Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HellasFin: Το μήνυμα του Jackson Hole για τις αγορές

HellasFin: Το μήνυμα του Jackson Hole για τις αγορές
O πρόεδρος της Fed J.Powell με το δεξιοτεχνικό του μήνυμα εξισορρόπησης ενθουσίασε τις αγορές

Το οικονομικό συμπόσιο στο Jackson Hole της πολιτείας του Wyoming έχει την φήμη τα τελευταία χρόνια του τόπου όπου οι διοικητές της Fed βομβαρδίζουν τις αγορές με βαρυσήμαντες ανακοινώσεις. Εδώ προαναγγέλθηκαν για πρώτη φορά το 2010, 2011 και 2012 τα σημαντικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Δικαιολογημένα λοιπόν, όλων των οικομολογούντων η αναπνοή ήταν κρατημένη, ενόψει της φετινής συνεύρεσης.
Φέτος τελικά δεν προέκυψε κάποιος αιφνιδιασμός, αλλά ο πρόεδρος της Fed J.Powell με το δεξιοτεχνικό του μήνυμα εξισορρόπησης ενθουσίασε τις αγορές.
Η αισιοδοξία που προέκυψε ήταν αφενός αποτέλεσμα της κατάφασης εκ μέρους της Fed της ιδέας για αναγγελία προς το τέλος του έτους, της απαρχής μείωσης των αγορών ομολόγων εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας (tapering), υπό τον όρο των ομαλών εξελίξεων στο πεδίο της πανδημίας και της αγοράς εργασίας.
Ακριβής ημερομηνία έναρξης αυτής της διαδικασίας δεν ανακοινώθηκε. Αφετέρου ξεκαθαρίστηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι με αυτήν την ανακοίνωση δεν συνεπάγεται και η αύξηση επιτοκίων.
Στην ομιλία του J.Powell διαπίστωσε την ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο στην επίτευξη του καταστατικού στόχου της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τον πληθωρισμό και την ξεκάθαρη πρόοδο στην κατεύθυνση της πλήρους απασχόλησης.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές, απασχόλησε η παρακολούθηση του πληθωρισμού από διάφορες οπτικές, συμπεριλαμβανόμενης της πρόσφατης αύξησης των μισθών, των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών αλλά και των γενικότερων παγκόσμιων αποπληθωριστικών τάσεων.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις επόμενες 3 συνεδριάσεις της Fed οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 21-22 Σεπτεμβρίου, 2-3 Νοεμβρίου και 14-15 Δεκεμβρίου, δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος απομείωσης των αγορών (Taper) εκ μέρους της Fed, πριν από την συνεδρίαση της 3ης Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης