Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Ανθεκτική η ζήτηση στην Ελλάδα, στο 8,8% η ανάπτυξη το 2021 - Πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών

Citigroup: Ανθεκτική η ζήτηση στην Ελλάδα, στο 8,8% η ανάπτυξη το 2021 - Πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών
Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει τους κύριους στόχους του, σύμφωνα με τη Citigroup
Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τη ισχυρή πτώση των εισροών τουριστών από την έναρξη της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη χάρη στην ανθεκτικότητα της εσωτερικής ζήτησης.
Η θερινή τουριστική περίοδος του 2021 ήταν πιθανώς καλύτερη από το αναμενόμενο, φτάνοντας κοντά στα επίπεδα του 2019.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Citigroup αναμένει την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 κοντά στο 9%, και το 2022 σε περίπου 4,5%.
Όπως μάλιστα αναφέρει στο Global Economic Outlook & Strategy, οι σημαντικοί πόροι του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenEU) θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Image

Σημαντική η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 16% του ΑΕΠ τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% σε επιχορηγήσεις).
Οι επιχορηγήσεις θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων δημόσιων επενδύσεων - κυρίως στην αναδιαμόρφωση του συστήματος μεταφορών, ανακαίνιση κτιρίων και παροχή υποστήριξης σε μονάδες τουρισμού και πολιτιστικών υπηρεσιών που πλήττονται από τον κορωνοϊό.
Τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν με συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων υπό συνθήκες αγοράς, επομένως προστίθενται στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος, αλλά μάλλον όχι στο καθαρό χρέος.
Ο ρητός κύριος στόχος του Ταμείου είναι η εκκίνηση των επενδύσεων (τόσο εγχώριες όσο και ξένες), μετά από μια δεκαετία χαμηλής απόδοσης, αλλά και η βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Θα πετύχει τους στόχους του Ταμείο Ανάκαμψης

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει τους κύριους στόχους του, σύμφωνα με τη Citigroup.
Οι επενδύσεις είναι ήδη 13% πάνω από τα επίπεδα πριν από το ξέσπασμα της Covid.
Η αύξηση του ΑΕΠ πρέπει να είναι ουσιαστική - η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε περίπου 7 π.μ. έως το 2026, που είναι σχεδόν 1,5 π.μ. υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως.
Δεδομένης της παρατεταμένης περιόδου υποεπενδύσεων και του περιθωρίου για μεταρρυθμίσεις, υπάρχει άφθονο περιθώριο για επενδυτικές ευκαιρίες, σύμφωνα με τη Citigroup.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης