Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στη βιομηχανία βαρέως εξοπλισμού - Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα

tags :
DBRS: Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στη βιομηχανία βαρέως εξοπλισμού - Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα
DBRS: Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στη βιομηχανία βαρέως εξοπλισμού

Καθώς ο κόσμος εισήλθε στην ψηφιακή εποχή, πολλές βιομηχανίες υπέστησαν ένα ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού και η βιομηχανία βαρύ εξοπλισμού δεν αποτελούσε εξαίρεση.
Παγκόσμιοι κατασκευαστές εξοπλισμού (OEM) επενδύουν εδώ και καιρό σε ψηφιακές τεχνολογίες.
Ωστόσο, η πορεία τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό έχει επιταχυνθεί την τελευταία δεκαετία και τώρα έχει επιταχυνθεί περαιτέρω λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας της νόσου Coronavirus (COVID-19).

Οι ψηφιακές δυνατότητες ενισχύουν τη θέση της αγοράς

Η παγκόσμια αγορά εξοπλισμού κατασκευών εκτιμήθηκε σε σχεδόν 140 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 176 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025 (βλ. γράφημα 1) .
Η αγορά βαρύ εξοπλισμού είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και κυριαρχείται από μερικούς βασικούς παγκόσμιους παίκτες.
Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία για να παραμείνουν οι ΚΑΕ μπροστά και να προστατεύσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και την αγορά τους
θέση.
Οι ψηφιακές δυνατότητες όπως η τηλεματική, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), η αυτοματοποίηση και η συνδεσιμότητα με κινητά έχουν γίνει πιο διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια και οι ΚΑΕ ανταγωνίζονται μεταξύ τους στη βελτίωση των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών τους.
Σήμερα, ο εξοπλισμός διαθέτει αισθητήρες, GPS και ενσωματωμένη συνδεσιμότητα, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους OEM, τους εμπόρους και τους πελάτες να συλλέγουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την απόδοση του εξοπλισμού τους στο χώρο εργασίας.
Οι ΚΑΕ μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν δεδομένα που συλλέγονται από εξοπλισμό στον τομέα για να κάνουν περαιτέρω βελτιώσεις στο σχεδιασμό των προϊόντων τους.
Επιπλέον, οι ψηφιακές στρατηγικές των ΚΑΕ συχνά περιλαμβάνουν αυτονομία και λύσεις από απόσταση, οι οποίες θα βοηθήσουν στη μείωση των απαιτήσεων εργασίας
και αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας.
Οι περισσότεροι ΚΑΕ διατηρούσαν δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) για τη βελτίωση των ψηφιακών προσφορών τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ύφεσης της αγοράς το 2015-16, καθώς κατανοούν ότι η ψηφιοποίηση είναι μια αναπόφευκτη τάση του κλάδου και θα δημιουργήσει θετικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα.
global_1.JPG

Περισσότερα μηχανήματα συνδέονται από ποτέ

Η βιομηχανία βαρύ εξοπλισμού άρχισε να αναπτύσσει ψηφιακές δυνατότητες από τη δεκαετία του 1990, αλλά μόνο την τελευταία δεκαετία ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρέθηκε στο επίκεντρο, ωθώντας τους ΚΑΕ να εντείνουν το παιχνίδι τους.
Σε έρευνα που διεξήχθη από την έρευνα αγοράς τεχνολογίας Counterpoint, θα πωληθούν συνολικά 6,8 εκατομμύρια κατασκευαστικά μηχανήματα με ενσωματωμένη συνδεσιμότητα κατά τη διάρκεια του 2018–252.
Παρακάτω παρατίθενται παραδείγματα ψηφιακής στρατηγικής και προόδου των κατασκευαστών στον τομέα της συνδεσιμότητας.

Caterpillar: Από τότε που η Caterpillar παρουσίασε το «The Age of Smart Iron» το 2016, το οποίο περιέγραψε τη μακροπρόθεσμη ψηφιακή στρατηγική της στην παροχή ψηφιακών λύσεων στους πελάτες, η συνδεδεμένη βάση περιουσιακών στοιχείων αυξάνεται ραγδαία.
Μέχρι το τέλος του 2019, η Caterpillar πέτυχε τον στόχο της να συνδέσει ένα εκατομμύριο μηχανές και κινητήρες παγκοσμίως ο αριθμός αυτός συνέχισε να αυξάνεται το 2020.

Komatsu: Η Komatsu ήταν στην πρώτη γραμμή της ψηφιοποίησης του εξοπλισμού της.
Η Komatsu πουλάει προϊόντα εξοπλισμένα με το σύστημα Komatsu Machine Tracking System (KOMTRAX) από τό 2001, το οποίο ενσωματώνει λογοκρισίες και GPS στα προϊόντα Komatsu και παρέχει στους χρήστες δεδομένα μηχανών σε πραγματικό χρόνο.

Deere & Company (John Deere): Η συνδεδεμένη βάση μηχανών αυτού του κατασκευαστή αυξήθηκε περίπου 30% σε ετήσια βάση σε πάνω από 200.000 μονάδες το 2021.
Τον Ιούλιο του 2021, ο John Deere ανακοίνωσε ότι το JDLink τους η υπηρεσία συνδεσιμότητας, η οποία προηγουμένως απαιτούσε συνδρομητική υπηρεσία, θα ήταν δωρεάν για τους πελάτες σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των ενεργών συνδεδεμένων μηχανών.

AB Volvo: Η Volvo Construction Equipment (Volvo CE) αύξησε τον συνολικό αριθμό συνδεδεμένων μηχανών της σε 150.000 μονάδες το 2019 από 10.000 μονάδες το 2010.

Συνεργασίες από εμπόρους εξοπλισμού

Οι ψηφιακές δυνατότητες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις υπηρεσίες aftermarket, καθώς επιτρέπουν στους εμπόρους να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του μηχανήματος και να παρακολουθούν από απόσταση τον συνδεδεμένο εξοπλισμό των πελατών, επιτρέποντάς τους να παρέχουν αξία.
Κατά την τελευταία δεκαετία, οι έμποροι εξοπλισμού αύξησαν επίσης τις δεσμεύσεις τους να επενδύσουν σε ψηφιακές λύσεις για να ευθυγραμμιστούν με την ψηφιακή στρατηγική των ΚΑΕ τους.
Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που καθίσταται δυνατή μέσω της ψηφιοποίησης είναι η προβλεπτική συντήρηση.
Η πρόβλεψη συντήρησης είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιεί δεδομένα λειτουργίας μηχανής σε πραγματικό χρόνο και μηχανική εκμάθηση για να αξιολογήσει την κατάσταση του μηχανήματος και να προβλέψει βλάβες του μηχανήματος πριν εμφανιστούν.
Τα προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία βοηθούν στη μείωση του μη προγραμματισμένου χρόνου διακοπής λειτουργίας του μηχανήματος και επιτρέπουν στους εμπόρους να προτείνουν προληπτικά τη συντήρηση και να προσφέρουν προτάσεις χρήσης στους πελάτες.
Αυτά τα ψηφιακά εργαλεία όχι μόνο παρέχουν στους εμπόρους εξοπλισμού πρόσθετες ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά βοηθούν και τους εμπόρους στην ενίσχυση στις σχέσεις με τους πελάτες τους.
Οι βελτιωμένες δυνατότητες αντιμετώπισης προβλημάτων από απόσταση επιτρέπουν επίσης στους εμπόρους βελτιστοποιήσει την ανάπτυξη τεχνικών, κάτι που μπορεί να βοηθήσει να μετριαστεί η χρόνια έλλειψη εξειδικευμένων τεχνικών μακροπρόθεσμα.
Για παράδειγμα, δύο από τους μεγαλύτερους αντιπροσώπους της Caterpillar, η Toromont Industries και η Finning International Inc. ως ένας από τους βασικούς μοχλούς τους για την επίτευξη μεσομακροπρόθεσμης οργανικής ανάπτυξης.

Η πανδημία του κορωνοϊού επιταχύνει την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων και αυτοματισμών

Η πρωτοφανής παγκόσμια πανδημία το 2020 επηρέασε τις κατασκευαστικές και μεταλλευτικές βιομηχανίες με ουσιαστικό τρόπο.
Το κλείσιμο και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις που επιβλήθηκαν σε δραστηριότητες αύξησαν περαιτέρω τη ζήτηση για αυτοματοποιημένο και απομακρυσμένο έλεγχο εξοπλισμού τόσο από εξόρυξη όσο και από πελάτες που ασχολούνται με τις κατασκευές.
Τα μεταλλευτικά κέντρα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού λόγω της εγγύτητας των εργαζομένων σε περιορισμένους χώρους.
Ο αυτόνομος και ημιαυτόνομος εξοπλισμός εξόρυξης ήταν ήδη κερδίζουν έδαφος πριν από την πανδημία καθώς παρέχουν πιο ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία και η πανδημία πιθανόν να έχει επιταχύνει την υιοθέτηση από τις εταιρείες εξόρυξης.
Η Caterpillar, για παράδειγμα, πέτυχε αυτόνομο ορόσημο μεταφοράς δύο δισεκατομμυρίων τόνων τον Απρίλιο του 20203 και ξεπέρασε γρήγορα τα τρία δισεκατομμύρια τόνους μέχρι τον Μάιο του 2021.
Η Komatsu είχε 251 αυτόνομα φορτηγά σε λειτουργία στα τέλη Ιουνίου 2020 και αναμενόταν να αναπτύξει άλλα 100 (κυρίως από την εγκατάσταση κιτ μετατροπής AHS) καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021.
Η παγκόσμια αγορά αυτόνομου εξοπλισμού εξόρυξης αναμένεται να αυξηθεί από 2,28 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 2,81 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, καθώς οι εταιρείες εξόρυξης θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και θα ανακάμψουν από τον αντίκτυπο της πανδημίας.
Ομοίως, τα περιοριστικά μέτρα περιορισμού που επιβάλλονται από διάφορες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επηρεάζουν αρνητικά τις κατασκευαστικές βιομηχανίες.
Ο κατασκευαστικός τομέας ήταν ιστορικά ένας από τους
πιο αργό να ψηφιοποιηθεί λόγω της πολυπλοκότητας της εργασίας και της χειρωνακτικής εργασίας, αλλά η διακοπή των λειτουργιών που προκαλείται από την πανδημία θα αλλάξει πιθανώς τη νοοτροπία των πελατών σχετικά με την υιοθέτηση ψηφιακών υπηρεσιών και αυτόνομες λύσεις.
Η παγκόσμια αγορά αυτόνομου εξοπλισμού κατασκευών αναμένεται να αυξηθεί από 9,47 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 10,52 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και να φτάσει τα 15,13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025.
γλοβαλ_2.JPG

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης