Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Οι 4 παράγοντες που θα καθορίσουν τις διεθνείς αγορές τους επόμενους μήνες

Oxford Economics: Οι 4 παράγοντες που θα καθορίσουν τις διεθνείς αγορές τους επόμενους μήνες
Ο γεωπολιτικός κίνδυνος με τη μορφή λαϊκιστικών πολιτικών θα παραμείνει υψηλός
Σχετικά Άρθρα
Τέσσερα είναι τα βασικά θέματα που θα κυριαρχήσουν στις αγορές τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Oxford Economics:
η ασταθής πορεία της ανάκαμψης,
η αναστροφή της «κοσμικής στασιμότητας*»,
η πλεονάζουσα ρευστότητα και
οι κλιμακούμενοι πολιτικοί κίνδυνοι.

Ανώμαλος ο δρόμος της ανάκαμψης

Οι διαφορετικές στρατηγικές για την ανακοπή μετάδοσης της πανδημίας και η αναταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού, καταδεικνύουν ότι ο δρόμος για επιστροφή στην πλήρη ανάκαμψη θα είναι ανώμαλος.
Η άποψή των αναλυτών ότι ο ο κόσμος παραμένει βυθισμένος σε ένα σε υπερβολική ρευστότητα, δεν έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Πράγματι, η πανδημία έχει επιδεινώσει μόνο την ανάγκη των κεντρικών τραπεζών να «οδηγήσουν» την ανάπτυξη.
Πέρα από την υποβάθμιση των υπερβολικών αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, η οικονομική ανάπτυξη θα επανέλθει με αστραπιαίους ρυθμούς το 2023.

Χαμηλός ο κίνδυνος μίας σημαντικής διόρθωσης

Στο εγγύς μέλλον, οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις θα υποστηρίξουν υψηλές αποτιμήσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Ο περιορισμένος χώρος για πολλαπλή επέκταση θα μειώσει τις αποδόσεις, αλλά αποκλείοντας μια ευρύτερη ύφεση, ο κίνδυνος σημαντικής διόρθωσης των τιμών είναι, κατά την άποψή των αναλυτών, χαμηλός.

Η απειλή του λαϊκισμού

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος με τη μορφή λαϊκιστικών πολιτικών θα παραμείνει υψηλός στις προηγμένες οικονομίες και τις αναδυόμενες αγορές, που τροφοδοτούνται από το υποβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο και την ανάγκη απόσυρσης της στήριξης του δημόσιου τομέα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου χρέους.

* η κοσμική στασιμότητα είναι μια κατάσταση κατά την οποία καταγράφεται  αμελητέα ή καθόλου οικονομική ανάπτυξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο όρος κοσμικός σημαίνει μακροπρόθεσμος και χρησιμοποιείται σε αντίθεση με τον κυκλικό ή βραχυπρόθεσμο.

oxford_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης