Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Επανήλθε ο κίνδυνος lockdowns στην Ευρώπη – Που να εστιάσουν οι επενδυτές, η περίπτωση της Ελλάδας

JP Morgan: Επανήλθε ο κίνδυνος lockdowns στην Ευρώπη – Που να εστιάσουν οι επενδυτές, η περίπτωση της Ελλάδας

Οι κυβερνήσεις στοχεύουν στο να αυξήσουν τα κίνητρα των ανθρώπων να εμβολιαστούν, όπως κάνει και η Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας

Σε τροχιά νέας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού βρίσκεται και πάλι η Ευρωζώνη, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά το κλειδί στο να εκτιμήσουν οι επενδυτές για το πόσο κοντά σε νέα lockdown βρίσκεται η περιοχή είναι οι νοσηλείες.

Αυτό αναφέρει η JP Morgan στη νέα της ανάλυση, χαρακτηρίζοντας τα μέχρι τώρα περιοριστικά μέτρα μετριοπαθή.
Οι κυβερνήσεις στοχεύουν στο να αυξήσουν τα κίνητρα των ανθρώπων να εμβολιαστούν, όπως κάνει και η Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας.
Βέβαια, οι κίνδυνοι από σημαντικά αυστηρότερους περιορισμούς παραμένουν λόγω της πιθανότητας απότομης αύξησης των κρουσμάτων, αλλά αύξησης των νοσηλειών.

Πώς θα ανταποκριθούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής;

Σύμφωνα με την JP Morgan υπάρχει ευρεία αναγνώριση ότι αυτό το κύμα διαφέρει ουσιαστικά από τα προηγούμενα, καθώς μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων, έχουν εμβολιαστεί.
Ως εκ τούτου, οι νοσηλείες και οι θάνατοι ενδέχεται να είναι πολύ χαμηλότεροι σε σχέση με το επίπεδο των λοιμώξεων.
Ταυτόχρονα, η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου για την άρση όλων των υπόλοιπων προληπτικών μέτρων αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με δυσπιστία.
Σε όλη τη ζώνη του ευρώ, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις παρέμειναν σταθερά σε ισχύ (π.χ. μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις, συμβουλές εργασίας από το σπίτι) και ορισμένα μέτρα λαμβάνονται σε αρκετές χώρες.
Αυτά διαφέρουν ως προς τα κίνητρα, καθώς η Πορτογαλία και η Ολλανδία έχουν λάβει πιο τυπικά μέτρα, ενώ η Γαλλία και η Ελλάδα εστιάζουν σε κανόνες για την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού.
Η γαλλική προσέγγιση είναι πιθανό να είναι ελκυστική και για άλλες χώρες.

Τι σημαίνει η Δέλτα για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης

Συνολικά, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν σκοπεύουν να ακολουθήσουν την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη χαλάρωση όλων των κανόνων.
Ταυτόχρονα, επιβάλλονται αναλογικά μέτρα πιο αργά από ό, τι σε προηγούμενα κύματα.
Σε πολλές χώρες, η προσέγγιση συνεχίζει να βασίζεται στην προσέγγιση πολλών ατόμων με την εκστρατεία εμβολιασμού και στην παροχή υψηλότερων κινήτρων εμβολίων (το πράσινο διαβατήριο της ΕΕ είναι ένα καλό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης).
Προς το παρόν, οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν προκαλούν αναθεωρήσεις τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της JP Morgan, με την κινητικότητα να έχει ανακάμψει έντονα, αν και με ένα μικρό σημάδι αδυναμίας.
Όμως, παρόλο που οι νέοι περιορισμοί είναι μέτριοι μέχρι στιγμής, οι απαντήσεις απέχουν πολύ από την επίλυση και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα ανταποκριθούν οι χώρες καθώς το κύμα του δέλτα αυξάνεται.
Όπως συζητήθηκε, ο κύριος παράγοντας που θα οδηγήσει στις αποφάσεις θα είναι κατά πόσον η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων οδηγήσει σε νέες νοσηλείες.

Εικόνα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης