Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: «Μαύρος» Σεπτέμβριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών - Με αρνητική απόδοση, από τις χειρότερες παγκοσμίως

Deutsche Bank: «Μαύρος» Σεπτέμβριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών - Με αρνητική απόδοση, από τις χειρότερες παγκοσμίως
Στο ναδίρ των assets το Χρηματιστήριο Αθηνών
Σχετικά Άρθρα

Στο ναδίρ των assets που είναι στο μικροσκόπιο της Deutsche Bank βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2021, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 38 βασικών επενδύσεων από όλο τον κόσμο στις οποίες εστιάζει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος.
Σε επίπεδο τριμήνου, τα πράγματα εμφανίζονται να είναι λίγο καλύτερα, αφού κατατάσσεται πιο ψηλά στην αντίστοιχη λίστα της τράπεζας, αν και δεν… εντυπωσιάζει, με την απόδοσή του –και πάλι– να είναι αρνητική.
Σε ετήσια βάση, παρατηρείται πρόοδος, στον απόηχο των διαδοχικών αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας και των εισερχόμενων ευρωπαϊκών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε κάθε περίπτωση, παρά τα συνεχή αρνητικά πρόσημα του τελευταίου τριμήνου, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Bankingnews.gr, η χαμηλή βάση του περσινού εξαμήνου, οπότε λόγω της πανδημίας ο τζίρος των επιχειρήσεων κατέρρευσε, αλλά και η υψηλή ζήτηση φέτος, έκαναν τη διαφορά στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Ως εκ τούτου, πολλές διοικήσεις εταιρειών είναι αισιόδοξες για τη συνέχεια, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και οι επιφυλακτικοί, οι οποίοι τονίζουν τα υψηλά μεταφορικά κόστη και τη μεγάλη άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας.
Εξού και η εγχώρια χρηματιστηριακή καχεξία…

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Γενικότερα, ο Σεπτέμβριος, όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν καθόλου καλός μήνας για τις αγορές, με μόλις 7 από το σύνολο των 38 μη νομισματικών asset που εξετάζει η Deutsche Bank να παραμένουν σε θετικό έδαφος.
Αυτό το νούμερο είναι το μικρότερο μέχρι στιγμής, με τις μετοχές και τα ομόλογα να έχουν πάρει την κατιούσα στον απόηχο του χρηματοπιστωτικού τρόμου που έσπειρε ο κινεζικός κολοσσός ανάπτυξης ακινήτων Evergrande.
Σε ό,τι αφορά το γ’ τρίμηνο του 2021 γενικότερα, η απόδοση της αγοράς ήταν στερεή, με 24 από τα 38 assets να σημειώνουν κέρδη.
Εν μέρει, οι αγορές βρήκαν στήριξη παρά την κατάσταση που διαμόρφωσε η Covid, αποδεικνύοντας πως κάποιοι φοβούνταν περισσότερο από ό,τι έπρεπε, καθώς μάλιστα δεν εμφανίστηκαν άλλες παραλλάξεις πλην της Delta.
Επίσης, οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν τη χαλαρή νομισματική πολιτική τους – αν και τελευταία παρατηρούνται «γερακίσιες» στροφές, οι οποίες συνέβαλαν στις απώλειες του Σεπτεμβρίου.
δσα_2.JPG
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, το θέμα που μονοπώλησε τις αγορές τον Σεπτέμβριο ήταν η αύξηση στις τιμές ενέργειας, οι οποίες, όπως ήταν φυσικό, είχαν μεγάλο αντίκτυπο στους καταναλωτές ενώ παράλληλα προκάλεσαν πονοκέφαλο στις κεντρικές τράπεζες, αφού εκτόξευσαν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού WTI σημείωσαν αύξηση +9,5%, ενώ από κοντά βρέθηκε και το Brent, με +7,6% - κέρδη +54,6% και +51,6% σε ετήσια βάση.
Παράλληλα, μεγάλη αύξηση παρατηρείται στις τιμές του φυσικού αερίου, με εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρώπη.
Πράγματι, στη Γηραιά Ήπειρο, οι τιμές αυξήθηκαν έως +94,2% τον προηγούμενο μήνα και +182,4% το γ’ τρίμηνο.
Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, με up +96,7% τον Σεπτέμβιο και +192,5% το γ’ τρίμηνο.
Αυτή η κατάσταση ανάγκασε τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, ενώ σειρά αναλυτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Deutsche Bank, αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για το ύψος του πληθωρισμού, προβλέποντας πως θα κατευθυνθεί σε νέα ύψη.
Η αύξηση των τιμών στην Ενέργεια σημαίνει ότι τα εμπορεύματα, συνολικά, υπεραπέδωσαν τον Σεπτέμβριο, με τον Bloomberg Commodity Spot Index να κυμαίνεται στο +4,9% τον προηγούμενο μήνα και στο +6,2% το γ’ τρίμηνο – ο δείκτης σημειώνει αύξηση για 6 συνεχόμενα τρίμηνα, με την τελευταία πτώση του να τοποθετείται χρονικά το α’ τρίμηνο του 2020, όταν δηλαδή ξέσπασε η πανδημική κρίση.
Τούτου λεχθέντος, ένας τομέας που πραγματικά ψυχορράγησε ήταν αυτός των πολύτιμων μετάλλων, με τις υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να έχουν εξασθενίσει τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια μηδενικού επιτοκίου.
Σε αυτό το κλίμα, το ασήμι έξυσε τον πάτο του βαρελιού και σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση, σημειώνοντας πτώση -16% από την αρχή του έτους.
Αλλά και ο χρυσός, τέταρτος από το τέλος από πλευράς απόδοσης, βάσει της κατάταξης της Deutsche Bank, καταγράφει απώλειες -7,4%.

Ομόλογα και μετοχές

Υπό το φως αυτών των πληθωριστικών πιέσεων, οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Fed και της ΕΚΤ, αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους, για άλλη μία φορά, τον Σεπτέμβριο.
Επίσης, η χάραξη της νομισματικής πολιτικής, πλέον, προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση τον τελευταίο μήνα.
Σύμφωνα με τη FOMC, τα επιτόκια στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν στο τέλος του 2022, αντί για το 2023, όπως είχε ανακοινωθεί.
Σε αυτό το περιβάλλον, μοιραία, τα κρατικά ομόλογα κατρακύλησαν.
Το αμερικανικό δεκαετές βρέθηκε στο -1,2% τον Σεπτέμβριο, που αποτελεί τη χειρότερη επίδοσή του από τον Φεβρουάριο του 2021 – οι αποδόσεις αυξήθηκαν κατά 17,9 μονάδες βάσης από τις αρχές του μήνα.
Στο μεταξύ, στην Ευρώπη, το γερμανικό bund κινήθηκε στο -1,5%, το γερμανικό δεκαετές στο -1,4% και το ιταλικό στο -0,8%.
Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, οι κυριότεροι δείκτες, τελικά, «έσπασαν» το ανοδικό τους μοτίβο, με τον S&P 500 να κυμαίνεται στο -4,7% τον Σεπτέμβριο.
Καθοδικά κινήθηκε και ο STOXX 600 στο -3,3%.
Φυσικά, μεγάλο ρόλο έπαιξε η κινεζική Evergrande, η πτώχευση της οποίας θα μπορούσε να προκαλέσει χρηματοπιστωτικό γεγονός.
Πάντως, σε επίπεδο τριμήνου, ο δείκτης S&P 500 είναι στο +0,6%, ενώ ο STOXX 600 στο +1,0%.
Στον τομέα της τεχνολογίας, οι μετοχές του Nasdaq «έπεσαν» (-5,3%), ενώ, στον αντίποδα, οι τράπεζες τα πήγαν καλά, προσφέροντας υψηλότερες αποδόσεις (+4.0%).

Ισοτιμίες

Όσον αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο Σεπτέμβριος ήταν ένας καλός μήνας για το δολάριο, με τον δείκτη να «κλείνει» τον μήνα στο +1,7%, έχοντας αυξηθεί +4,8% σε ετήσια βάση.
Από την άλλη, η στερλίνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου, στο -2,0%, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε σειρά ελλείψεων.
Παρ 'όλα αυτά, η υποτίμηση της στερλίνας υποστήριξε τον FTSE 100, ο οποίος απώλεσε μόνο -0,2% σε συνολική απόδοση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης