Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian: Οι αγορές μετοχών είναι σαν «βρώμικο» πουκάμισο - Γεμάτες στρεβλώσεις και φουσκωμένες αποτιμήσεις

El Erian: Οι αγορές μετοχών είναι σαν «βρώμικο» πουκάμισο - Γεμάτες στρεβλώσεις και φουσκωμένες αποτιμήσεις
Tα δεδομένα ανάγκασαν τη Fed να κάνει ένα μικρό βήμα προς τα πίσω σχετικά με το αφήγημά της για παροδικό πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα

Οι αγορές μετοχών είναι σαν «βρώμικο» πουκάμισο, γεμάτες στρεβλώσεις και φουσκωμένες αποτιμήσεις, ανέφερε σε συνέντευξή του για λογαριασμό της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Μohamed El Erian, «δείχνοντας» παράλληλα τη Fed ως υπαίτια για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
«Tα δεδομένα ανάγκασαν τη Fed να κάνει ένα μικρό βήμα προς τα πίσω σχετικά με το αφήγημά της για παροδικό πληθωρισμό, ωστόσο συνεχίζει να υποβαθμίζει τον κίνδυνο και προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χρησιμοποιώντας κάθε φορά και διαφορετικό επίθετο: «παρατεταμένα μεταβατικός», «επίμονα παροδικός» ή «κυλιόμενα παροδικός» πληθωρισμός.
Ωστόσο, η συμπεριφορά καθορισμού μισθών και τιμών αλλάζει και έχει διάρκεια, οπότε διαφωνώ με τους αξιωματούχους της Fed» αναφέρει ο El Erian.
Σε ό,τι αφορά τα αίτια για τη ραγδαία αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, ο διακεκριμένος οικονομολόγος θεωρεί πως ευθύνεται η ελλιπής συνολική προσφορά σε σχέση με τη συνολική ζήτηση.
«Σε μικρό ποσοστό πιθανότατα αυτή η κατάσταση θα αποδειχθεί παροδική καθώς η πανδημία συνεχίζει να υποχωρεί και τα εργοστάσια στην Ασία αυξάνουν την παραγωγή, ωστόσο, κατά μεγάλο μέρος θα αποδειχθεί επίμονη λόγω των πιο μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία».
Οι βραχυπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες που καταρτίστηκαν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης έχουν ήδη αυξηθεί πάνω από το 4%.
Οι τράπεζες προειδοποιούν για πληθωριστικές πιέσεις εντός του επόμενου έτους και ενδεχομένως και μετά.
«Επομένως, θα ήμουν προσεκτικός σε ό,τι αφορά τους συνήθεις δείκτες προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς δεν ξέρουμε πώς πρέπει να προσαρμοστούμε στις στρεβλώσεις που έχει εισαγάγει η Fed» αναφέρει ο El Erian.

Για τη νομισματική πολιτική

H Fed θα έπρεπε να έχει αρχίσει να χαλαρώνει το γκάζι προ πολλού, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz.
«Υποστηρίζω εδώ και αρκετό καιρό ότι κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είχε μια μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσει τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων την άνοιξη, όταν η ανάπτυξη ήταν πολύ ισχυρή και η παράπλευρη ζημία από τη διατήρηση των επιπέδων ρευστότητας σε έναν κόσμο μη έκτακτης ανάγκης γινόταν εμφανής.
Όμως, η αδράνεια, οι εσφαλμένοι υπολογισμοί για τον πληθωρισμό και ένα νέο πλαίσιο πολιτικής που σχεδιάστηκε για έναν κόσμο ελλιπούς συνολικής ζήτησης και όχι για τον σημερινό κόσμο της ελλιπούς συνολικής προσφοράς οδήγησε τους αξιωματούχους της Fed να περιμένουν μέχρι τις αρχές αυτού του μήνα για να ανακοινώσουν την έναρξη της μείωσης του QE.
Με άλλα λόγια, η Fed άργησε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα τώρα να βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ιστορικό λάθος πολιτικής, με την οικονομία να διακινδυνεύει ένα αδικαιολόγητο πλήγμα στην ανάπτυξη εξαιτίας μιας απότομης σύσφιξης» αναφέρει ο El Erian.

Αγορές μετοχών

«Αυτό που συμβαίνει στις αγορές μετοχών αποτυπώθηκε πρόσφατα από τον θρυλικό επενδυτή Leon Cooperman, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε τη θέση έχει πάρει σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο επενδύσεών του, απάντησε ότι είναι μια πλήρως επενδυμένη… αρκούδα.
Βάσει των θεμελιωδών μεγεθών είναι αρνητικός, διατηρώντας την άποψη ότι οι αποτιμήσεις είναι εξαιρετικά φουσκωμένες.
Από την άλλη, βάσει τεχνικής ανάλυσης και δεικτών ρευστότητας, πρέπει κανείς να εισέλθει στην αγορά.
Με άλλα λόγια, όπως είναι ευνόητο, η αγορά είναι φούσκα.
Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι αρκετά υψηλές, αλλά είναι εγκλωβισμένοι σε ένα παράδειγμα σχετικής αποτίμησης στο οποίο είναι λογικό να επενδύουν σε μετοχές και όχι σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Η αγορά σταθερού εισοδήματος είναι στρεβλή και μονόπλευρη όσον αφορά τον κίνδυνο-απόδοση, κυριαρχείται από τεχνικά στοιχεία και είναι αναξιόπιστος παράγοντας διαφοροποίησης στο τρέχον περιβάλλον όπου η μακροχρόνια συσχέτισή της με άλλες χρηματοπιστωτικές αξίες έχει καταρρεύσει.
Πολλοί επενδυτές δεν μπορούν να επενδύσουν σε επιχειρηματικά κεφάλαια ή ιδιωτικά κεφάλαια και διστάζουν να εμβαθύνουν στα κρυπτονομίσματα.
Αυτή η κατάσταση καθιστά τις αγορές μετοχών ως το “πιο καθαρό βρώμικο πουκάμισο”.
Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να σέβονται το γεγονός ότι όλα καθηγούνται από το τεράστιο κύμα ρευστότητας που τροφοδότησε η Fed.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν για τον κίνδυνο απότομης μετατόπισης από τη νοοτροπία της αγοράς σχετικής αποτίμησης σε μια απόλυτη αποτίμηση ή ένα περιβάλλον στο οποίο «σταματάτε να ανησυχείτε για την απόδοση του κεφαλαίου σας και αρχίζετε να ανησυχείτε για την επιστροφή του κεφαλαίου σας».
Αυτό είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να προσέξετε γιατί όχι μόνο θα φέρει μεγαλύτερη αστάθεια, αλλά επίσης, και το πιο κρίσιμο, ένα αδικαιολόγητο πλήγμα στην πραγματική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης