Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι επενδυτές θα γνωρίζουν πως θα κινηθούν οι αγορές το 2021... μόνο εάν απαντήσουν σε ένα και μόνο ερώτημα!

Οι επενδυτές θα γνωρίζουν πως θα κινηθούν οι αγορές το 2021... μόνο εάν απαντήσουν σε ένα και μόνο ερώτημα!

Θα πρέπει οι επενδυτές να προβλέψουν πως θα αντιδράσουν οι κεντρικές τράπεζες στο πλήθος των προκλήσεων

Το φετινό Νόμπελ Φυσικής τίμησε τους επιστήμονες που εργάζονται σε συστήματα που βοηθούν στην αποκρυπτογράφηση των μεταβαλλόμενων κλιματικών προτύπων της Γης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η έρευνά τους δεν θα δώσει απαντήσεις σε ένα βασικό ερώτημα που κυριαρχεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές: πόσο κρύος ή πόσο ζεστός θα είναι αυτός ο χειμώνας, πώς αυτό θα επηρεάσει την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, και επομένως τον πληθωρισμό.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαμορφώνονται σήμερα στα 84 δολάρια το βαρέλι και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εκτιμά ότι οι τιμές θα μπορούσαν κάλλιστα να φτάσουν τα 100 δολάρια.
Κι ενώ ο κόσμος έχει πράγματι μειώσει την εξάρτηση από τη βενζίνη της δεκαετίας του 1970, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι η ενεργειακή κρίση ενδέχεται να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και να επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη.
Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα εμπόδια στην παραγωγή και η έλλειψη εργατικού δυναμικού τροφοδοτούν τους φόβους εν τω μεταξύ ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να υποχωρήσει αρκετά ώστε να οδηγήσει σε ένα είδος αρνητικού σεναρίου.

Ποια θα είναι η πολιτική απάντηση;

Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν την πολιτική απάντηση, που συζητείται μεταξύ των αισιόδοξων και των απαισιόδοξων.
Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, προέτρεψε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να συσφίξει γρήγορα την πολιτική της, ενώ η υπεύθυνη χάραξης πολιτικής της Τράπεζας, Silvana Tenreyro είπε ότι μια αύξηση στο επιτόκιο για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων στον πληθωρισμό, όπως οι τιμές της ενέργειας, θα ήταν «αυτοκαταστροφική».
Και η ανησυχία για τον πληθωρισμό παραμένει.
Όποιος λοιπόν, σύμφωνα με το Reuters, καταφέρει να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση, μπορεί να επωφεληθεί από την αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης