Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Για 3η φορά μέσα σε ένα μήνα η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 2,9% από 6,5%

Για 3η φορά μέσα σε ένα μήνα η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 2,9% από 6,5%

Η Goldman μειώνει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ των ΗΠΑ για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα

Τα τελευταία στοιχεία από την αγορά απασχόλησης των ΗΠΑ, η απότομη συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων και εξάπλωση της παραλλαγής Delta στη χώρα, είναι οι τρεις λόγοι που οδηγούν πλέον τη Goldman Sachs να αναθεωρήσει επί τα χείρω και πάλι την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ.

Ενώ το δεύτερο τρίμηνο ήταν το καλύτερο τρίμηνο για την αμερικανική οικονομία εδώ και δεκαετίες, το τρίτο τρίμηνο είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι οι ρυθμοί έχουν επιβραδυνθεί.
Και όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, δεν χρειάζεται κανείς να ψάξει πολύ για να μάθει γιατί: μεταξύ των στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας, την απότομη συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων και των πρόσφατων περιορισμών από την παραλλαγή Delta, οι εκτιμήσεις πλέον αναθεωρούνται.
Έτσι η Goldman Sachs ακολουθεί το παράδειγμα της Morgan Stanley, η οποία εκτίμησε πλέον ότι το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου θα διαμορφωθεί στο +2,9% από +6,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Δύσκολος ο δρόμος ενόψει

Η Goldman Sachs πλέον έχει πειστεί ότι ο δρόμος για τις ΗΠΑ θα είναι δύσκολος.
Αυτό αναφέρει άλλωστε και στην ανάλυσή της με τίτλο "A Harder Path Ahead Ahead", στην οποία μείωσε την πρόβλεψή της για το 3ο τρίμηνο του ΑΕΠ για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα.
Αναλυτικά οι αλλαγές:

  • Στις 18 Αυγούστου, η Goldman μείωσε τη πρόβλεψή της για το 3ο τρίμηνο του ΑΕΠ από 8,5% σε 5,5%, ενώ ανέφερε ότι ανέμενε «μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού»
  • Στις 2 Σεπτεμβρίου, η Goldman μείωσε την εκτίμηση του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο για δεύτερη φορά από 5,5% σε 3,5%, "για να αντικατοπτρίσει τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης των αποθεμάτων μεταποίησης και εμπορίου τον Ιούλιο".
  • Μόλις 4 ημέρες αργότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου, υπό την κάλυψη της αργίας της Labor Day η Goldman μείωσε την πρόβλεψή της για το τρίτο τρίμηνο του ΑΕΠ για τρίτη φορά.

Και ενώ κράτησε την πρόβλεψή της για το 3ο τρίμηνο του ΑΕΠ στο 3,5%, τώρα αρχίζει να μειώνει και εκείνες του 4ου τριμήνου το οποίο τώρα βλέπει στο +5,5%, από +6,5%, πράγμα που σημαίνει ότι σε ετήσια μέση βάση, η πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ είναι τώρα 5,7% (έναντι συναίνεσης 6,2%) το 2021 και 4,6 % (έναντι 4,3% συναίνεσης) το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης