Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔNT: Πώς οι δαπάνες για υποδομές δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας – Σε ποιους τομείς και πόσες

ΔNT: Πώς οι δαπάνες για υποδομές δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας – Σε ποιους τομείς και πόσες
Η κανοτόμος μέθοδος του ΔΝΤ για την ανάδειξη του αναπτυξιακού αποτελέσματος στην απασχόληση των επενδύσεων στις δημόσιες υποδομές
Σχετικά Άρθρα

Για τις χώρες οι οικονομίες των οποίων βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να αποτελεί μείζονα προτεραιότητα.
Και ταυτόχρονα, δεν υφίσταται καλύτερη μέθοδος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη στήριξη της απασχόλησης.
Τα παραπάνω υποστηρίζει νέα έρευνα στο blog ΔΝΤ του Marian W. Moszoro, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021, η οποία αναδεικνύει το σημαντικό γεγονός ότι όταν οι κυβερνήσεις δαπανούν για τις δημόσιες υποδομές, δημιουργούν πληθώρα νέων θέσεων εργασίας.

Η καινοτόμος προσέγγιση

Με βάση ένα σύνολο δεδομένων σε ορίζοντα 18 ατών από 5.600 κατασκευαστικές εταιρείες από 27 αναπτυγμένες οικονομίες και 14 αναδυόμενες οικονομίες υιοθετήθηκε μιας καινοτόμος προσέγγιση για την επίδραση των δημοσίων επενδύσεων στις υποδομές στην αναπτυξιακή διαδικασία προκειμένου να μετρηθεί η άμεση επίδραση στην απασχόληση δαπάνης ύψους 1 εκατομμυρίων δολαρίων στις υποδομές ανά ομάδα εισοδήματος και τομέα: Ηλεκτρική ενέργεια, δρόμοι , σχολεία, νοσοκομεία και νερό και αποχέτευση.
Επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα, εκτιμάται ο αντίκτυπος στην απασχόληση με προβολή των δεδομένων από τις προηγμένες οικονομίες και τις αναδυόμενες
 
Κινητικότητα και ένταση εργασίας

Στο γράφημα καταγράφονται οι μέσες εκτιμήσεις, ανά τομέα, όσον αφοφρά τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργούν πρόσθετες επενδύσεις κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού.
Το μέγεθος της δημιουργίας θέσεων εργασίας εξαρτάται από την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού - πόσο εύκολη είναι η μετακίνηση από τη μια εταιρεία στην άλλη εντός συγκεκριμένων τομέων - και την ένταση εργασίας – τα οποία ορίζονται ως οι επιπτώσεις στην απασχόληση οριζόντια στην αλυσίδα εφοδιασμού τομέα.
Για παράδειγμα, σε μια αναδυόμενη οικονομία με υψηλή κινητικότητα εργατικού δυναμικού και υψηλή ένταση εργασίας, δημιουργούνται περίπου 35 θέσεις εργασίας σε νερό και αποχέτευση ανά 1 εκατομμύριο δολάρια πρόσθετης επένδυσης.
Σε μια χώρα με χαμηλή κινητικότητα εργατικού δυναμικού και χαμηλή ένταση εργασίας, ο αριθμός αυτός πέφτει περίπου στους 8.

Ηλεκτρική ενέργεια – Νερό και αποχέτευση

Στις προηγμένες οικονομίες, 1 εκατομμύριο δολάρια δαπανών στις δημόσιες υποδομές μπορούν να δημιουργήσουν κατά μέσο όρο 3 θέσεις εργασίας σε σχολεία και νοσοκομεία και πάνω από 6 θέσεις εργασίας στον τομέα της ενέργειας, υποθέτοντας ένα μέσο επίπεδο εργασιακής κινητικότητας και έντασης εργασίας.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα, οι εκτιμήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και κυμαίνονται από 16 θέσεις εργασίας σε δρόμους έως 30 θέσεις εργασίας σε νερό και αποχέτευση.
Με άλλα λόγια, κάθε μονάδα δημόσιας επένδυσης σε υποδομές δημιουργεί πιο άμεσες θέσεις εργασίας στην ηλεκτρική ενέργεια σε χώρες υψηλού εισοδήματος και περισσότερες θέσεις εργασίας σε νερό και αποχέτευση σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Τα οφέλη της επένδυσης σε ΑΠΕ και τεχνολογική καινοτομίας

Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι υψηλότερος όσον αφορά τις «πράσινες επενδύσεις», εν μέρει επειδή πολλές θέσεις εργασίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν απαιτούν μεγάλη εκπαίδευση πέρα από το λύκειο και έχουν χαμηλά εμπόδια εισόδου.
Ανά 1 εκατομμύριο δολάρια που επενδύονται, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περίπου 5 - 10 θέσεις εργασίας σε «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, 2–12 θέσεις εργασίας σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, όπως σχολεία και νοσοκομεία, και 5–14 σε έργα για βιώσιμη ύδρευση και αποχέτευση μέσω αποδοτικών μέσω για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και την ανακλυκλωση.

Έρευνα και Ανάπτυξη

Οι επενδύσεις στην Έρευνα και την ανάπτυξη μπορούν επίσης να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας-αν και κυρίως, αν όχι αποκλειστικά-για εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης.
Παρά το γεγονός ότι αποτελούν ένα πολύ μικρότερο μέρος των δημόσιων επενδύσεων - κυρίως σε κυβερνητικά ιδρύματα και τριτοβάθμια εκπαίδευση - δημιουργούνται περίπου 4 θέσεις εργασίας σε Ε & Α ανά επενδυμένο 1 εκατομμύριο δολάρια.

Επτά εκατομμύρια θέσεις με 1% του ΑΕΠ

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι δημόσιες δαπάνες για υποδομές δύνατναι να συμβάλουν ουσιαστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Συνολικά, το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ στις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως μόνο λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση.
Πολλαπλασιατής θέσεων εργασίας - Δημόσιες υποδομές

IMF_ΜΘΜΤΙΠΛΕΡ.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης