Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eπιμένει η Commerzbank για την Ελλάδα: Άλμα ανάπτυξης +12,4% το 2021 και +6,8% το 2022

Eπιμένει η Commerzbank για την Ελλάδα: Άλμα ανάπτυξης +12,4% το 2021 και +6,8% το 2022
Η ευρείας κλίμακας δημοσιονομική επέκταση της ΕΕ θεωρείται καταλύτης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σύμφωνα με την Commerzbank
Σχετικά Άρθρα

Επιμένει στην εκτίμησή της για την Ελλάδα η τράπεζα Commerzbank, σημειώνοντας πως θα καταγράψει άλμα ανάπτυξης +12,4% το 2021 και +6,8% το 2022, μπαίνοντας, με τη σειρά της, ξανά, στον χορό των θετικών προβλέψεων για την οικονομία της χώρας μας.
Την ίδια στιγμή, σε χαμηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί ο πληθωρισμός, με τις τιμές του να κυμαίνονται στο 0,0% το 2021 και στο 1,1% το 2022.
Η ευρείας κλίμακας δημοσιονομική επέκταση της ΕΕ θεωρείται καταλύτης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη σύγκλιση του ευρωπαϊκού Βορρά με τον Νότο, όπου ανήκει και η Ελλάδα.
Και το σημαντικότερο για τις αγορές είναι το μήνυμα που κάθε φορά εκπέμπεται...
Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική της ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή περιφέρεια είναι πιθανό να παραμείνει υποστηρικτική για μεγαλύτερο του προβλεπομένου χρονικό διάστημα, παρά την προαναγγελθείσα επιβράδυνση του ρυθμού αγοράς ομολόγων τα επόμενα τρίμηνα.
Έτσι, παρόλο που οι κίνδυνοι στασιμότητας αυξάνονται, η Commerzbank εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει και θα επεκτείνει χρονικά, ξανά, το πανδημικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σημειώνεται πως το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί να φτάνουν μέχρι στιγμής τα 45 δισ. ευρώ.
Στο επόμενο έτος, η ΕΕ σχεδιάζει να συγκεντρώσει επιπλέον 35 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή ομολόγων, από τα οποία θα επωφεληθούν ιδιαίτερα οι χώρες της περιφέρειας.
Επίσης, όπως εκτιμά η Commerzbank, τα ασφάλιστρα κινδύνου θα συνεχίσουν να μειώνονται.
1σ.JPG
Πανδημικό πρόγραμμα 

Σύμφωνα με την Commerzbank, οι χαλαρές συνθήκες χρηματοδότησης θα διατηρηθούν, με το πρόγραμμα PEPP Να μειώνεται ελαφρά το δ’ τρίμηνο.
Σε κάθε περίπτωση, ο προσανατολισμός της ΕΚΤ έγινε έτσι σαφέστερος και η επιρροή της στις αγορές ομολόγων είναι πιθανό να παραμείνει σημαντική το δ’ τρίμηνο του 2021.
Οι αποδόσεις των ομολόγων των κρατών μελών θα κυμανθούν, κατά μέσο όρο, αρχικά μεταξύ -0,3% και -0,5% και θα αυξηθούν ελαφρώς προς -0,2% στο τέλος του έτους.
Στο μεταξύ, η απόφαση για το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα αγοράς PEPP το επόμενο έτος αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο και δεν θα είναι εύκολη.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες για αυτόν είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται (για τη ζώνη του ευρώ η Commerzbank αναμένει πληθωρισμό 3,5% τον Δεκέμβριο), ενώ η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να μειωθεί.
Η Fed, από την άλλη, ίσως χρησιμοποιήσει τις ιστορικά χαμηλές πραγματικές αποδόσεις για να μειώσει τις αγορές ομολόγων της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης