Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Strategic Culture Foundation: To Αφγανιστάν ήταν μόνο η αρχή; - Ποια χώρα είναι η επόμενη για την πτώση των ΗΠΑ

Strategic Culture Foundation: To Αφγανιστάν ήταν μόνο η αρχή; - Ποια χώρα είναι η επόμενη για την πτώση των ΗΠΑ
Ποια είναι τα μεγάλα αγκάθια για την κυριαρχία των ΗΠΑ στον κόσμο
Ως ένα ντόμινο που έχει ήδη αρχίσει και σταδιακά θα συμπαρασύρει κι άλλες χώρες.
Έτσι περιγράφει το Strategic Culture Foundation τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, με την επικράτηση των Ταλιμπάν, υπενθυμίζοντας ότι το Αφγανιστάν θεωρείται το «νεκροταφείο των αυτοκρατοριών», όπως συνέβη και με τους Σοβιετικούς.
Είναι λοιπόν η «αρχή του τέλους» σήμερα;
Όπως αναφέρει το Strategic Culture Foundation, μπορεί μεγάλο μέρος τους κόσμου να χαίρεται με τις εικόνες των Αμερικανών και των συμμάχων τους που αποχωρούν από το Βιετνάμ και το Αφγανιστάν με ελικόπτερο, αλλά φαίνεται ότι ξεχνούν λίγες μόνο δεκαετίες μετά την ήττα στο Βιετνάμ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο και πήραν κυριαρχία στον πλανήτη.
Κανένα μεμονωμένο γεγονός, ανεξάρτητα από το πόσο φωτογενές είναι, δεν πρόκειται να είναι σημάδι του μεγάλου «Sole Hyperpower».
Πραγματικά χρειάστηκε από την αρχή του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να διαλυθούν οι Βρετανοί ως γεωπολιτική δύναμη.
Η Σοβιετική Ένωση έπεσε πολύ πιο γρήγορα, αλλά πιστεύεται ευρέως ότι η Περεστρόικα (ή η Σύνοδος του Ρέικιαβικ) ήταν η πραγματική πρώτη λευκή σημαία που μετατράπηκε στη διάλυση της ένωσης χρόνια αργότερα.
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε μια πολύ πιο αργή πτώση από οποιαδήποτε από τα δύο σύγχρονα μεγαθήρια.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε εάν το Αφγανιστάν είναι το πρώτο «ντόμινο» που πέφτει, αλλά αντίθετα θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στο πώς θα ήταν τα υπόλοιπα ντόμινο που μπορεί να ακολουθήσουν.
Σε αυτό το σημείο μπορούμε σίγουρα να συγκεντρώσουμε μια πρόχειρη εικόνα για το πώς θα ήταν τα επόμενα ντόμινο που θα πέσουν, δηλαδή ποιες άλλες σημαντικές αποτυχίες/γεγονότα θα ήταν πραγματικά σημάδια του Μονοπολικού Κόσμου;

Εγκατάλειψη του καθεστώτος Μαϊντάν στην Ουκρανία

Η απρόσμενη παράδοση και σύντομα η πλήρης πτώση της Καμπούλ έχει σίγουρα απήχηση σε μια άλλη πόλη που ξεκινά με το γράμμα Κ.
Εάν η Ουάσινγκτον θεωρεί απαραίτητο να εγκαταλείψει μια εικοσάχρονη προσπάθεια Nation-Building που έχει επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά και ανθρώπινο δυναμικό, αυτό σημαίνει ότι το Κίεβο θα μπορούσε να καταρρεύσει στο εγγύς μέλλον, θέτοντας την τύχη της περιοχής στα χέρια των Ρώσων.
Το Μαϊντάν αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο για τη Ρωσία.
Όπως έγραψε ο Brzeziński, «χωρίς την Ουκρανία, η Ρωσία παύει να είναι αυτοκρατορία, αλλά με την Ουκρανία να υπονομεύεται και στη συνέχεια να υποτάσσεται, η Ρωσία γίνεται αυτόματα αυτοκρατορία».
Εάν το έργο Maidan εγκαταλειφθεί θα γινόταν ένα άλλο αρκετά μαζικό ντόμινο.
Η αποχώρηση της Ουάσινγκτον από το Κίεβο, με αποτέλεσμα η σημερινή πολιτική κοινότητα να διαιρεθεί και να προσαρτηθεί στη Μόσχα, θα συμβόλιζε είτε την αδυναμία των ΗΠΑ να σταματήσουν την άνοδο των Ρώσων είτε την αυταρχική αποδοχή τους.

Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ ή/και Νότια Κορέα

Η καταιγίδα δημοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της εποχής Trump που προκλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ φαίνεται να έχει εξαφανιστεί, αλλά η πλήρης εγκατάλειψη θα οδηγούσε επίσης σε ένα άλλο ντόμινο.
Η προστασία των ακτιβιστών από το Χονγκ Κονγκ ή η αποτυχία να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της Ταϊβάν θα παρουσίαζε σίγουρα ένα ισχυρό σημάδι αδυναμίας και ανικανότητας από την πλευρά της Ουάσινγκτον.
Επιπλέον, παρόλο που η Κίνα δεν είχε ποτέ μια παθιασμένη αγάπη για τους Βορειοκορεάτες, η κατοχή της Νότιας Κορέας ως ουσιαστικά αμερικανικής ακρογιαλιάς ακριβώς δίπλα ήταν μια αιτία ανησυχίας για δεκαετίες για το Πεκίνο.
Η οικονομία της Νότιας Κορέας στα χαρτιά φαίνεται εκπληκτική και οι πόλεις τους θαμπώνουν με την πρόοδο, αλλά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της εγκατάλειψης της Αμερικής από αυτές;
Είναι η Νότια Κορέα ικανή να σταθεί ως ένα μεγάλο έθνος ή είναι πραγματικά επιτυχημένη μόνο χάρη στην αμερικανική ομπρέλα;
Η απάντηση σε αυτό θα αποκαλυφθεί μέσα σε δύο εβδομάδες από μια Κορεατική Χερσόνησο χωρίς την Αμερική.
Με απλά λόγια, εάν η Ουάσινγκτον εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν ή/και τη Νότια Κορέα, είναι ένα άλλο σημάδι του τέλους σίγουρα, καθώς η Κίνα θα ήταν λίγο πολύ απαλλαγμένη από αυτά τα αδύναμα σημεία που εκμεταλλεύονταν εναντίον της εδώ και δεκαετίες.

Απώλεια ελέγχου στα “Bigs”

Οι Big Tech, οι Big Pharma, οι Big Agro και ούτω καθεξής, υπηρέτησαν με υπευθυνότητα τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον παρά τη θεωρητικά διεθνή φύση τους.
Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι μεγάλες κερδοσκοπικές οντότητες είναι αρκετά "ευέλικτες" και θα εξυπηρετήσουν όποιον κύριο χρειάζονται.
Εάν η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να ελέγξει τα “Bigs” όπως παλιά, αυτό θα ήταν ένα άλλο ντόμινο.
Σε μικρό βαθμό αυτό συμβαίνει στο Χόλιγουντ όπου οι κινεζικές αγορές (και οι επίσημες και ανεπίσημες απαιτήσεις της) έχουν σημαντικό αντίκτυπο.
Αλλά αν φτάσει σε ένα σημείο που το Χόλιγουντ για παράδειγμα κάνει μόνο ένα κομμάτι από τις παγκόσμιες υπερπαραγωγές και όχι σχεδόν όλες, θα ήταν το τέλος της συνολικής απρόσκοπτης Soft Power κυριαρχίας αυτού του αμερικανικού θεσμού.

Μεξικό, Λακοτάσταν και Αφροαμερική

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει φανταστική δουλειά για να προωθήσουν τα κινήματα ανεξαρτησίας στους αντιπάλους τους, δημιουργώντας παράλληλα ποικίλες μάζες στη χώρα τους.
Ωστόσο, όπως και με τους Σοβιετικούς και τους Βρετανούς, τα κύματα των αποσχισμένων δημοκρατιών και των επιτυχημένων αποσχιστικών κινήσεων θα ήταν πράγματι ένα πολύ μεγάλο ντόμινο.
Οι Σοβιετικοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια αφρικανική εξέγερση εργατών στην Αμερική στη δεκαετία του '60 και απέτυχαν παταγωδώς, αλλά η BLM θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο, ή στην περίπτωση των ΗΠΑ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ξένες δυνάμεις.
Ένα Αφροαμερικανικό Maidan θα ήταν σίγουρα ένα άλλο σημάδι ντόμινο.
Η άνοδος ενός ανεξάρτητου κράτους όπως τα εδάφη των Ινδιάνων Λακότα θα ήταν ένα άλλο ντόμινο που θα μπορούσε να πέσει.
αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι όταν οι Μεξικανοί έχασαν τον Μεξικανο-Αμερικανικό πόλεμο έχασαν την ευκαιρία να γίνουν η κυρίαρχη δύναμη στην ήπειρο.
Λίγοι το θυμούνται, αλλά το πεπρωμένο αυτού του Νέου Κόσμου δεν δόθηκε μόνο στους Αμερικανούς σαν δώρο.
Εάν οι Μεξικανοί είχαν κερδίσει τον πόλεμο, θα ήταν αυτοί που θα είχαν πρόσβαση στον Ατλαντικό (μέσω του Κόλπου του Μεξικού) και στον Ειρηνικό ταυτόχρονα, όχι η Ουάσιγκτον.
Θα ήταν πολύ πιθανό για αυτούς να εξασφαλίσουν ολόκληρη τη Δυτική Ακτή.
Ένα Μεξικό που θα ξεκινούσε να αναλαμβάνει δράση ως ανεξάρτητος παίκτης θα ήταν σίγουρα ένα άλλο σημάδι σοβαρού προβλήματος για την Ουάσινγκτον.

Ο θάνατος του δολαρίου ή η κατάρρευση της Federal Reserve

Εάν το δολάριο κατέρρεε ή υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στη Federal Reserve, όπως είχε προβλεφθεί εδώ και πολλά χρόνια λόγω του υψηλού εθνικού χρέους, αυτό θα ήταν φυσικά το μεγαλύτερο ντόμινο από όλα.
Η Δύση μπόρεσε να συσσωρεύσει ένα τεράστιο τεράστιο χρέος χωρίς συνέπειες λόγω της κυριαρχίας της Ουάσινγκτον.
Κανείς δεν μπορεί να ζητήσει χρέος από έναν Παγκόσμιο Ηγέτη, αλλά οι Περιφερειακές Δυνάμεις πρέπει να ισορροπήσουν τις επιταγές τους.
Μια μείωση της ισχύος θα μπορούσε να οδηγήσει στην πραγματοποίηση της προφητείας του εθνικού χρέους που θα ήταν πιθανώς το μεγαλύτερο ντόμινο απ 'όλα.

Συμπερασματικά

Είναι το Αφγανιστάν «το πρώτο ντόμινο που έπεσε» στο θάνατο της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας;
Αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί, αλλά σίγουρα μοιάζει με ένα ντόμινο που είναι έτοιμο να πέσει.
Για να γίνει αυτό όμως θα απαιτηθούν άλλες μεγάλες ήττες προκειμένου να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι αυτός ο «Αμερικανικός Αιώνας» έχει τελειώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης