Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Τρόμος στην παγκόσμια οικονομία από την έξαρση της Covid - Πού θα επιβληθεί το επόμενο lockdown

Deutsche Bank: Τρόμος στην παγκόσμια οικονομία από την έξαρση της Covid - Πού θα επιβληθεί το επόμενο lockdown
Όπως δείχνει η Deutsche Bank, τα κρούσματα ανά εκατομμύριο σε μια σειρά από μεγάλες χώρες της Δύσης αυξάνονται

Σήμερα Παρασκευή 19 Νοεμβρίου οι traders ξύπνησαν σοκαρισμένοι από την είδηση ότι η Αυστρία πηγαίνει σε εθνικό lockdown, ύστερα από δραματική αύξηση των κρουσμάτων Covid, παρά τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας των εμβολίων ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Εν τω μεταξύ, ο γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα επιβολής ενός lockdown ενώ στη συνέχεια δημοσιοποίησε σειρά περιορισμών και για τους εμβολιασμένους.
Στη συνέχεια, βέβαια, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αρνήθηκε πως η χώρα πηγαίνει σε… καραντίνα.
Όπως δείχνει η Deutsche Bank, τα κρούσματα ανά εκατομμύριο σε μια σειρά από μεγάλες χώρες της Δύσης αυξάνονται – ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη.

Τούτου λεχθέντος, ειδικά στην περίπτωση της Αυστρίας, η άνοδος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την πρόσφατη αύξηση των διαγνωστικών τεστ - σχεδόν σαν να ήθελε η κυβέρνηση να αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων.

Όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα, για τις περισσότερες χώρες κοντά η αύξηση των κρουσμάτων ήταν ραγδαία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Εξαίρεση αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο όπου τα κρούσματα ήταν σε σταθερό επίπεδο υψηλά από το καλοκαίρι, καθώς τα μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού συν τα υψηλά ποσοστά μολύνσεων έχουν προσφέρει σε κάποιο βαθμό ανοσίας της αγέλης.

Όπως και στην περίπτωση της Αυστρίας, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι τα ποσοστά των τεστ ποικίλλουν σημαντικά (το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει τα περισσότερα ανά άτομο μεταξύ των G7) και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σχετική κατάταξη.
Σε κάθε περίπτωση, η τάση είναι σαφώς αυξητική.
Πάντως, η είδηση της Αυστρίας έπληξε ειδικά τις ευρωπαϊκές αγορές, εξαιτίας του φόβου ότι ο χειμώνας θα παρέλθει πάλι συνοδεία περιοριστικών μέτρων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η επόμενη χώρα που θα βάλει «λουκέτο» και θα παύσει την οικονομική της δραστηριότητα θα είναι οι ΗΠΑ.
Γιατί; Όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Robin Winkler, το ποσοστό εμβολιασμών στην Αυστρία (64%) είναι κάπως χαμηλότερο από ό,τι στην Ισπανία (79%), την Ιταλία (74%), τη Γαλλία (69%), το Ηνωμένο Βασίλειο (69%). ) και τη Γερμανία (68%), αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από αυτό των ΗΠΑ (58%).
Έτσι, παρόλο που όλα τα πρωτοσέλιδα αυτή τη στιγμή «δείχνουν» Ευρώπη, η Deutsche Bank διερωτάται εάν οι ΗΠΑ, που είναι η ατμομηχανής της παγκόσμιας οικονομίας, είναι πιο ευάλωτες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
«Η πρόσφατη ιστορία υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν υψηλότερο πήχη για την επιβολή οικονομικών περιορισμών που σχετίζονται με την Covid, αλλά έχουν επίσης χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασθέντων σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης