Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Έρχεται το σοκ των επιτοκίων το 2022 για τις αγορές... αναζητείστε άμεσα προστασία

Bank of America: Έρχεται το σοκ των επιτοκίων το 2022 για τις αγορές... αναζητείστε άμεσα προστασία
Η BofA αναμένει επίσης ότι το δολάριο ΗΠΑ και το πετρέλαιο θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα (το πετρέλαιο θα κορυφωθεί γύρω στα 117 δολ./βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο)
Μπορεί η Bank of America να βρίσκεται σε bearish mode για τις αγορές εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πλέον ο συναγερμός που έχει σημάνει είναι ισχυρός.
Και έρχεται την ώρα που ο Joe Biden, ο αμερικανός πρόεδρος, ανανέωσε τη θητεία του επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, ο οποίος έχει δρομολογήσει και τη σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Και όπως επισήμανε η Bank of America "είμαστε bearish στην αγορά" για πολλούς από τους ίδιους λόγους που έχουν επισημανθεί το τελευταίο διάστημα.
Διότι το "πληθωριστικό σοκ" του 2021 θα ακολουθήσει το «σοκ των επιτοκίων» το 2022.
Και μία γεύση πήρε η αγορά όταν τα πραγματικά επιτόκια εκτινάχθηκαν μετά την είδηση ​​ότι ο Powell θα παραμείνει στη Fed για άλλα 4 χρόνια...

Τι να περιμένουμε το 2022

Η Bank of America αναμένει χαμηλές/αρνητικές και ασταθείς αποδόσεις περιουσιακών στοιχείων το 2022 μετά από 18 μήνες υψηλών αποδόσεων σε κρυπτονομίσματα, ομόλογα και αμερικανικές μετοχές.
Βέβαια, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι πάνω από τις εκτιμήσεις, όπως και το ΑΕΠ, θα πρέπει επίσης να επιβραδυνθεί τους επόμενους 12 μήνες.
Όλα αυτά οδηγούν στην άποψη της τράπεζας ότι θα υπάρξουν 3 αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2022 (σε αντίθεση με τη Morgan Stanley που δεν αναμένει αυξήσεις επιτοκίων το 2022) με τα 10ετή ομόλογα να φτάνουν στο τέλος του επόμενου έτους στο 2%·

Η BofA αναμένει επίσης ότι το δολάριο ΗΠΑ και το πετρέλαιο θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα (το πετρέλαιο θα κορυφωθεί γύρω στα 117 δολ./βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο) και ο χρυσός θα ανατιμηθεί.


Τα 3 σενάρια του 2022

Βασικό σενάριο…

Σύμφωνα με την Bank of America, στο βασικό σενάριο το επενδυτικό σκηνικό του 2021-22 θα είναι παρόμοιο με τον πρώιμο στασιμοπληθωρισμό στα τέλη της δεκαετίας του '60, στις αρχές της δεκαετίας του '70…
Οι νικητές του «στασιμοπληθωρισμού» στα τέλη της δεκαετίας του '60/70 ήταν τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, τα ακίνητα, τα εμπορεύματα, τα μετρητά.
Χαμένοι ήταν τα ομόλογα, οι πιστώσεις, οι μετοχές, η τεχνολογία, όλα τα οποία τελικά δυσκολεύτηκαν.
Νομίζουμε ότι βρισκόμαστε στην περίοδο ’69-’71.


Σενάριο ταύρου…

Αυτό θα πρέπει να είναι αυτονόητο: Χαμηλότερα επιτόκια τα τελευταία 5000 χρόνια, 1000 μειώσεις επιτοκίων από την κατάρρευση της Lehman, 32 τρισ. δολάρια σε πακέτα τόνωσης, ανώτατο όριο χρηματιστηριακών αποτιμήσεων 60 τρισ. δολάρια σε 18 μήνες, ΑΕΠ>10%, CPI>5%, τιμές κατοικιών>20%, μεγαλύτερες ελλείψεις εργαζομένων τα τελευταία 50 χρόνια… αυτός ο πιο ασυνήθιστος κύκλος είναι εξαιρετικά απίθανο να ακολουθήσει μια συμβατική διαδρομή… οι φούσκες όλων των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας παραμένουν η βασική απειλή.
Η ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς θα μπορούσε να συνεχιστεί εάν καταστεί σαφές στο 1ο εξάμηνο ότι η Fed είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τα πραγματικά επιτόκια αρνητικά.


Σενάριο αρκούδας…

Ο μεγαλύτερος μακράν ο κίνδυνος είναι ότι η Fed παραμένει επιθετική, ακόμα κι αν η Wall Street διορθώσει, επειδή οι φόβοι για την πορεία μισθών-τιμών αυξάνονται.
Ακόμη πιο ακραίοι καθοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν μια κατάρρευση κρυπτοπαραγώγων, γεωπολιτικά γεγονότα που σχετίζονται με την Κίνα και την Ταϊβάν και ένα υποχωρητικό κύμα ρευστότητας που εκθέτει τα πιστωτικά γεγονότα εις βάρος των ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης