Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η Ελλάδα πρέπει ξεπεράσει τον κακό εαυτό της στην απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ

Morgan Stanley: Η Ελλάδα πρέπει ξεπεράσει τον κακό εαυτό της στην απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ
Εάν η Ελλάδα αξιοποιήσει σωστά τα κονδύλια της ΕΕ, η δυναμική της θα είναι τεράστια
Στο 7,9% τοποθετεί την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 και στο 2,7% ετησίως το 2022 και 2023 η Morgan Stanley, βλέποντας μάλιστα ότι η Moody’s θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας από «Ba3» σε ««Ba2».
Με την προσεχή αναβάθμιση, η Ελλάδα θα υπολείπεται δύο βαθμίδες, με βάση τις αξιολογήσεις και των τεσσάρων οίκων, από την επενδυτική, η οποία είναι και προαπαιτούμενο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τραπεζα να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα στα προγράμματα της.
Το ΑΕΠ επέστρεψε στα προ του Covid επίπεδα ήδη από το 2ο τρίμηνο του 2021, λόγω του υψηλότερου τουρισμού, η οποία πιθανότατα συνεχίστηκε και ενισχύθηκε το 3ο τρίμηνο.
Επίσης, ρο δεύτερο τρίμηνο η αγορά εργασίας έδειξε επίσης σημάδια βελτίωσης, με το επίπεδο απασχόλησης και το ποσοστό ανεργίας να επιστρέφουν στα προ του Covid επίπεδα.
Μάλιστα, όπως εκτιμά η Morgan Stanley, αυτή η δυναμική θα βελτιωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος, με την επαναλειτουργία των διεθνών ταξιδιών εκτός Ευρώπης.
Image
Βελτιωμένες δημοσιονομικές προβλέψεις

Αυτές οι ευνοϊκές μακροοικονομικές εξελίξεις έχουν αποτυπωθεί επίσης και στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, με τα έσοδα το 3ο τρίμηνο σχεδόν να επιστρέφουν στην προ-Covid τάση.
Μάλιστα εκτιμά ότι παρά τη σημαντική υποστήριξη που παρείχε η κυβέρνηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τη φάση της κορύφωσεης της πανδημίας, φτάνοντας σε μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα πέρυσι (6,7% του ΑΕΠ) και φέτος (7,5%), η Morgan Stanley αναμένει απότομη βελτίωση από το επόμενο έτος (1,6%) και σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2023 (-0,1%).
Παρόλα αυτά ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα παραμείνει ουσιαστικά σταθερός το επόμενο έτος, λόγω των υψηλών δαπανών τόκων, με πιο σημαντική πτώση στο χρέος να αναμένεται από το 2023, όταν το χρέος θα πέσει κάτω από το όριο του 200%
Image

Στο επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, με 30,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, που αντιστοιχούν στο 18% περίπου του εγχώριου ΑΕΠ, και αξιοσημείωτα, ένα από τα λίγα κράτη μέλη της ΕΕ –μαζί με την Ιταλία και τη Ρουμανία– που έχουν υποβάλει αίτηση για το πλήρες ποσό των δανείων (αξίας 7,5% του ΑΕΠ).
Image
Αυτό δημιουργεί άφθονο χώρο για διαρθρωτική άνοδο της αύξησης του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, με την Επιτροπή να εκτιμά τη συνεισφορά άνω των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων ετησίως στην πρόσθετη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του ταμείου και μόνιμη αύξηση της δυνητικής παραγωγής άνω της 1 π.μ.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, με την υποστήριξη του ταμείου ανάκαμψης, η ανάπτυξη της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί με ισχυρή τάση.
Ωστόσο, το φιλόδοξο σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης υπογραμμίζει τους κινδύνους απορρόφησης, δεδομένης της κακής ιστορίας της χώρας στην απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης