Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι αγορές και οι δείκτες παγκοσμίως πλησιάζουν στην κορυφή τους - Τι θα συμβεί όταν λήξει το «πάρτι» της ανόδου

Οι αγορές και οι δείκτες παγκοσμίως πλησιάζουν στην κορυφή τους - Τι θα συμβεί όταν λήξει το «πάρτι» της ανόδου

Μια επιβράδυνση είναι πιθανό να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ένα επίπεδο που θα εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το επίπεδο προ της πανδημίας

Όπου και να κοιτάξει κανείς στις διεθνείς αγορές, υπάρχουν κορυφές.

Οι οικονομικοί δείκτες, τα κέρδη των εταιρειών, οι τιμές των βασικών προϊόντων, ακόμη και η στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας από τη νομισματική πολιτική - όλα φαίνεται να έχουν φτάσει σε ένα φυσικό όριο.
Και η απώλεια της ορμής μετά την «κορυφή των πάντων» αναπόφευκτα θα προβληματίσει τους επενδυτές που ήδη ανησυχούν για τη διαρκή ισχύ της αμερικανικής οικονομίας και την προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού, αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg.

Πότε θα έρθει η διόρθωση

Μια επιβράδυνση είναι πιθανό να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ένα επίπεδο που θα εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το επίπεδο προ της πανδημίας.
Αυτό σημαίνει ότι θα ζούμε με υψηλότερο πληθωρισμό; Ναι.
Σημαίνει όμως και ισχυρότερη οικονομία, αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές.
Οι έκτακτες πολιτικές λόγω της πανδημίας από την Federal Reserve και το Κογκρέσο βοήθησαν να αμβλυνθεί το οικονομικό πλήγμα των lockdown και να δοθεί η βάση για μια ισχυρή ανάκαμψη.
Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών δεν θα εξαφανιστούν σύντομα, με την ομάδα του Bloomberg Intelligence να προβλέπει ότι η ζήτηση των καταναλωτών θα παραμείνει ισχυρή για περισσότερο από όσο περιμένουν πολλοί.
Εικόνα
Το τεράστιο μέγεθος των ομοσπονδιακών δαπανών είναι εκπληκτικό - οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στα δημοσιονομικά πακέτα των ΗΠΑ ήταν ίσες με περίπου το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του 2020, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο έλλειμμα στην ιστορία των ΗΠΑ.
Η θεωρία λέει ότι ο πρωταρχικός κίνδυνος απεριόριστων κρατικών δαπανών είναι ο πληθωρισμός όταν η οικονομία φτάσει στην πλήρη απασχόληση.
Με το ποσοστό ανεργίας να έχει ήδη επιστρέψει σε ένα επίπεδο που χρειάστηκε πέντε χρόνια για να φτάσει μετά την οικονομική κρίση και την κυβέρνηση Biden να πιέζει για περισσότερες δαπάνες, πρόκειται οι ΗΠΑ να δοκιμάσουν αυτήν τη θεωρία.

Πληθωρισμός και εμπόριο

Η προθυμία της Fed να διατηρήσει την εύκολη νομισματική της πολιτική, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ανοχή στον πληθωρισμό, έχει επίσης υποστηρίξει την ανάπτυξη και προμηνύει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ρυθμιστεί σε υψηλότερο μέσο επίπεδο τα επόμενα χρόνια.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να αγοράζει ομόλογα και να διατηρεί τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα-και φαίνεται να έχει δεσμευτεί να συνεχίσει αυτήν την πολιτική της, καθώς πριν από σχεδόν ένα χρόνο σήμανε μια αλλαγή στην ανοχή της για τον πληθωρισμό.
Σε μια προσπάθεια να επιδιώξει τη μέγιστη απασχόληση ευρείας κλίμακας και χωρίς αποκλεισμούς, η Fed υιοθέτησε έναν μέσο στόχο πληθωρισμού, ανακοινώνοντας ότι είναι πιθανό να επιτρέψει στον πληθωρισμό να ξεπεράσει το 2% και να παράσχει πιο διευκολυντική νομισματική πολιτική για την οικονομική επέκταση, ως τρόπο ενίσχυσης απασχόληση μεταξύ εργαζομένων χαμηλού και μέτριου εισοδήματος.
Το αποτέλεσμα της συνδυασμένης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής της περιόδου 2020-21 είναι ότι τα ταμεία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι γεμάτα με μετρητά που περιμένουν να αναπτυχθούν.
Οι εταιρικές κεφαλαιουχικές δαπάνες ως μερίδιο των πωλήσεων των εταιρειών του S&P 500 παραμένουν σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, δημιουργώντας μια ελικοειδή ανάπτυξη για τον επόμενο κύκλο.
Εικόνα
Ομοίως, η αναλογία των προσωπικών αποταμιεύσεων προς το διαθέσιμο εισόδημα είναι κοντά στα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.
Ένας λόγος για αυτό είναι η επιβάρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα χάρη στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, τα οποία πολλοί καταναλωτές κλείδωσαν στο πλαίσιο μιας τεράστιας αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων.

Εισόδημα… μιας χρήσης

Οι περισσότερες τρέχουσες απόψεις για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι «παροδικές» πιέσεις τιμών που ασκούνται από την πανδημία τελικά θα εξασθενίσουν.
Οι οικονομίες θα ανοίξουν ξανά και οι προμήθειες θα εξομαλυνθούν, ανοίγοντας το δρόμο για χαμηλότερο πληθωρισμό και επιστροφή στη δεκαετία του 2010.
Ωστόσο, αυτή η πορεία δεν αναγνωρίζει τις αλλαγές στο διεθνές εμπορικό τοπίο που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης