Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Παροδικός ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, θα σταθεροποιηθεί στο 2%-2,5% το 2022

Goldman Sachs: Παροδικός ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, θα σταθεροποιηθεί στο 2%-2,5% το 2022
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει ύστερα από μια απίστευτα ασυνήθιστη περίοδο κρίσης
Σχετικά Άρθρα

Πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι παροδικός εμφανίζεται η Goldman Sachs, που προσθέτει πως αν τα δεδομένα είναι διαφορετικά και τα πραγματικά επιτόκια κινούνται κατά 200 μ.β. υψηλότερα αντί για 50-100 μ.β., τότε οι αγορές μετοχών θα χρειαστούν… προσαρμογή.
Ειδικότερα, αν και η πίεση είναι απίθανο να υποχωρήσει γρήγορα, ο αναλυτής της Goldman Sachs, Jan Hatzius, εμφανίζεται βέβαιος ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά το επόμενο έτος.
Μεγάλο μέρος της τρέχουσας πληθωριστικής έκρηξης οφείλεται σε μια τεράστια άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και των αγαθών λόγω της περιορισμένης προσφοράς, υποστηρίζει, προσθέτοντας «ενώ μπορούμε να συζητήσουμε πόσο καιρό θα χρειαστούν αυτές οι τιμές να ομαλοποιηθούν, θα εκπλαγώ αν συνεχίσουν να αυξάνονται με τον τρέχοντα ρυθμό»,
Αυτήν τη στιγμή, αυτά τα αγαθά συνεισφέρουν περίπου 130 μ.β. στον πληθωρισμό, ο οποίος, σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα μειωθεί κατά 55 μ.β. μέχρι το τέλος του 2022.
Η συμβολή στον ονομαστικό πληθωρισμό στις τιμές των εμπορευμάτων, οι οποίες επίσης αυξήθηκαν φέτος, καθώς η Ευρώπη και η Κίνα αντιμετώπισαν ελλείψεις ενέργειας, είναι επίσης πιθανό να μετριαστεί σημαντικά το επόμενο έτος.
Ακόμη και αν οι τιμές των εμπορευμάτων παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα ή συνεχίσουν να αυξάνονται, ο ρυθμός μεταβολής αυτών των τιμών θα είναι χαμηλότερος, με αποτέλεσμα μέτριο αντίκτυπο στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Με άλλα λόγια, η προοπτική του 3% σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό (PCE) φαίνεται μάλλον απίθανη – θα σταθεροποιηθεί στο 2%-2,5% του 2022.
Και, φυσικά, αυτή η εκτίμηση είναι κρίσιμη, διότι θα καθορίσει τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως.

Μείωση του πληθωρισμού - μισθοί

Η μείωση του πληθωρισμού απαιτεί μόνο σταθερότητα και όχι υλική βελτίωση στην αγορά αγαθών, αναφέρει ο Jan Hatzius, για να συμπληρώσει:
«Πρόσφατα σημάδια μάς δίνουν λόγους για να είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξοι.
Ορισμένοι δείκτες κόστους αποστολής αρχίζουν να πέφτουν.
Η παραγωγή ημιαγωγών έχει βελτιωθεί, ενώ η ζήτηση σιγά σιγά καλύπτεται και μετριάζεται.
Η κατανάλωση αγαθών στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σχεδόν 10% σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας, λόγω του αυξημένου διαθέσιμου εισοδήματος και της ισχυρής δημοσιονομικής στήριξης.
Αλλά αυτή η κατάσταση θα αλλάξει, καθώς η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει πιο σφιχτή και οι δαπάνες για υπηρεσίες θα ανακάμψουν το επόμενο έτος».
Η ανησυχία είναι κάπως μεγαλύτερη για τις πιέσεις στους μισθούς σε σύγκριση με λίγους μήνες πριν, δεδομένης της ισχύος των πρόσφατων δεδομένων.
Το προσαρμοσμένο πρόγραμμα παρακολούθησης μισθών λειτουργεί επί του παρόντος στο 4% σε ετήσια βάση, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, επειδή αυτό είναι σύμφωνο με τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό μετά από συνυπολογισμό της αύξησης της παραγωγικότητας.
Ωστόσο, οι πρόσφατες διαδοχικές αυξήσεις στους μισθούς ήταν υψηλότερες από αυτό, στο εύρος 5-6%, το οποίο είναι πιο ανησυχητικό, γιατί, εάν αυτός ο ρυθμός διατηρούνταν μέχρι το 2022, ο πληθωρισμός θα παρέμενε πιθανότατα σημαντικά πάνω από τον στόχο.
Από την άλλη, ο αριθμός των ανέργων εργαζομένων ανά άνοιγμα εργασίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 1980.
Το συμπέρασμα είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει χαλάρωση στην αγορά εργασίας -τέσσερα εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι απασχολούνται στις ΗΠΑ σήμερα από ό,τι πριν από την πανδημία- και καθώς αυτή η χαλάρωση απορροφάται, οι μισθολογικές πιέσεις θα πρέπει να μετριαστούν από τον πρόσφατο τρομερό ρυθμό.
Είναι αλήθεια λοιπόν ότι η αγορά εργασίας είναι πιθανότατα πιο σφιχτή.
«Για τον λόγο αυτό, αναμένουμε ότι η αύξηση των μισθών θα παραμείνει υψηλότερη από τον προηγούμενο κύκλο, της τάξης του 4% το επόμενο έτος και ελαφρώς υψηλότερη τα επόμενα χρόνια», σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Noμισματική πολιτική

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει ύστερα από μια απίστευτα ασυνήθιστη περίοδο κρίσης, επομένως δεν πρέπει να δίνουμε υπερβολική βαρύτητα σε δεδομένα υψηλής συχνότητας όπως οι μισθοί.
Σε κάθε περίπτωση, λέει ο Hatzius, η Fed απομακρύνεται από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα, δεσμευόμενη να τερματίσει το QE αφού πρώτα κάνει tapering με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το 2013.
Αυτή η πολιτική είναι λογική, δεδομένου ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.
Η οικονομία θα μπορούσε να δείχνει σημαντικά διαφορετική στα μέσα του επόμενου έτους.
Η οικονομία θα μπορούσε να δείχνει σημαντικά διαφορετική στα μέσα του επόμενου έτους, είναι δύσκολο να πει αποφανθεί κανείς.
Η τιμολόγηση της αγοράς είναι τρομερά χαμηλή και, μακροπρόθεσμα, το επιτόκιο πιθανότατα θα είναι τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης υψηλότερο από την τρέχουσα τιμολόγηση, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να αντικατοπτρίζει αύξηση των πραγματικών επιτοκίων.
Εάν συμβαίνει αυτό, οι αγορές μετοχών δεν είναι πολύ υπερτιμημένες σήμερα.
Αλλά αν τα πραγματικά επιτόκια κινούνται κατά τις 200 μ.β. υψηλότερα αντί για 50-100 μ.β., τότε θα χρειαστεί προσαρμογή.
Πάντως, τα υψηλότερα επιτόκια δεν θα βοηθούσαν πολύ στην αντιμετώπιση των περιορισμών από την πλευρά της προσφοράς, καθώς μέρος του πληθωρισμού οφείλεται στην εξαιρετικά ισχυρή ζήτηση για διαρκή αγαθά - η νομισματική πολιτική επηρεάζει τη ζήτηση άμεσα και μέσω χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Τούτου λεχθέντος, μια κίνηση 25 ή 50 μ.β. στο επιτόκιο θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον πληθωρισμό;
Η απάντηση σε αυτό ήταν πάντα, και θα συνεχίσει να είναι, όχι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης