Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι έδειξε η ανάλυση της JPMorgan για την μετάλλαξη Delta: Υπερβολικοί οι φόβοι, στο ήμισυ η μεταδοτικότητα

Τι έδειξε η ανάλυση της JPMorgan για την μετάλλαξη Delta: Υπερβολικοί οι φόβοι, στο ήμισυ η μεταδοτικότητα

Σε αντίθεση με τα όσα υποτέθηκαν αρχικά, το κύμα της Delta ήταν "πολύ πιο ήπιο" από το αναμενόμενο

Οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει το σημείο της κορύφωσης της μετάλλαξης Delta, όσον αφορά τα νέα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους, με την JP Morgan να προχωρά σε ανάλυση της εικόνας που άφησε πίσω της η εν λόγω μετάλλαξη.

Στην τελευταία ανάλυσή της, η JPMorgan διαπίστωσε ότι σε αντίθεση με τα όσα υποτέθηκαν αρχικά, το κύμα της Delta ήταν "πολύ πιο ήπιο" από το αναμενόμενο.

Το ιστορικό

Κάνοντας ένα βήμα πίσω, πριν από δύο μήνες στις αρχές Ιουλίου, η JPMorgan έγραψε μια ανάλυση σχετικά με τα τρωτά σημεία της μετάλλαξης Delta, στην οποία επέστησε την προσοχή σε επτά χώρες - τις Φιλιππίνες, το Περού, την Κολομβία, τη Νότια Αφρική, τον Ισημερινό, την Ταϊλάνδη και το Μεξικό - καθώς εκείνη την εποχή φαίνονταν ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω του συνδυασμού χαμηλής επικράτησης της μετάλλαξης Delta και χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού.
Δεδομένης της ευρέως αποδεκτής υπόθεσης ότι η μετάλλαξη Delta είναι πολύ πιο μολυσματική από τα προηγούμενα στελέχη του SARS-CoV-2, και λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες τάσεις στα ποσοστά εμβολιασμού, η JPMorgan εκτίμησε τότε ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης θα αύξανε τους αριθμούς αναπαραγωγής σε αυτές τις χώρες.
Αυτό όμως που συνέβη στη συνέχεια ήταν απροσδόκητο: Ο αναλυτής της JPMorgan, David Mackie, διαπίστωσε ότι "το κύμα Delta ήταν πολύ πιο ήπιο από το αναμενόμενο: καμία από αυτές τις χώρες δεν είδε την άνοδο στο Re που περιμέναμε", έγραψε.

Τι συνέβη τελικά μετη Delta

Τα παραπάνω έφερε την τελευταία ανάλυση της JPM με τίτλο "Τι συνέβη με το κύμα Delta της COVID-19 σε ευάλωτες χώρες;" στο οποίο η τράπεζα προσπαθεί να εξηγήσει γιατί ήταν τόσο λάθος με τη μοντελοποίηση και τις υποθέσεις της.
Η τράπεζα ξεκινά δείχνοντας την εξέλιξη των αριθμών αναπαραγωγής (Re) τους τελευταίους δύο μήνες για αυτές τις επτά χώρες.
Ενώ ο Re αυξήθηκε αρχικά το καλοκαίρι καθώς η Delta εξαπλώθηκε, η οποία οδήγησε σε αύξηση των λοιμώξεων, δεν ήταν όσο αναμενόταν.
Ενώ κατά μέσο όρο, το Re αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,58 από τα τέλη Ιουνίου έως τη στιγμή που η Delta ήταν πλήρως διαδεδομένη (από 1,07 σε 1,65), η μέση άνοδος ήταν μόνο κατά 0,24 (από 1,07 σε 1,31).
Με άλλα λόγια, περίπου το ήμισυ της αναμενόμενης ανόδου στο Re δεν πραγματοποιήθηκε.

Πως εξηγείται αυτό

"Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε αυτήν την εξέλιξη;" αναρωτήθηκε ο Mackie της JPMorgan.
Και απαντά: Υπάρχουν πέντε τομείς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξήγηση: κινητικότητα, εμβολιασμοί, ανοσία από μόλυνση και ανάρρωση, εποχικότητα και μολυσματικότητα της μετάλλαξης.

Κινητικότητα

Ξεκινώντας από την κορυφή, η JPMorgan επισημαίνει το προφανές: η κινητικότητα δεν μπορεί να εξηγήσει το χαμηλότερο από το αναμενόμενο Re.
Η κινητικότητα μειώθηκε απότομα τον Ιούλιο στις Φιλιππίνες, τη Νότια Αφρική και την Ταϊλάνδη, αλλά αυτές οι μειώσεις αντιστράφηκαν κυρίως τον Αύγουστο.
"Η βραχύβια φύση της μείωσης της κινητικότητας σε αυτές τις χώρες συνεπάγεται μόνο μια προσωρινή μειωμένη επίδραση στο Re" παρατηρεί η JPM και προσθέτει ότι κατά μέσο όρο στις επτά χώρες, η υψηλότερη κινητικότητα συνέβαλε κατά 0,16 στην αλλαγή του Re από την εποχή της αρχικής εκτίμησης.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση για την πολύ πιο μέτρια από την αναμενόμενη αύξηση του Re - η προτιμώμενη εξήγηση του Anthony Fauci - είναι ότι οι πραγματικές μολύνσεις ήταν πολύ υψηλότερες από τις αναφερόμενες λοιμώξεις, γεγονός που θα είχε εισαγάγει περισσότερη ανοσία στους πληθυσμούς.
Αυτό είναι αξιοσημείωτο επειδή, όπως σημειώνει η JPMorgan, η κεκτημένη ασυλία από μόλυνση και ανάρρωση είναι η ίδια με τον πλήρη εμβολιασμό.
Ωστόσο, σύμφωνα με την JPMorgan, με αυτές τις παραδοχές η ανοσία από τη μόλυνση και η ανάρρωση έχει μειώσει το Re κατά μόλις 0,02, και σημαίνει ότι παρόλο που οι πραγματικές λοιμώξεις είναι πιθανότατα πάνω από τις αναφερόμενες λοιμώξεις, η υπο-αναφορά θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη για να κάνει την αλλαγή του Re σημαντική σε μέγεθος.
Αυτό είναι απίθανο.
Η πιο πιθανή εξήγηση που προτείνει η JPMorgan είναι ότι "η μετάλλαξη Delta μπορεί να είναι λιγότερο μολυσματική από ό,τι υποτέθηκε αρχικά".

Ο ρόλος του RO

Όπως εξηγεί η JPM, ο αντίκτυπος της μολυσματικότητας έρχεται μέσω αλλαγών στον βασικό αριθμό αναπαραγωγής (R0).
Στο πλαίσιο της τράπεζας, σε μελλοντική βάση κάνει υποθέσεις σχετικά με το επίπεδο του R0, αλλά στη βάση του R0 είναι το υπόλοιπο δεδομένου ότι η διαδρομή του Re είναι ήδη γνωστή.
Στο αρχικό σημείωμα της τράπεζας, τον Ιούλιο, είχε υποθέσει ένα R0 3,0 για το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, 3,9 για την μετάλλαξη Alpha (αύξηση της μολυσματικότητας κατά 30%) και 5,2 για την μετάλλαξη Delta (περαιτέρω αύξηση της μολυσματικότητας κατά 33%).
Όπως σημειώνει πλέον η JPM, υποθέτοντας ότι η μετάλλαξη Alpha ήταν το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος, η εξάπλωση της Delta θα έπρεπε να είχε προσθέσει 1,3 στο Re καθώς μετακινήθηκε από το μηδέν στην πλήρη επικράτηση.
Αλλά στην περίπτωση της, η αύξηση του R0 τους τελευταίους δύο μήνες ήταν πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη.
Ο Πίνακας 3 συγκρίνει την αρχική προσδοκία της JPM για τη συνεισφορά του R0 με την αλλαγή στο Re με την τελευταία εκτίμηση της συνεισφοράς.
Κατά μέσο όρο, η τράπεζα διαπιστώνει ότι "η εκτίμηση της συμβολής στη μεταβολή του Re της αυξημένης μολυσματικότητας της παραλλαγής Delta ήταν 0,56, περίπου το ήμισυ της αρχικής εκτίμησης".

Τι σημαίνει αυτό;

Όπως εξηγεί ο Mackie, "είναι πολύ πιθανό η μετάλλαξη Delta να είναι περίπου κατά το ήμισυ τόσο μολυσματική όσο υποτέθηκε αρχικά".
Ενώ αυτό θα ήταν πολύ θετικό στο μέλλον και θα περιόριζε κάθε αύξηση των λοιμώξεων τους επόμενους μήνες, θα ήταν καταστροφικό για τις κυβερνήσεις που έλαβαν εκ νέου δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης