Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Πυκνώνουν τα σύννεφα μιας σκληρής διόρθωσης στις αγορές μετοχών - Σκάει η φούσκα της υπερβολής

Deutsche Bank: Πυκνώνουν τα σύννεφα μιας σκληρής διόρθωσης στις αγορές μετοχών - Σκάει η φούσκα της υπερβολής
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank, Binky Chadha, οι αποτιμήσεις της αγοράς μετοχών είναι «ιστορικά ακραίες» σχεδόν σε κάθε δείκτη

Ιστορικά «ακραίες» χαρακτηρίζει τις αποτιμήσεις στις αγορές μετοχών σε ανάλυσή της η Deutsche Bank, προμηνύοντας ταυτόχρονα «σκληρή πτώση» και «σκάσιμο» της «φούσκας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αναλυτή της γερμανικής τράπεζας Binky Chadha, οι αποτιμήσεις στις αγορές μετοχών είναι «φουσκωμένες» σχεδόν σε κάθε δείκτη:
Στον P/E, στον ΕV/ EBIT, στον ΕV/ EBITDA, στις λειτουργικές ταμειακές ροές.
equity_valuation_table_1.jpg
Επιπλέον, «οι μετοχές είναι πολύ ακριβές (+36%) σε σχέση με τους παράγοντες αποτίμησης που εξηγούν το 70% της διακύμανσης σε αυτές διαχρονικά».
Ως αποτέλεσμα, το κυκλικά προσαρμοσμένο P/E είναι x26,2, πολύ μεγαλύτερο από το διαχρονικό εύρος x10-20, με τον τεχνολογικό κλάδο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθούν κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τις τρέχουσες «ακραίες» αποτιμήσεις:
• Οι αποτιμήσεις είναι υψηλές σε όλους τους τομείς. Από τους 11 τομείς του δείκτη S&P 500 της Wall Street, οι 7 διαπραγματεύονται κατά 10%-85% πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, όπως αυτός διαμορφώνεται από το 1995 και έπειτα. Η ενέργεια είναι ο μοναδικός τομέας που διαπραγματεύεται με discount (-35%).
• Οι αποτιμήσεις για τον μέσο όρο των εταιρειών είναι πολύ υψηλές. Ο παραδοσιακός αριθμοδείκτης P/E βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και πολύ πάνω από τις κορυφές της «φούσκας» Dot Com.

equity_valuation_table_db.jpg

• Οι μετοχές είναι πολύ ακριβές (+36%) σε σχέση με τους ιστορικούς παράγοντες αποτίμησης.
Σύμφωνα με το μοντέλο της αγοράς, το οποίο βασίζεται σε αναλογίες πληρωμής (+), απόκλιση κερδών από την τάση (-), πληθωρισμό (-), πραγματικά επιτόκια (+) και αστάθεια πληθωρισμού (-), που περιλαμβάνει τη μεγάλη πλειοψηφία (70%) των Ρ/Ε τα τελευταία 85 χρόνια, η Deutsche Bank θεωρεί ως εύλογη αξία ένα PE της τάξης του 17x. Αυτό αφήνει ένα χάσμα πολλαπλών σημείων 6,1 (36%) μεταξύ του τρέχοντος P/E (x 23,1) και της εύλογης αξίας (x 17).

DB_model.jpg
Το κυκλικά προσαρμοσμένο P/E (CAPE) είναι πολύ υψηλό. Σε μακροπρόθεσμη βάση, είναι χρήσιμο να εξετάζονται τα κυκλικά προσαρμοσμένα P/Es. Αναμφισβήτητα ο πιο γνωστός δείκτης είναι ο Schiller / CAPE.
Αλλά, σύμφωνα με την Deutsche Bank, έχει μια σειρά από αδυναμίες καθώς βασίζεται σε μακροπρόθεσμους κινούμενους μέσους όρους και προσαρμόζεται στον πληθωρισμό, ενώ δεν είναι συγκρίσιμος με άλλους δείκτες.
Αντ 'αυτού, όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα, υπάρχει ένας πολύ σαφής δείκτης, τα EPS του S&P 500, από τα μέσα της δεκαετίας του 1930.
Επομένως, με την τρέχουσα τάση στα EPS (172 $), το P/E στο x26,2, οι αποτιμήσεις κρίνονται πως είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
pe_trend_eps.jpg

Η κατάρριψη του αφηγήματος των «ταύρων»

Πράγματι, λοιπόν, η αγορά των ΗΠΑ είναι ακριβή, ωστόσο, αν η Fed συνεχίσει να διοχετεύει ρευστότητα, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι μετοχές δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται, επισημαίνουν πολλοί.
Ωστόσο, η γερμανική τράπεζα καταρρίπτει μία μία όλα τα ευρέως διαδεδομένα αφηγήματα που υποτίθεται πως εξηγούν γιατί ο S&P διαπραγματεύεται στις 4.500 μονάδες: (τα χαμηλά επιτόκια, ότι η πανδημία επιταχύνει την υιοθέτηση τεχνολογιών που αυξάνουν την παραγωγικότητα, ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις κερδίζουν μερίδιο αγοράς σε βάρος των μικρών κλπ.).
Ειδικότερα:
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, τα χαμηλά επιτόκια ήταν «παρόντα» και παλαιότερα, αλλά τα PEs ήταν πολύ πιο γήινα.
Το risk premium για τις μετοχές είναι μια πολύ σημαντική συνισταμένη του προεξοφλητικού επιτοκίου των ιδίων κεφαλαίων, το οποίο σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τα επιτόκια.
Τα επιτόκια αποτελούν ένα μικρό μέρος (απόδοση 10 ετών επί του παρόντος 1,3%) του προεξοφλητικού επιτοκίου των ιδίων κεφαλαίων (μέσος όρος 10,3%), με το μεγαλύτερο μέρος να είναι το ασφάλιστρο κινδύνου ιδίων κεφαλαίων (επί του παρόντος 8%).
Ιστορικά υπάρχει μια πολύ ισχυρή αρνητική συσχέτιση μεταξύ των επιτοκίων και του ασφαλίστρου κινδύνου ιδίων κεφαλαίων.
Άρα, οι μετοχές τιμολογούνται σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από τα επιτόκια.
Παράλληλα, 
οι τεχνολογικές εταιρείες είχαν ήδη... αναπτυχθεί, ενώ τα κέρδη τους δεν ήταν υψηλότερα εν σχέσει με τα εταιρικά κέρδη διαχρονικά.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κέρδη δημιουργούν υψηλότερες ελεύθερες ταμειακές ροές (στην πραγματικότητα μπορεί κανείς να ισχυριστεί το αντίθετο).
Ο λόγος των ελεύθερων ταμειακών ροών προς τα κέρδη κορυφώθηκε πρόσφατα στο 1,1 και μειώνεται στο 1,0.
Η πρόσφατη κορύφωση ήταν συγκρίσιμη με τις κορυφές που επιτεύχθηκαν μετά το σκάσιμο της τεχνολογικής φούσκας και μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Σε ό,τι αφορά τους Day Traders, η αυξημένη συμμετοχή τους οδήγησε σε άνοδο, ωστόσο αυτή κινείται ανάλογα με την κρίση της Covid.
Όσο αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, τόσο μειώνονται οι συναλλαγές τους.
Η συμμετοχή των μικροεπενδυτών κορυφώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και έκτοτε καταγράφει συνεχώς μείωση.

Γιατί διόρθωση; 

Έτσι, μετά από έναν καταιγιστικό 18μηνο και παρά τα κέρδη ρεκόρ των εισηγμένων, υπάρχει πολύ περιθώριο ανόδου, με τη γερμανική τράπεζα να αναφέρει ότι ο κύκλος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και η οικονομική δραστηριότητα αρχίζει να επιβραδύνεται.
Κάτι που μας φέρνει στο αφήγημα της επερχόμενης «σκληρής διόρθωσης».
Επίσης, σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν λιγότερο από ό, τι τα κέρδη, ενώ οι αποδόσεις σμικρύνονται και οι όγκοι συναλλαγών, λόγω των διογκωμένων αποτιμήσεων, περιορίζονται.
Η αγορά, δε, έχει προεξοφλήσει μεγάλο μέρος των αποδόσεων της μετά την Covid ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης