Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η στρέβλωση στη Wall Street δεν έχει ημερομηνία λήξης - Απειλή το κινεζικό real estate

Rabobank: Η στρέβλωση στη Wall Street δεν έχει ημερομηνία λήξης - Απειλή το κινεζικό real estate
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται την ευπάθεια που χαρακτηρίζει τις τιμές των assets και τον κίνδυνο διολίσθησής τους
Σχετικά Άρθρα

Απαιτείται προσοχή καθώς διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η κρίση και η υπερβολή είναι τα κύρια χαρακτηριστικά, αναφέρει με ανάλυσή της για τη Fed η Rabobank, που προσθέτει πως η στρέβλωση με τις μετοχές της Wall Street δεν έχει ημερομηνία λήξης, ωστόσο η κατάρρευση του κινεζικού real estate μπορεί να έχει μεταστάσεις στις ΗΠΑ.
Η εξαμηνιαία έκθεση της Federal Reserves για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εμπνέει, αν μη τι άλλο, πρωτοσέλιδα – ειδικά σε ό,τι αφορά τις φούσκες στην αμερικανική χρηματαγορά.
Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται την ευπάθεια που χαρακτηρίζει τις τιμές των assets και τον κίνδυνο διολίσθησης εξαιτίας κάποιου εξωτερικού οικονομικού σοκ ή σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων.
Προφανώς, για τον ως άνω λόγο ο Λευκός Οίκος έχει στυλώσει τα πόδια σε ό,τι αφορά το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Βέβαια, ένα πράγμα είναι δεδομένο, σύμφωνα με τη Rabobank: Εάν οι μετοχές υποχωρήσουν, η Fed θα αυξήσει ξανά το QE, οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Άλλωστε, ως γνωστόν, τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας συμμετέχουν στη Wall Street, συνεπώς δεν θα άφηναν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων να καταρρεύσουν.
Αλλά, πώς έφτασαν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε τόσο επικίνδυνα επίπεδα;
Ο πρώην διοικητής της Fed Alan Greenspan το είχε ονομάσει «υπερβολική πληθωρικότητα».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, πέρα από τις οικονομικές υπερβολές, προκρίνουν ως στόχο και την κοινωνική δικαιοσύνη, οπότε αντιλαμβάνονται πως το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δημιουργεί ανισότητες.

Για Κίνα

Την ίδια στιγμή, η Fed χτυπά καμπανάκι για την Κίνα.
«Οι πιέσεις στο κινεζικό real estate μπορούν σύντομα να προκαλέσουν πιέσεις στο κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα, με πιθανές μεταστάσεις στις ΗΠΑ» τονίζει η κεντρική τράπεζα.
«Αν και οι κινεζικές αρχές έχουν εισαγάγει μέτρα για να σταθεροποιήσουν τις αγορές ακινήτων, υπάρχει ο κίνδυνος τα οικονομικά προβλήματα να συνεχίσουν να αυξάνονται» σημειώνει.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Rabobank, η αμερικανικού τύπου οικονομία της Κίνας, η οποία βασίζεται στη φούσκα των κατοικιών, είναι το υποκείμενο πρόβλημα, όχι η προσπάθειά της να το αντιμετωπίσει τελικά με τρόπο που δεν θα ονειρευόταν ποτέ οι ΗΠΑ.
Η Fed σημείωσε επίσης ότι ενώ οι εταιρικοί ισολογισμοί είναι υγιείς, «η λήξη των προγραμμάτων κρατικής στήριξης και η αβεβαιότητα κατά την πορεία της πανδημίας θα εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικούς κινδύνους για τα νοικοκυριά», έχοντας στο πίσω μέρος του «μυαλού» της την άρση των προγραμμάτων στήριξης, και όχι το νέο πακέτο Biden, ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα ωθήσει στα ύψη τον πληθωρισμό.
Η Έκθεση της Fed προειδοποιεί ότι η αστάθεια «δύσκολο να προβλεφθεί»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης