Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μπορεί ο Elon Musk να εξουδετέρωσε τους short sellers, όμως η Tesla παραμένει μια γιγαντιαία φούσκα

Μπορεί ο Elon Musk να εξουδετέρωσε τους short sellers, όμως η Tesla παραμένει μια γιγαντιαία φούσκα
Η αποτίμηση 1,1 τρισεκ. δολάρια με απόδοση κεφαλαίου 40 και P/E 220 ξεπερνά κάθε προηγούμενο

Κλείνουν σιγά σιγά τις θέσεις τους οι short sellers, κουρασμένοι από τις επιδόσεις της Tesla, καθώς οι μικρομέτοχοι συνεχίζουν να αγοράζουν… και να «ανεβάζουν» τον Elon Musk, επιμένοντας να αγνοούν τις προειδοποιήσεις περί φουσκωμένων αποτιμήσεων αλλά και τις «δημοσκοπήσεις» που γίνονται στο Twitter.
Εύλογα, οι θέσεις short της Tesla ως ποσοστό των συνολικών μετοχών της εταιρείας οι οποίες είναι διαθέσιμες έχουν μειωθεί στο 3,3% από 19,6% στις αρχές του περασμένου έτους.
Ο αριθμός λοιπόν των σορταρισμένων μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει μειωθεί κατά 80%, στα 27 εκατομμύρια τεμάχια.
Σύμφωνα με τον short seller της Muddy Waters Capital, Carson Block, οι επενδυτές δεν έχουν άδικο που σορτάρουν την Tesla, «τους καταλαβαίνω.
Όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Elon Musk είναι αξεπέραστος στο παιχνίδι της επικοινωνίας».
Σε κάθε περίπτωση η μετεωρική άνοδος της μετοχής της Tesla έκανε πολλούς φημισμένους σορτάκηδες, όπως Michael Burry ή ο Jim Chanos, να «κλείσουν» τις θέσεις τους.
Σημειώνεται πως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι μετοχές άξιζε 1.157 δολάρια, κλείνοντας με άνοδο +1,74% στη συνεδρίαση της 22ας Νοεμβρίου στη Wall Street.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_0c279bb0-4b97-11ec-97d1-933a06b654ce-standard.png
Ο πάροχος δεδομένων Breakout Point εκτιμά ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, και στις 33 εβδομάδες, η Tesla ήταν μεταξύ των 30 πιο δημοφιλών μετοχών και κατέκτησε μια θέση στις 10 πιο δημοφιλείς για 16 από αυτές τις 33 εβδομάδες.
Ωστόσο, το τεράστιο ράλι της Tesla σημαίνει ότι θα παραμείνει ένα από τα μεγαλύτερα short στοιχήματα του αμερικανικού χρηματιστηρίου.
Παρά τη μείωση των short θέσεων, το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής της έχει αυξηθεί περισσότερο από 1.200% από την αρχή του περασμένου έτους σημαίνει αύξηση των short θέσεων τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια το αναφερόμενο διάστημα.
Ο Neil Campling, επικεφαλής τεχνολογικής έρευνας στο Mirabaud, συνεχίζει να στοιχηματίζει εναντίον της Tesla μέσω του ETF της Ark Innovation της Cathie Wood.
Το ETF έχει υποχωρήσει κατά περίπου 8%φέτος, παρά τη συμμετοχή του στην αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Πάντως, παρά και τις πωλήσεις του Musk, οι μετοχές της Tesla έχουν αυξηθεί κατά περίπου 30% τις τελευταίες 30 ημέρες.

Πόσο φούσκα… είναι η φούσκα της Tesla;

Τελικά πόσο φούσκα είναι η φούσκα της αμερικανικής εταιρίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Elon Musk ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και βασικός μέτοχος με ποσοστά 23% μαζί με τα δικαιώματα προαίρεσης έχει περιουσία 250 δισεκ. δολαρίων.
Πρόσφατα σχεδίαζε να πουλήσει το 10% των μετοχών και ήδη πούλησε 3,7% των μετοχών που κατείχε για φορολογικούς λόγους και άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης.
Η Tesla όμως αξίζει 1.100 δολάρια ανά μετοχή ή 1,1 τρισεκ. δολάρια συνολική αποτίμηση;
Προφανώς και όχι;
Η Tesla είναι περισσότερο μια χρηματιστηριακή προσδοκία, που έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια φούσκα και λιγότερο μια εταιρία που δημιουργεί κέρδη.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Η Tesla έχει ενεργητικό 57,8 δισεκ. δολάρια είναι δηλαδή σχεδόν 40% μικρότερη από μια από τις 4 ελληνικές τράπεζες.
Έχει 27 δισεκ. κεφάλαια και 16 δισεκ. cash
Για το 2021 εκτιμάται ότι τα κέρδη θα ανέλθουν στα 5 δισεκ. δολάρια που αυτό μεταφράζεται σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 40… π.χ. η Eurobank στην Ελλάδα είναι 0,7 και σε P/E δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς κέρδη περίπου 220.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Tesla δεν δικαιολογεί αυτές τις αποτιμήσεις αλλά μια χρηματιστηριακή αγορά όπως η Wall μπορεί να κάνει τόσο μεγάλο λάθος;
Ποιες οι αιτίες της ανόδου;
Οι βασικές αιτίες της ανόδου δεν είναι ούτε οι πωλήσεις, ούτε τα κέρδη της Tesla, είναι οι προσδοκίες από τα εργοστάσια που κατασκευάζει διεθνώς αλλά και η στροφή της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Όμως ακόμη περισσότερο είναι τα επενδυτικά funds που έχουν τοποθετηθεί στην μετοχή αλλά και οι μικρομέτοχοι που έχουν πιστέψει τον Elon Musk ο οποίος καταφέρνει να δημιουργεί προσδοκίες γύρω από το όνομα του.
Με τον Musk να κατέχει περιουσία 250 δισεκ. δολαρίων καθίσταται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αφού διαθέτει πλούτο μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Οι μικρομέτοχοι έχουν υποστηρίξει ένθερμα την μετοχή της Tesla και μαζί με τους μικροεπενδυτές και η Vanguard με 5,8%, η Capital με 3,7%, η BlackRock με 3,4%, η Fidelity και η Norges Bank Investment Managamenert.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο ο Musk έχει πείσει μεγάλους επενδυτές και μικρομετόχους ότι η Tesla είναι το μέλλον.
Μπορεί να έχει ROΕ απόδοση ιδίων κεφαλαίων 40 και να διαπραγματεύεται στην Wall Street 220 φορές τα κέρδη του 2021… αλλά αυτό δεν έχει σημασία… σημασία έχουν οι προσδοκίες…
Όμως ότι και να συζητούμε… η Tesla είναι μια τεράστια φούσκα τουλάχιστον με βάση τις παραδοσιακές μεθόδους αποτίμησης.
Ενδεικτικό ότι η Mercedes της Daimler έχει χρηματιστηριακή αξία 95 δισεκ. ευρώ είναι δηλαδή μόλις το 10% της Tesla σε χρηματιστηριακούς όρους ενώ η Ferrari με 66 δισεκ. δολάρια είναι το 6% της Tesla πάντα σε χρηματιστηριακούς όρους….
Αυτό δικαιολογείται;
Η κινεζική Nio έχει αποτίμηση 65 δισεκ. δολάρια…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο
Advertisement