Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε σταθερό από αρνητικό αναβάθμισε το outlook της Ιταλίας η Scope - Στο ΒΒΒ+ η αξιολόγηση

Σε σταθερό από αρνητικό αναβάθμισε το outlook της Ιταλίας η Scope - Στο ΒΒΒ+ η αξιολόγηση
Aνάβαθμισε το Outlook της Ιταλίας η Scope Ratings
Στην αναβάθμιση του outlook για την οικονομία της Ιταλίας σε «σταθερό» από «αρνητικό» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings. 

Η επί τα βελτίω αναθεώρηση της προοπτικής της ιταλικής οικονομίας αντικατοπτρίζει τους δύο ακόλουθους παράγοντες πιστοληπτικής αξιολόγησης:
1)Την ευρωπαϊκή στήριξη με τη μορφή μέτρων νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων αγορών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, παράλληλα με τη δημοσιονομική υποστήριξη της ΕΕ, μετά την έγκριση σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας 191,5 δισ. ευρώ.
2)Την πολιτική σταθερότητα που εγγυάται η κυβέρνηση Draghi, που «εξελέγη» με στόχο την αντιμετώπιση του επενδυτικού χάσματος και την αντιμετώπιση των κρίσιμων διαρθρωτικών οικονομικών δυσχερειών.
Από την άλλη πλευρά, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το υψηλό δημόσιο χρέος.
Επιπλέον, η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας περιορίζεται από μακροπρόθεσμα οικονομικά εμπόδια, όπως η ταχεία γήρανση του πληθυσμού, η ιστορικά αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας και η χαμηλή συμμετοχή στην απασχόληση.
Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ διαγράφει σταθερά καθοδική πορεία, ενώ η αποτελεσματική εφαρμογή των δημοσίων επενδυτικών προτεραιοτήτων και ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων γεννούν αισιοδοξία. 
Σημειώνεται πως η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, καθώς αναμένεται να λάβει έως και 191,5 δισ. ευρώ (10,1% του μέσου ΑΕΠ 2021-26).
Η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα παρέμεινε ισχυρή εν μέσω κρίσης.
Το επίσημο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των ιταλικών τραπεζών συνέχισε να μειώνεται, στο 4% των συνολικών δανείων έως το πρώτο τρίμηνο του 2021, από 17% το 2014.
Στον αντίποδα, το κρατικό χρέος της Ιταλίας είναι πολύ αυξημένο.
Για το 2021 εκτιμάται στο 157,7% του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα θα φτάσει το 11,7%.
Tέλος, σύμφωνα με τη Scope, η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης