Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Αποφασισμένη να συνεχίσει το πανδημικό πρόγραμμα πέρα από τον Μάρτιο του 2022 η ΕΚΤ

Fitch Ratings: Αποφασισμένη να συνεχίσει το πανδημικό πρόγραμμα πέρα από τον Μάρτιο του 2022 η ΕΚΤ
Το ενδεχόμενο να προωθήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πέρα από τον Μάρτιο του εξετάζει η ΕΚΤ, σύμφωνα με τη Fitch Ratings
Σχετικά Άρθρα

Το αποτέλεσμα της στρατηγικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανώς θα οδηγήσει σε παράταση του τρέχοντος πανδημικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP), πέρα δηλαδή από τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Fitch Ratings.
Όπως υπενθυμίζεται, η ΕΚΤ στις αρχές Ιουλίου ανακοίνωσε μια πολύ σημαντική μεταστροφή σε ό,τι αφορά τον στόχο για τον πληθωρισμό: θα επιτρέψει να ξεπεράσει το 2% σε ετήσια βάση, έναντι προηγούμενου στόχου για πληθωρισμό κάτω αλλά κοντά στο 2%.
Επισημαίνεται πως, βάσει των εγχειριδίων της μακροοικονομικής, το 2% είναι το σημείο εκείνο στο οποίο οι καταναλωτές απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη χρησιμότητα.
Αυτό θεωρήθηκε προβληματικό, αφού τροφοδοτούσε χαμηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό στον ιδιωτικό τομέα.
fdsafsdasdfa.JPG
Τι σημαίνει ο ανανεωμένος στόχος

Ο ανανεωμένος στόχος σημαίνει ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να ανεχθεί μια μικρή περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται άνω του 2%.
Ωστόσο, σε αντίθεση με την πρόσφατη μετατόπιση της Fed, που «βλέπει» αυστηροποίηση, η ΕΚΤ δεν θα προσπαθήσει να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό τεχνηέντως για να αντισταθμίσει προηγούμενες ελλείψεις.
Άλλωστε, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Jens Weidmann ανέφερε ρητά ότι η μελλοντική πολιτική δεν θα εξαρτάται από τις παρελθούσες πληθωριστικές επιπτώσεις.
fgdsfsdasdfa.JPG

Ωστόσο, η νέα προσέγγιση ορίζει ότι όταν η οικονομία πλησιάζει στο μηδενικό κατώτερο όριο των επιτοκίων, απαιτείται «ιδιαίτερα ισχυρή ή επίμονη δράση νομισματικής πολιτικής» για να αποφευχθεί η παγίωση των αρνητικών αποκλίσεων από τον στόχο του πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ είπε ότι τέτοιες περιστάσεις μπορεί να «συνεπάγονται μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός είναι αρκετά πάνω από τον στόχο. 
Οι προθέσεις της ΕΚΤ και το παρελθόν της σχετικά με την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό αποκλίνουν σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί την ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, στο 1,2% την τελευταία δεκαετία και μόλις έφτασε το 2% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ο βασικός πληθωρισμός έχει επίσης περάσει το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας πολύ κάτω από τον παλαιό στόχο πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ εκτιμά τον βασικό πληθωρισμό μόλις 1,4% έως το 2023, κάνοντας ουσιαστικά μια υπέρβαση.  

Συμπέρασμα

Η παρελθούσα εμπειρία είναι πολύ σημαντική.
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενδέχεται να διαμορφωθεί βάσει των προσδοκιών, βάσει του παρελθόντος πληθωρισμού αλλά και του κενού παραγωγής.
Ο χαμηλός πληθωρισμός είναι περισσότερο επίμονος σε περιοχές όπως η Ευρωζώνη, παρά σε πιο ευέλικτες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, και αυτό μειώνει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Εάν λοιπόν αυτός ο σύνδεσμος επιμείνει, η ΕΚΤ είναι πιθανό να συνεχίσει να χρησιμοποιεί «ιδιαίτερα ισχυρά ή επίμονα» μέτρα πολιτικής πέραν του Μαρτίου 2022.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης