Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παραλλαγή ανησυχίας για την Goldman Sachs η Omicron - Τα τέσσερα σενάρια για οικονομία και αγορές

Παραλλαγή ανησυχίας για την Goldman Sachs η Omicron - Τα τέσσερα σενάρια για οικονομία και αγορές
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, «η μεταδοτικότητα, ο βαθμός προστασίας από εμβόλια και η σοβαρότητα της νόσου θα διαμορφώσουν τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπό της»...

Παραλλαγή ανησυχίας είναι και για την Goldman Sachs η Omicron, με την αμερικανική τράπεζα να παραθέτει τέσσερα σενάρια σε σχέση με το τι επιφυλάσσει για τις αγορές και την οικονομία.
Υπενθυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη νέα αφρικανική παραλλαγή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα, εστία σημαντικής ανησυχίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και sell off στα χρηματιστήρια διεθνώς.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, η νέα παραλλαγή μπορεί να παραγάγει 32 μεταλλάξεις, είναι πιο μεταδοτική από τη Delta και ακόμα πιο επικίνδυνη.
Όπως σημειώνει η Goldman, «η μεταδοτικότητα, ο βαθμός προστασίας από εμβόλια και η σοβαρότητα της νόσου θα διαμορφώσουν τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπό της»...
goldman_scenarios1.jpg
Τα τέσσερα σενάρια

Για τον σκοπό αυτό, ο αναλυτής Daan Syruyven και η ομάδα έχουν καταλήξει σε τέσσερα σενάρια για την παγκόσμια οικονομία… 
goldman_scenarios_0.jpg
To κακό σενάριο: Η Omicron μεταδίδεται πιο γρήγορα από τη Delta και μπορεί να νικήσει τα εμβόλια.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Delta δεν θα είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος.
Όσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο, θα μπορούσε να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα κρουσμάτων όπως το α’ τρίμηνο του 2021, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την καθήλωσή της σε ετήσιο ρυθμό 2% - 2,5% κάτω από την τρέχουσα εκτίμηση της Goldman.
goldman_scenarios2.jpg
To χειρότερο σενάριο: Κρούσματα και νοσηλείες χτυπούν κόκκινο, με τον οικονομικό αντίκτυπο να είχε χειρότερος από το 1ο σενάριο.
Την ίδια στιγμή, ο αντίκτυπος σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό θα είναι και πάλι διφορούμενος - αν και οι πιέσεις στις τιμές στην Ενέργεια και στις Υπηρεσίες (καθοδικά) και στα αγαθά (ανοδικά) θα είναι μεγαλύτερες.

Το σενάριο του ψευδούς συναγερμού (false alarm): Η παραλλαγή Omicron δεν είναι τίποτα σοβαρό - και εξαπλώνεται πιο αργά από την Delta.
Δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Σε αυτή την περίπτωση, η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στο Γκαουτένγκ της Νοτίου Αφρικής και παραδίπλα στην Μποτσουάνα μπορεί να αντανακλά λοξή αλληλουχία, άλλα ζητήματα δεδομένων ή γεγονότα υπερμετάδοσης.
Τέλος, οποιαδήποτε πιθανότητα η Omicron να υπερτερεί της Delta στη Νότια Αφρική δεν διαπιστώνεται απαραίτητα σε άλλες χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών. 

δ) Ανοδικό σενάριο: H Omicron είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική από την Delta, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερο σοβαρή νόσηση.
Αυτό το κερδοσκοπικό σενάριο «ομαλοποίησης» θα είχε ως αποτέλεσμα καθαρή μείωση του φόρτου νοσηλειών σε διάφορα συστήματα, ενισχύοντας την ανάπτυξη σε βαθμό υψηλότερο σε σχέση με τη βασική γραμμή της Goldman Sachs.
Σε αυτό το σενάριο, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υποχωρήσει πιο γρήγορα από το βασικό σενάριο λόγω της εξισορρόπησης της ζήτησης με την προσφορά σε αγαθά σε υπηρεσίες, μαζί με επιταχυνόμενη ανάκαμψη στην παραγωγή των αγαθών και την προσφορά εργασίας. 

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η Goldman Sachs σημειώνει ότι η Omicron «θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη», ωστόσο το εύρος των ιατρικών και οικονομικών αποτελεσμάτων παραμένει ασυνήθιστα ευρύ.
Εξαιτίας αυτού, «δεν κάνουμε αλλαγές που σχετίζονται με την Omicron στις εκτιμήσεις μας για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και ποιο από τα παραπάνω σενάρια εντέλει θα επικρατήσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης