Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα 8 γεγονότα που απειλούν να κλονίσουν τις διεθνείς αγορές τον Σεπτέμβριο

Τα 8 γεγονότα που απειλούν να κλονίσουν τις διεθνείς αγορές τον Σεπτέμβριο
Αρκετές κεντρικές τράπεζες θα συνεδριάσουν το επόμενο διάστημα - Οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ιαπωνία, Γερμανία
Σχετικά Άρθρα
Μετά από ένα καλοκαίρι στο οποίο οι μετοχές έχουν φτάσει σε ένα φαινομενικά ατελείωτο σερί με ρεκόρ, ο Σεπτέμβριος φέρνει μια σειρά νομισματικών και πολιτικών γεγονότων που θα μπορούσαν να «ξυπνήσουν» τους επενδυτές από τον εφησυχασμό τους.
Αρκετές κεντρικές τράπεζες θα συνεδριάσουν το επόμενο διάστημα, σημειώνει το Reuters, ενώ η κρίσιμη αντιπαράθεση στις ΗΠΑ για το δημόσιο χρέος παράλληλα με τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ιαπωνία και Γερμανία ενισχύουν το ρίσκο για τις αγορές διεθνώς.

Ακολουθούν οκτώ γεγονότα, που αναφέρονται χρονολογικά, τα οποία οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο:

Αυστραλία: Κρίσιμο τεστ η συνεδρίαση της RBA

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας συνεδριάζει την Τρίτη 7/9, με τη συνεδρίαση να αποτελεί το πρώτο τεστ για τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς και την αποφασιστικότητά του να προχωρήσουν στον περιορισμό των μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας.
Τον προηγούμενο μήνα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε τις εβδομαδιαίες αγορές ομολόγων σε 4 δισ. δολ. Αυστραλίας, από 5 δισ. δολ. προηγουμένως.
Ωστόσο, η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Delta και η επιβράδυνση της οικονομίας ασκούν πιέσεις στην RBA για να καθυστερήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
reuters1.JPG

Τα βλέμματα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ (9/9)

Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου.
Τα γεράκια έχουν αναλάβει δράση, υποστηρίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα να αρχίσουμε να συζητάμε για το τέλος του προγράμματος στήριξης λόγω πανδημίας (PEPP).
Η ΕΚΤ ενδέχεται να επιλέξει να επιβραδύνει τον ρυθμό των αγορών, αλλά η επικεφαλής Christine Lagarde, πιθανότατα θα τονίσει ότι αυτό δεν αποτελεί tapering.
Η επικοινωνία δεν θα είναι εύκολη.
Ο κίνδυνος είναι οι αγορές να ερμηνεύσουν ένα τέτοιο βήμα ως hawkish - οδηγώντας σε άνοδο του ευρώ και του κρατικό κόστος δανεισμού.
ECB.JPG
Οι εκλογές στον Καναδά (20/9)

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau κήρυξε πρόωρες εκλογές δύο χρόνια νωρίτερα και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν δύσκολο προεκλογικό αγώνα.
Ο Trudeau ελπίζει ότι η διαχείριση της πανδημίας και της διάθεσης εμβολίων θα του δώσει την πλειοψηφία, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Φιλελεύθεροι δίνουν μάχη σώμα με σώμα με τους Συντηρητικούς της Erin O'Toole.
Οι καναδικές εκλογές σπάνια επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές, αλλά με τους Φιλελεύθερους να προτείνουν αυξήσεις φόρων στις μεγάλες τράπεζες και οι δύο υποψήφιοι να προτείνουν αύξηση των δαπανών, αυτή τη φορά κεντρίζουν το ενδιαφέρον.
canada_1.JPG
Το χρονοδιάγραμμα της Fed (21-22/9)


Τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο δεν έχουν εκτροχιάσει εντελώς τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) μπορεί να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακά στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.
Ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell θα μπορούσε να τονίσει ξανά ότι το tapering  και οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι δύο διαφορετικά πράγματα και ότι θεωρεί τις τρέχουσες αυξήσεις του πληθωρισμού ως παροδικές.
Τα futures της Fed αποτιμούν την πρώτη αύξηση επιτοκίων στις αρχές του 2023.
Και θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε από τη συνάντηση εάν ο Powell θα πατήσει το κουμπί σε αυτήν την άνοδο - η θητεία του λήγει τον Φεβρουάριο του 2022.
Το 90% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν παράταση της θητείας του.
fed1.JPG
Προς αύξηση επιτοκίων στη Νορβηγία

Η Νορβηγία αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο από τα επίπεδα του 0%.
Πρόκειται για την πρώτη κεντρική τράπεζα από την ομάδα των ανεπτυγμένων οικονομιών των G10 που θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.
Η αύξηση των επιτοκίων θα καταδείξει την προθυμία της να κοιτάξει πέρα ​​από την αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 και να επικεντρωθεί στην ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.
Οι επενδυτές αναμένουν την άνοδο, αλλά η επιβεβαίωση ότι μια μεγάλη κεντρική τράπεζα όντως προχωρά σε σύσφιξη και όχι απλώς μιλάει γι 'αυτό - ειδικά μετά την απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίωντο στη Νέα Ζηλανδία - θα εξακολουθούσε να αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τις αγορές που συνδέονται με φθηνή ρευστότητα.

Οι εκλογές στη Γερμανία (26/9)

Η μακροβιότερη ηγέτης της Δυτικής Ευρώπης, Angela Merkel αποχωρεί από την καγκελαρία μετά από 16 χρόνια στην εξουσία και τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές νίκες.
Οι εκλογές έχουν ένα μεγαλύτερο από το συνηθισμένο εύρος πιθανών αποτελεσμάτων, ειδικά καθώς οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, ξεπερνώντας τους συντηρητικούς της Μerkel για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.
Δύο βασικά ερωτήματα για τις αγορές - τι σημαίνει μια νέα κυβέρνηση για τη δημοσιονομική πολιτική στο εσωτερικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Και τι σημαίνει για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση;
germany1.JPG
Ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας (29/9)

Η απόφαση του πρωθυπουργού Yoshihide Suga να παραιτηθεί έδωσε μια αναπάντεχη τροπή στην ιαπωνική πολιτική.
Μέσα σε ένα κύμα κρουσμάτων covid-19, η δημοτικότητα του Suga είχε δεχθεί πλήγμα, αλλά δεν υπάρχει πρωτοπόρος στον αγώνα για να τον διαδεχθεί ως επικεφαλής του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.
Στους πιθανούς διαδόχους περιλαμβάνονται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Fumio Kishida και ο δημοφιλής υπουργός που είναι υπεύθυνος για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας, Taro Kono.
Όποιος θριαμβεύσει είναι σίγουρο ότι θα γίνει πρωθυπουργός, δεδομένης της πλειοψηφίας του κόμματος.
Η εσωκομματική αναμέτρηση έχει προγραμματιστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου και ο νικητής πρέπει να προκηρύξει τις γενικές εκλογές έως τις 28 Νοεμβρίου.
japan_rt.JPG
Το όριο του χρέους στις ΗΠΑ

Πιθανότατα εντός του Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ θα κληθούν να δώσουν λύση στην αύξηση του ορίου για το δημόσιο χρέος (debt ceiling).
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έφτασε τεχνικά το «ανώτατο όριο» του χρέους των 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα μήνα.
Για να αποφευχθεί κυβερνητικό shutdown ή χειρότερα, μια τεχνική αθέτηση, το Κογκρέσο πρέπει αυτόν τον μήνα να αυξήσει ή να αναστείλει αυτό το όριο.
Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, αντίθετοι με το σχέδιο υποδομών των Δημοκρατικών ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν δεσμευτεί να ψηφίσουν κατά της αύξησης του ανώτατου ορίου.
Πίσω στο 2011 οι διαφωνίες για το ανώτατο όριο του χρέους ώθησαν την S&P Global να μειώσει τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ΗΠΑ σε AA+ από AAA.
Η Fitch μπορεί να κάνει το ίδιο αυτή τη φορά, αφήνοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο με μία τριπλή βαθμολογία από τη Moody's.
US_RT.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης