Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβάθμιση του outlook της Κύπρου σε θετικό από σταθερό - Στο ΒΒΒ η αξιολόγηση

S&P: Αναβάθμιση του outlook της Κύπρου σε θετικό από σταθερό - Στο ΒΒΒ η αξιολόγηση
Oi θετικές προοπτικές αποτυπώνουν τον κίνδυνο από την παρατεταμένη αρνητική επίδραση της πανδημίας στην ανάπτυξη, που αντισταθμίζεται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ενδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας

Σε «ΒΒΒ-» διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου o αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, μεταβάλλοντας μεταβάλει τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) από σταθερές σε θετικές.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι θετικές προοπτικές αποτυπώνουν τον κίνδυνο από την παρατεταμένη αρνητική επίδραση της πανδημίας στην ανάπτυξη, που αντισταθμίζεται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ενδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Λόγω της ύφεσης που προκάλεσε η COVID-19 το 2020, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να ανακάμψει με μέσο όρο ανάπτυξης 3,7% ετησίως από το 2021 έως το 2024.
Σύμφωνα με την S&P, το β’ τρίμηνο του 2021 η ανάπτυξη θα είναι πολύ ισχυρή, στο 12,8%, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Ωστόσο, η τουριστική δραστηριότητα θα πάρει περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει, παρά τις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις μέχρι τώρα το 2021.
Ο οίκος αναμένει ότι η ισχυρή ανάπτυξη και η επιστροφή στα δημοσιονομικά πλεονάσματα θα επιτρέψουν στο ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ να μειωθεί γρήγορα σε λιγότερο από 90% 2024 από περίπου 119% το 2020.
Η Κύπρος πρόκειται να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ 1,21 δισεκατομμύριο ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2021-2026 (5,5% του ΑΕΠ), συμπεριλαμβανομένων 1,06 δισεκατομμυρίου ευρώ ως επιχορηγήσεις, εκ των οποίων 130,8 εκατομμύρια ευρώ θα εισπραχθούν το 2021 (επιπλέον 26 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια).
Αυτά τα ποσά, μαζί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουν περαιτέρω τις προοπτικές για μια σταθερή οικονομική ανάκαμψη.
Τα NPEs του τραπεζικού τομέα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως και το δημόσιο χρέος, που όμως επωφελήθηκε από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τον Μάρτιο του 2020.
Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης θα προέλθει από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης χάρη στη συρρικνωμένη ζήτηση και τη σημαντική βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης από τον Ιούνιο του 2021.
Σε κάθε περίπτωση, το έλλειμμα θα φτάσει το -4% το 2021, ενώ το χρέος θα αγγίξει το 87% το 2024.
fdsa_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης