Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Σε τρικυμία η ΕΚΤ, ο έλεγχος των τιμών έχει χαθεί - Παροδική η ανάπτυξη, όχι ο πληθωρισμός

Goldman Sachs: Σε τρικυμία η ΕΚΤ, ο έλεγχος των τιμών έχει χαθεί - Παροδική η ανάπτυξη, όχι ο πληθωρισμός
Στο 4,1% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός, με τον ταχύτερο ρυθμό 13 ετών
Σχετικά Άρθρα

Σε τρικυμία φαίνεται πως είναι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της καμπύλης του πληθωρισμού, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχόλιό της η Goldman Sachs, που επισημαίνει πως η κατάσταση είναι τέτοια που κινδυνεύουμε να μην είναι παροδική η αύξηση των τιμών, αλλά η ανάπτυξη.
Επί χρόνια η ΕΚΤ «πάλευε» να αυξηθούν οι τιμές, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να «πάρει μπρος» η αναπτυξιακή προοπτική της Γηραιάς Ηπείρου, που είχε «κολλήσει» σε μια αργή, άθλια παγίδα χρέους.
Όμως τα πράγματα άλλαξαν γρήγορα και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η οικονομία της ευρωζώνης συνέχισε να ανθεί καθώς η δραστηριότητα ανέκαμψε μετά τα lockdown.
Ωστόσο, προέκυψε ένα πρόβλημα: ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Τα καλά νέα

Η ανάπτυξη εκτινάχθηκε στα ύψη καθώς οι καταναλωτές επιστρέφουν στα καταστήματα.
Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν με τη ζήτηση, κάτι που άσκησε περαιτέρω πίεση στις τιμές, οι οποίες ήδη οδηγούνται υψηλότερα από το αυξανόμενο κόστος των εμπορευμάτων.
Η οικονομία των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ επεκτάθηκε κατά 2,2% το γ’ τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας ρεκόρ.
Τα στοιχεία ήταν οριακά ισχυρότερα από τις προσδοκίες της αγοράς Ακολουθεί μια ανάλυση της ισχυρής ανάπτυξης της Ευρώπης σε περιφερειακό επίπεδο:
• ΑΕΠ ζώνης του ευρώ (Γ' τρίμηνο, πρώτη εκτίμηση): +2,2%
• Γερμανικό ΑΕΠ (3ο τρίμηνο, πρώτη εκτίμηση): +1,8%
• Γαλλικό ΑΕΠ (3ο τρίμηνο, πρώτη εκτίμηση): +3,0%
• Ιταλικό ΑΕΠ (3ο τρίμηνο, πρώτη εκτίμηση): +2,6%
• Ισπανικό ΑΕΠ (3ο τρίμηνο, πρώτη εκτίμηση): +2,0%

Τα κακά νέα

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτοξεύθηκε τον Οκτώβριο του 2021 στο 4,1%, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών.
Η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα και στην ισχυρή καταναλωτική ζήτηση.
Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 4,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Εurostat. 
Οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν άνοδο 23,5% σε ετήσια βάση, από το +17,6% του Σεπτεμβρίου. 
Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή - εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας - αυξήθηκε 2,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, μετά το +1,7% του Σεπτεμβρίου.
Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde επανέλαβε τη θέση της ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική, με την πτώση να αναμένεται από το 2022, άποψη την οποία συμμερίζονται και οι οικονομολόγοι.
eurostat_1.JPG

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Goldman, «κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί το δ’ τρίμηνο του 2021 σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ κατά περίπου 1%, δεδομένης της μικρότερης δυνατότητας για catch-up.

Τα πιο κακά νέα

Ωστόσο, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι, παρότι η έκρηξη της ανάπτυξης είναι σίγουρα παροδική, ο πληθωρισμός μπορεί να μην είναι.
Διότι μεταξύ της εκτίναξης της ανάπτυξης και της ανόδου των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε 4,1% αυτόν τον μήνα, υπερδιπλάσιος από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – ο υψηλότερος από το το 1997.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τα αίτια αύξησης των τιμών, που όπως προαναφέρθηκε έχουν να κάνουν με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, την αύξηση της ζήτησης και την ενεργειακή κρίση, η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων έχει μετακυλιστεί στα βιομηχανιικά αγαθά, κάτι που αποτελεί παράγοντα μεγάλης ανησυχίας για την ΕΚΤ, η οποία σιγά-σιγά αρχίζει να αποδέχεται ότι η αύξηση των τιμών μπορεί να είναι διαρκής.
Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το ασταθές κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αλλά είναι εξίσου κρίσιμος για τα νοικοκυριά της Ευρώπης, αυξήθηκε κατά 2,1% (υψηλό 20ετίας).

Αγορές

Φυσικά, σε αυτή την κατάσταση συνέβαλε και η επικοινωνιακή πολιτική της ΕΚΤ, που επιμένει να αναφέρει πως δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με αναφορές σε αυξήσεις επιτοκίων, δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας γύρω από τις προοπτικές της ανάπτυξης.
Τούτου λεχθέντος, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ χάνει τον έλεγχο.
Σύμφωνα με την Berenberg, o πληθωρισμός πιθανότατα θα υποχωρήσει από τον τρέχοντα ρυθμό του 4,1% στο 1,5% και πάλι στα τέλη του 2022 καθώς εξασθενούν οι ειδικοί παράγοντες.
Σε κάθε περίπτωση, ενώ η ΕΚΤ εξακολουθεί να αρνείται να παραδεχτεί ότι βρίσκεται πίσω από την καμπύλη του πληθωρισμού, η αγορά έχει ήδη αποφασίσει να τιμολογεί σε υψηλότερα επιτόκια μέχρι το τέλος του 2022.
Κάπως έτσι, με την ΕΚΤ να χάνει τον έλεγχο, προαλείφεται μια σύγκρουση μεταξύ των μοντέλων των κεντρικών τραπεζιτών και της βάναυσης πραγματικότητας των αγορών, που θα μπορούσε να έχει να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης