, η Fitch Ratings
Τα έσοδα από τις νέες senior ομολογίες θα χρησιμοποιηθούν για την εν μέρει αποπληρωμή του υφιστάμενου ανώτερου τραπεζικού χρέους στις ελληνικές τράπεζες αλλά και για τη βελτίωση της συνολικής οικονομικής θέσης της εταιρείας.
Από την άλλη, το πιστοληπτικό προφίλ της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, αντικατοπτρίζει το ασταθές και αδιαφανές ρυθμιστικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, καθώς επίσης την υψηλή μόχλευση και τις σταθερά αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές καθ’ όλη τη διάρκεια του επενδυτικού κύκλου.
Επίσης, αντικατοπτρίζει τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά της Ελλάδας και τη βελτίωση της βιωσιμότητας μετά τη στρατηγική επανατοποθέτηση και τις εποικοδομητικές ενεργειακές μεταρρυθμίσεις στη χώρα από το 2019 και εξής. 

Bασικοί οδηγοί

Η Fitch δεν αναμένει ότι το προτεινόμενο ομόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ θα έχει αντίκτυπο στους δείκτες μόχλευσης της εταιρείας.
Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό για την αναχρηματοδότηση και την αποπληρωμή του υφιστάμενου τραπεζικού χρέους σε ελληνικές τράπεζες, σε επίπεδο holdco.
Η έκδοση θα βελτιώσει επίσης το προφίλ λήξης της εταιρείας και θα μειώσει το μέσο κόστος του χρέους, γεγονός που βελτιώνει την οικονομική ευελιξία.
Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση του εν λόγω ομολόγου με την αειφορία, οι όροι και οι προϋποθέσεις των προτεινόμενων ομολογιών περιλαμβάνουν πιθανή αύξηση κουπονιού κατά 50 μονάδες βάσης που θα ενεργοποιηθεί εάν η ΔΕΗ αποτύχει να επιτύχει τον στόχο μείωσης εκπομπών CO2 κατά 57% από τα επίπεδα του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2023.
Αυτό συμβαδίζει με το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας για το 2023, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα τη μετάβαση στο φυσικό αέριο, από λιγνίτης, της μονάδας Πτολεμαΐδας V, έως το 2025 (προηγουμένως το 2028), λόγω των υψηλών τιμών CO2.

Πώληση ΔΕΔΔΗΕ

Επίσης, σύμφωνα με τη Fitch Ratings, πιθανή πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας, καθώς ορισμένα δάνεια θα μετακινηθούν στο επίπεδο που βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία και ο λόγος του χρέους θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από το όριο υπαγωγής της Fitch εάν η εταιρεία δεν λάβει άλλα αντισταθμιστικά μέτρα – κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει υποβάθμιση.
Η ΔΕΗ έχει εκφράσει τη δέσμευσή της να δώσει προτεραιότητα στην απομόχλευση έναντι πρόσθετων διανομών μερισμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός στόχου μέγιστου καθαρού χρέους 3,5x / EBITDA έως το 2023.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης