Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Οι ελληνικές τράπεζες πάσχουν από έλλειμμα κερδοφορίας - Απαιτούνται νέα επιχειρηματικά μοντέλα

Fitch Ratings: Οι ελληνικές τράπεζες πάσχουν από έλλειμμα κερδοφορίας - Απαιτούνται νέα επιχειρηματικά μοντέλα
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, «αναμένουμε ότι η λειτουργική κερδοφορία θα ανακάμψει το 2022», αλλά...
Σχετικά Άρθρα

Βελτιωμένες παρουσιάζονται οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, o οποίος ωστόσο θεωρεί ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα βιώσιμης κερδοφορίας και επομένως χρειάζονται νέα επιχειρηματικά μοντέλα ώστε ο κλάδος να ισχυροποιηθεί.
Ειδικότερα, όπως εκτιμάται σχετικά, η οικονομική ανάκαμψη αλλά και η εξυγίανση του ισολογισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα συνεχιστούν, αποτελώντας πυλώνα υποστήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Επίσης, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού θα αποτελέσουν σοβαρή ενίσχυση σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας, παρά τα ρίσκα και τις δυσχέρειες που σχετίζονται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την αύξηση του κόστους των εισροών.

Σε μονοψήφια νούμερα τα NPEs

Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πέσει κάτω από το 10% έως το τέλος του 2022, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους βάσει του προγράμματος τιτλοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης «Ηρακλής ΙΙ»
Οι εισροές επισφαλών δανείων λόγω πανδημίας θα είναι διαχειρίσιμες το 2022, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι εξακολουθούν να επωφελούνται από τα κυβερνητικά μέτρα (το 6% των ακαθάριστων δανείων ελήφθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα» στα τέλη Ιουνίου 2021).
Ο νέος κώδικας για την αφερεγγυότητα, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών και μια «βαθύτερη» αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα βελτιώσουν τις ανακτήσεις των τραπεζών και των servicers.
Η συνέχιση της προσπάθειας για την αναβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ελλάδος θα μειώσει περαιτέρω τις επιβαρύνσεις από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, που εξακολουθούν να αποτελούν στοιχείο αδυναμίας για τις αξιολογήσεις των τραπεζών.
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, ο κλάδος θα διατηρήσει τα κεφαλαιακά του αποθέματα καθώς οι ενέργειες ενίσχυσης (π.χ. αυξήσεις κεφαλαίου και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων) και η βελτίωση της οργανικής παραγωγής κεφαλαίου μέσω κερδών θα αντισταθμίσουν τις επικείμενες ζημίες από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις.
Από την άλλη, η απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων που αναγνωρίζονται ως κεφάλαιο και η σταδιακή κατάργηση του IFRS9 θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών.
Καταγραφή_118.JPG
Προς ανάκαμψη το 2022

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, «αναμένουμε ότι η λειτουργική κερδοφορία θα ανακάμψει το 2022 (στο 0,5% περίπου των σταθμισμένων σε κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων)» μετά τις σημαντικές ζημίες που καταγράφηκαν το 2021 από τις τιτλοποιήσεις δανείων.
Η υγιής ανάπτυξη των εσόδων από προμήθειες και η συγκράτηση του κόστους θα συμβάλουν επίσης θετικά στην παραγωγή κερδών.
Οι πιέσεις στα περιθώρια και τα κόκκινα δάνεια, που δεν δίνουν πλέον τόκους, θα μειώσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, ωστόσο αναμένεται επέκταση της πίστης με τη χορήγηση νέων δανείων, χάρη και στα ευρωπαϊκά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στην ισχυρότερη οικονομική κατάσταση των τραπεζών.
Ωστόσο, οι τράπεζες παραμένουν εν αμφιβόλω λόγω της χαμηλής διαρθρωτικής κερδοφορίας και της ανάγκης αλλαγής των επιχειρηματικών μοντέλων τους - ιδίως σε ό,τι αφορά τη διαφοροποίησης των εσόδων μέσω συναλλαγών που δημιουργούν προμήθειες ή με την ανάπτυξη σε ξένες αγορές όπου ήδη δίνουν το «παρών». 

Παραμένουν οι όροι υποστηρικτικής χρηματοδότησης

Οι καταθέσεις, η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις θέσεις ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, λοιπόν, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να εκδίδουν χρέος το πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL (ελάχιστες απατήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) για τη δημιουργία αποθεμάτων, όπως έκαναν το 2020-2021, με τη βοήθεια των ευνοϊκών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης