Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS για Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη +4,4% το 2022 και +3,1% το 2023 - Χαμηλές πτήσεις για την απασχόληση

DBRS για Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη +4,4% το 2022 και +3,1% το 2023 - Χαμηλές πτήσεις για την απασχόληση
Kαλύτερη του αναμενομένου η επίδοση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την DBRS Morningstar, αλλά...
Ανάπτυξη +7,7% το 2021, +4,4% το 2022 και +3,1% το 2023 εκτιμά για την Ελλάδα ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar, τονίζοντας ωστόσο ότι το oικονομικό τοπίο θολώνει η νέα έξαρση της πανδημικής κρίσης.

Σημειώνεται πως το +7,7% για το 2021 πρόκειται για θετική αναθεώρηση +2,6% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης του Σεπτεμβρίου (+5,1%).
Από την άλλη, ο οίκος μειώνει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2022 κατά 0,6%, στο 4,4% από 5%. 
Την ίδια στιγμή, σε μάλλον υψηλά επίπεδα θα κινηθεί, αν και μειούμενη, η ανεργία, με τις τιμές της να κυμαίνονται στο 15,8% το 2021, στο 14,6% το 2022 και στο 13,5% - δείγμα ότι η οικονομία δεν «θερμαίνεται» και τα διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα θα παραμείνουν... 
Aν μη τι άλλο, πάντως, η επίδοση της ελληνικής οικονομίας, σε ό,τι αφορά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, σύμφωνα με την DBRS Morningstar, είναι, στο βασικό σενάριό της, καλύτερη του αναμενομένου.
Οι βελτιωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη πιθανότατα αντανακλούν τα καλύτερα του αναμενομένου δεδομένα σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα το γ’ τρίμηνο. 
Καταγραφή_120.JPG
Πρόκληση η Covid

Ωστόσο, η Covid-19 και ειδικότερα η παραλλαγή της Omicron «αμφισβητεί» τις προοπτικές και τις εκτιμήσεις για το 2022.
Η απειλή επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, o καναδικός οίκος επισημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν επί τα χείρω αναθεωρήσεις των μακροοικονομικών προβλέψεών του επόμενους μήνες - αν και οι χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασθέντων παρουσιάζουν λιγότερους θανάτους και νοσηλείες.
δ_9.JPG
Ήδη, η παραλλαγή Omicron έφερε σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες περιορισμούς και μίνι lockdown.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν και πάλι αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς - κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου.
Όμως, όπως είναι ευκόλως κατανοητό, η απάντηση στην Omicron μπορεί να μειώσει τις οικονομικές προοπτικές βραχυπρόθεσμα, καθώς γίνονται διαθέσιμες πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Προς το παρόν, η DBRS θεωρεί τους κινδύνους του κορωνοϊού διαχειρίσιμους και αυστηρά εντοπισμένους.
Όπως λέει, είναι μάλλον απίθανο να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται και μαθαίνουν να ζουν με τους υγειονομικούς κινδύνους.
Πολλές ελπίδες γεννούν και τα εμβόλια, ενώ τα αντιιικά χάπια και η βελτιωμένη θεραπευτική ικανότητα είναι πιθανό να συγκρατήσουν τα ποσοστά θνησιμότητας.
Ζήτημα είναι πάντα ο Τουρισμός και η Εστίαση.
Ακόμα κι αν δεν επιβληθούν νέοι περιορισμοί κινητικότητας, τα επίπεδα δραστηριότητας στη βιομηχανία παραμένουν πολύ κάτω από το κανονικό.

Αγορά εργασίας

Καθώς οι συνθήκες στην αγορά εργασίας σφίγγουν, οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να ενταθούν, με επιπτώσεις στα επιτόκια.
Τα ποσοστά ανεργίας προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να μειώνονται, όμως η απασχόληση δεν έχει ανακάμψει πλήρως, φανερώνοντας, σε κάποιο βαθμό, χαλάρωση.
Από την άλλη, ο αυξανόμενος πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στη ζήτηση και στις δυσκολίες που υπάρχουν στις αλυσίδες εφοδιασμού, επηρεάζοντας συγκεκριμένους τύπους αγαθών και υπηρεσιών.
Ωστόσο, υπό το πρίσμα της μείωσης της ανεργίας και των ισχυρών ισολογισμών των νοικοκυριών, μπορεί να αποδειχθεί επίμονος.
Για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, αναμένονται ο τερματισμός της ποσοτικής χαλάρωσης και η αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ.
Την ίδια στιγμή, οι νέες παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης της Omicron, παραμένουν ο κύριος κίνδυνος για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδος βραχυπρόθεσμα.
Θα μπορούσαν επίσης να αποδυναμώσουν τη ζήτηση και να αναστείλουν την αύξηση των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης