Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Προ των πυλών επανάσταση σε οικονομία και αγορές - Ετοιμαστείτε για έναν νέο πόλεμο κόσμων

Saxo Bank: Προ των πυλών επανάσταση σε οικονομία και αγορές - Ετοιμαστείτε για έναν νέο πόλεμο κόσμων
Το χάσμα δεν είναι πλέον απλώς μεταξύ πλουσίων και φτωχών…
Σχετικά Άρθρα

Υπάρχει πολύ συσσωρεμένος θυμός και ενέργεια στην κοινωνία και την οικονομία λόγω των ανισοτήτων που υφίστανται.
Συν τοις άλλοις, το σύστημα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα.
Συνεκδοχικά, μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι μια επανάσταση είναι προ των πυλών.
Σύμφωνα, όμως, με τη Saxo Bank, το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνει επανάσταση, αλλά το πότε και το πώς.
Σε κάθε επανάσταση, βέβαια, κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το ζητούμενο - αν το ισχύον σύστημα δεν αλλάξει, η επανάσταση είναι ο μόνος δρόμος για να πάμε προς τα εμπρός.

Πόλεμος κόσμων

Ένας πολιτισμικός πόλεμος μαίνεται σε όλο τον κόσμο, και το χάσμα δεν είναι πλέον απλώς μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Η ψαλίδα ανοίγει μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων, των μορφωμένων αστών και των λιγότερο μορφωμένων πολιτών που ανήκουν στην εργατική τάξη, της αγοράς και του κράτους, των χρηματιστηρίων και της πραγματικής οικονομίας, του πληθωρισμού και του αποπληθωρισμού, των αντρών και των γυναικών, των αριστερών και των δεξιών, της πράσινης οικονομίας και των ορυκτών καυσίμων…
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη Saxo Bank, αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι όλα τα παραπάνω ζητήματα φανερώνουν έναν κύκλο που ολοκληρώνεται…
Μετά την πανδημία η αγορά ελπίζει ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση, αλλά όπως έλεγε ένας παλιός μέντορας της Wall Street: «Άκου, γιε, κράτα την ελπίδα για την εκκλησία τις Κυριακές και γύρισε πίσω όταν έχεις κάτι πιο συγκεκριμένο». 
Το 2022 οι μετέχοντες στις χρηματιστηριακές αγορές καλό θα είναι να κρατούν μικρό καλάθι, όπως αναφέρει ο αναλυτής της Saxo Bank, αφού διάφοροι ακτιβιστές και επαναστατικά κινήματα θα κινηθούν με ταχύτητα για την ανατροπή του ισχύοντος status quo και την επιβολή ενός νέου πολιτικού και οικονομικού παραδείγματος.
Κάποιες από αυτές τις κινήσεις θα διορθώσουν πράγματα σωστά, κάποιες είναι λανθασμένες, σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει αλλαγή…
Σύμφωνα με την τράπεζα, σχεδόν όλα πρέπει να αλλάξουν, εάν θέλουμε να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές ρύπων, λιγότερη ανισότητα, βιώσιμη ανάπτυξη και, κυρίως, περισσότερη παραγωγικότητα.
Το 2021 ήταν μια χρονιά που πιστεύαμε ότι θα αφήναμε την Covid πίσω μας, αλλά από ό,τι φαίνεται ούτε το 2022 θα ξεμπερδέψουμε με την πανδημία.
Τη χρονιά που φεύγει γίναμε μάρτυρες ενός θεάτρου άνευ προηγουμένου δημοσιονομικών παρεμβάσεων, με πρωτοφανείς μεταβιβαστικές πληρωμές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που δημιούργησαν υπερβολική ζήτηση σε έναν γεωπολιτικά κατακερματισμένο κόσμο. 
Ο κόσμος απλώς έγινε πολύ μικρός για να απορροφήσει τις καλές, αν και λανθασμένες, προθέσεις των πολιτικών και των κεντρικών τραπεζών να διατηρήσουν την οικονομία σε μια ανεκτή κανονικότητα.
Πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενεργειακή κρίση, μια βόμβα που ετοιμάζεται να εκραγεί στα χέρια μας.
Αλλά η προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης θα μπορούσε να οδηγήσει τόσο σε λάθη πολιτικής όσο και σε θεμελιώδεις αλλαγές.
Ένας κρύος χειμώνας, για παράδειγμα, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αντεπανάσταση ενάντια στο τρέχον αφήγημα της εναλλακτικής πράσινης ενέργειας, σε εναρμόνιση με την απαίτηση αναδιαμόρφωσης των προσδοκιών για την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και την επαναταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινης. 
Το να κάνουμε οτιδήποτε άλλο απλώς δεν είναι βιώσιμο εάν θέλουμε να αποφύγουμε την κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας.

Επανάσταση…

Για πολλούς από εμάς, η λέξη Επανάσταση μας φέρνει στον νου τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, αλλά και τη Ρωσική Επανάσταση που ήθελε «να συντρίψει τους καπιταλιστές».
Ωστόσο, πλέον, στόχος δεν είναι η ανατροπή των κυβερνήσεων, αλλά η αλλαγή τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς με ταυτόχρονη απόρριψη του τρέχοντος μη βιώσιμου status quo.
Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε περισσότερη ελευθερία από τις κυβερνήσεις σε ορισμένους τομείς, όπως μια λιγότερο αυστηρή και εξαρτημένη νομισματική πολιτική.
Επίσης χρειαζόμαστε περισσότερες ρυθμίσεις σε άλλους τομείς, για την αποφυγή των κινδύνων που επιφυλάσσει μια υπερχρηματοδοτούμενη οικονομία των υπερβολικά ισχυρών μονοπωλίων και της ανισότητας. 
Να θυμάστε ότι ο κόσμος εξελίσσεται, ενώ οι επιχειρηματικοί και οι πολιτικοί κύκλοι είναι πάντα πεπερασμένοι.
Στοιχηματίζουμε, λέει η Saxo Bank, ότι το 2022 η ταχύτητα της εξέλιξης θα καταλήξει σε μια επαναστατική κατάσταση καθώς ξεκινά ένας νέος κύκλος.

Οι αλλαγές

  1. Το σχέδιο για τον τερματισμό των ορυκτών καυσίμων αναβάλλεται επ’ αόριστον…
  2. Οι νέοι εγκαταλείπουν το Facebook
  3. Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ φέρνουν συνταγματική κρίση
  4. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ξεπερνά το 15%
  5. Το Υπερταμείο της ΕΕ για το κλίμα, την ενέργεια και την άμυνα θα χρηματοδοτηθεί από συντάξεις
  6. Το Women’s Reddit Army προσπερνά την εταιρική πατριαρχία
  7. Η Ινδία προσχωρεί στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου ως μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου
  8. Το Spotify διακόπτει τη λειτουργία του λόγω πλατφόρμας ψηφιακών δικαιωμάτων που βασίζεται σε NFT
  9. Νέα υπερηχητική τεχνολογία οδηγεί σε κούρσα διαστημικών εξοπλισμών και νέο ψυχρό πόλεμο
  10. Η ιατρική παρατείνει το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 25 χρόνια


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης