Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μοοdy’s: Δεν μένει πολύς χρόνος, η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει άμεσα στα πρωτογενή πλεονάσματα

Μοοdy’s: Δεν μένει πολύς χρόνος, η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει άμεσα στα πρωτογενή πλεονάσματα
Το χρέος της Ελλάδας πιθανόν να σταθεροποιηθεί σύντομα, ακόμη και με ευρύτερα ελλείμματα

Το χρέος της Ελλάδας είναι πιθανόν να σταθεροποιηθεί σύντομα, ακόμη και με ευρύτερα ελλείμματα, ωστόσο απαιτείται άμεσα επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα για τη χαλιναγώγησή του, πριν από την άρση των μέτρων στήριξης που έχουν παρθεί λόγω της πανδημικής κρίσης, υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Μοοdy’s.
Όπως αναφέρει, η δυναμική του, η οποία είναι συνάρτηση των δημοσιονομικών εξελίξεων, της αύξησης του ΑΕΠ και του κόστους δανεισμού, καθορίζει τη βιωσιμότητά του και, συνάμα, αποτελεί μείζονα παράγοντα εκτίμησης του πιστωτικού κινδύνου.
Παρόλο που η αύξηση των επιπέδων του, που συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν έχει σημαντικές πιστωτικές επιπτώσεις, η ικανότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να το σταθεροποιήσει και να το μειώσει μετά από μια κρίση τέτοιου βεληνεκούς είναι κρίσιμος καταλύτης αξιολόγησης.
Οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 11 ποσοστιαίες μονάδες (pp) κατά μέσο όρο για ανεπτυγμένες όσο και για τις αναδυόμενες οικονομίες το 2020.
Ταυτόχρονα, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες επιδείνωσε τη δημοσιονομική ισχύ των κρατών.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τη Moody’s, η μείωση του κόστους δανεισμού, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ διέσωσε από την κυβέρνηση σχεδόν 0,6% του ΑΕΠ (2% των εσόδων) το 2020 σε πληρωμές τόκων.
H ελάφρυνση ήταν πιο ήπια αλλά σημαντική για εκείνες τις χώρες με ήδη χαμηλά επιτόκια πριν από την κρίση, όπως στη ζώνη του ευρώ.
Αντίθετα, τα κράτη που βασίζονται κυρίως σε μη προνομιακή χρηματοδότηση εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης χρέους.
Σε κάθε περίπτωση, γενικότερα, όταν τα επιτόκια ομαλοποιηθούν, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα περιορίσει τον δημοσιονομικό χώρο και θα αυξήσει τις προκλήσεις.
Ως αποτέλεσμα, η ικανότητα των κυβερνήσεων να αναδημιουργήσουν τα κεφαλαιακά μαξιλάρια, όπως προειπώθηκε, θα είναι ιδιαιτέρως σημαντική.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα σταθεροποιήσουν σύντομα τα δημοσιονομικά βάρη και στη συνέχεια θα αρχίσουν να τα μειώνουν.
Παράλληλα, θα υπάρξει άμβλυνση των πιστωτικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Βέβαια, η επανενεργοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων και ορίων, που παύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, σε χώρες που έχουν αποδείξει την προσκόλλησή τους σε αυτούς θα αποτελέσει παράγοντα αξιοπιστίας.
Αντιστρόφως, πιστωτικές πιέσεις είναι πιθανό να υπάρξουν όπου η οικονομική πολιτική είναι ανεπαρκής για την επίτευξη σταθερών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ και για ένα πρωτογενές ισοζύγιο που θα προμηνύει μείωση του χρέους και δημοσιονομική ευελιξία.
Ευκόλως κατανοητό είναι πως το μέγεθος της πρόκλησης για υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα είναι μεγάλο…

Το χρέος της Ελλάδας πιθανόν να σταθεροποιηθεί σύντομα, ακόμη και με ευρύτερα ελλείμματα

Η Ελλάδα αναμένεται να δείξει σημάδια σταθεροποίησης είτε το 2021 είτε το 2022, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει μεγαλύτερα πρωτογενή ελλείμματα από ό, τι πριν από την κρίση.
Αυτό εξηγείται εν μέρει από τα χαμηλό επιτοκιακό περιβάλλον και την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, που καθιστά τη διαφορά επιτοκίου προς ρυθμό ανάπτυξης ευνοϊκότερη.
Είναι επίσης ευκολότερο να σταθεροποιηθεί το χρέος με ευρύτερα ελλείμματα όταν το αρχικό βάρος του χρέους είναι ήδη αυξημένο.
Ωστόσο, η ανάπτυξη οφείλει να είναι τουλάχιστον τόσο υψηλή όσο και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Υπό την προϋπόθεση, λοιπόν, ότι τα επιτόκια αναχρηματοδότησης θα παραμείνουν σχετικά χαμηλά μεσοπρόθεσμα, ο μέσος όρος των τόκων που θα πληρώνονται για το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς η χώρα μας θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί νέα ελλείμματα φθηνότερα, κάτι το οποίο θα διευκολύνει τη σταθεροποίηση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ.
Ωστόσο, τα χαμηλότερα επιτόκια δεν θα αντισταθμίσουν από μόνα τους τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό και οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης.
Ο βαθμός στον οποίο το κόστος δανεισμού επηρεάζει το μέσο επιτόκιο εξαρτάται από το μέγεθος των νέων δανείων, το οποίο είναι από μόνο του συνάρτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του προφίλ απόσβεσης.
Ως αποτέλεσμα, ο καθοριστικός παράγοντας του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας είναι το εάν η κυβέρνηση θα αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να αξιοποιήσει την τρέχουσα περίοδο χαμηλών επιτοκίων για να μειώσει αρκετά τα πρωτογενή ελλείμματα πριν από την ομαλοποίηση των επιτοκίων.
Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος αξιολόγησης δεν τοποθετεί τη χώρα μας μεταξύ εκείνων που «κινδυνεύουν», καθώς εμφανίζει το υψηλότερο θετικό χάσμα στο διάγραμμα που παρουσίασε.
1_119.JPG
Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τη Moody’s, τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μειωθούν σταδιακά συναρτήσει και της αναπτυξιακής διαδικασίας, που επιταχύνεται.
Για την περίπτωση της Ελλάδας, κρίνεται απαραίτητο η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ελλείψει των προληπτικών και αποτελεσματικών μέτρων για την ταχύτερη μείωση των ελλειμμάτων και/ή την αύξηση του ΑΕΠ, το χρέος είναι πιθανό να διατηρήσει ανοδική τάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης