Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Η κατρακύλα της λίρας φέρνει το 50% των Τούρκων στα όρια της φτώχειας… και τον Erdogan σε αδιέξοδο

Gatestone Institute: Η κατρακύλα της λίρας φέρνει το 50% των Τούρκων στα όρια της φτώχειας… και τον Erdogan σε αδιέξοδο

Σχεδόν οι μισοί Τούρκοι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ήτοι περίπου 233 δολάρια το μήνα

Σχετικά Άρθρα
Ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του Recep Tayyip Erdogan ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023 φαίνεται να είναι η φτώχεια.

Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Gatestone Institute, υπενθυμίζοντας όμως ότι η πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησης του Erdogan έφερε στην πραγματικότητα σχετική ευημερία στους Τούρκους.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε απότομα από 3.688 δολάρια το 2002 σε 11.796 δολάρια το 2012...
Από το 2013, ωστόσο, ο απερίσκεπτος νεποτισμός, ο αυξανόμενος αυταρχισμός, η διαφθορά και η οικονομική κακοδιαχείριση ενίσχυσαν τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την ανεργία, μειώνοντας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Η κρίση του 2000-2001

Μια οικονομική κρίση το 2000-2001, η χειρότερη ποτέ στη σύγχρονη τουρκική ιστορία, ώθησε εκατομμύρια Τούρκους κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το 2002, οι Τούρκοι πήγαν στις κάλπες για να τιμωρήσουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό κυρίαρχων κομμάτων και εξέλεξαν πρωθυπουργό τον Recep Tayyip Erdogan.
Με μια απλή ανατροπή της μοίρας, σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του Recep Tayyip Erdogan ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023 φαίνεται να είναι η φτώχεια.
Η πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησης του Erdogan έφερε στην πραγματικότητα σχετική ευημερία στους Τούρκους.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε απότομα από 3.688 δολάρια το 2002 σε 11.796 δολάρια το 2012, ενισχύοντας τη δημοτικότητά του.
Από το 2013, ωστόσο, ο απερίσκεπτος νεποτισμός, ο αυξανόμενος αυταρχισμός, η διαφθορά και η οικονομική κακοδιαχείριση ενίσχυσαν τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την ανεργία, μειώνοντας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε περίπου 7.500 δολάρια.
Τον Οκτώβριο, ο επίσημος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας ήταν 19,89%.
Ωστόσο, μια ανεξάρτητη ομάδα ακαδημαϊκών, η ENAG, μέτρησε τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού για τον μήνα Οκτώβριο στο 49,87%.
Σχεδόν οι μισοί Τούρκοι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, πράγμα που σημαίνει ότι εκατομμύρια οικογένειες πρέπει να επιβιώσουν με περίπου 233 δολάρια το μήνα.

Η κατάρρευση της λίρας

Στα μέσα του 2017, όταν η τουρκική λίρα διαπραγματευόταν στα επίπεδα των 3,5 λιρών/δολάριο ΗΠΑ, ο Erdogan συμβούλεψε τους Τούρκους να πουλήσουν τα ξένα νομίσματά τους και να επενδύσουν στο εθνικό νόμισμα.
Δυστυχώς, από τις αρχές του 2018, η λίρα βρίσκεται σε καθοδική διολίσθηση λόγω των συνεχών γεωπολιτικών εντάσεων με τη Δύση, της διεύρυνσης των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, της συρρίκνωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων και του αυξανόμενου δημόσιου χρέους.
Ο Erdogan, ο οποίος υποστηρίζει επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, απέλυσε τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών σε περίπου δύο χρόνια.
Από τον Σεπτέμβριο, ώθησε την κεντρική τράπεζα να κάνει τρεις μειώσεις επιτοκίων, την πιο πρόσφατη στα μέσα Νοεμβρίου.
Ίσως ήλπιζε ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα ενίσχυαν τις θέσεις εργασίας, τις εξαγωγές και την ανάπτυξη -- ένα "θαυματουργό" μείγμα οικονομικών προοπτικών που θα του έφερνε ψήφους το 2023.
Σήμερα η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει στο ιστορικό χαμηλό των 14 λιρών ανά δολάριο - πολύ περισσότερο από αυτό που μόλις έναν μήνα νωρίτερα είχε θεωρηθεί ως ψυχολογικό όριο, δηλαδή αυτό των 11 λιρών προς το δολάριο.
Μόνο φέτος, η λίρα έχει χάσει πάνω από 42% της αξίας της έναντι του δολαρίου, καθιστώντας την το πιο αδύναμο παγκόσμιο νόμισμα.
Στις 23 Νοεμβρίου, καθώς οι αγορές ήταν σε αναταραχή, η Apple διέκοψε τις πωλήσεις σχεδόν όλων των προϊόντων της στην Τουρκία.
Καθώς η λίρα πέφτει σε νέα ιστορικά χαμηλά, οι τοπικοί μισθοί υποτιμούνται επίσης σοβαρά.
Σήμερα, με τον μηνιαίο μισθό του, ένας Τούρκος με κατώτατο μισθό μπορεί να αντέξει οικονομικά μόνο 64 μικρά κουτάκια μπύρας.

Προς δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Οι Τούρκοι λένε ότι οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών και τα μελλοντικά σχέδια βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Οι επιχειρήσεις δεν τα πηγαίνουν καλύτερα.
Στα τέλη Αυγούστου 2021, το απόθεμα χρέους του ιδιωτικού τομέα σε ξένο νόμισμα ήταν 174 δισ. δολάρια.
Από την αρχή του έτους, αυτό το απόθεμα χρέους, σε όρους λιρών, έχει αυξηθεί πάνω από 42%, θέτοντας ενδεχομένως χιλιάδες εταιρείες σε κίνδυνο χρεοκοπίας.
Οι Τούρκοι, συμπεριλαμβανομένων των άλλοτε πιστών υποστηρικτών του Erdogan, είναι θυμωμένοι.
Στις 23 Νοεμβρίου, διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την πρωτεύουσα, την Άγκυρα, ζήτησαν να σταματήσουν οι πολιτικές που προκάλεσαν την οικονομική διολίσθηση και που οδήγησαν σε πληθωριστικό σπιράλ και την κατάρρευση της λίρας φέτος.
Σε μέρη της Κωνσταντινούπολης, καθώς οι διαδηλωτές ξέσπασαν την οργή τους κατά της κυβέρνησης Erdogan, η αστυνομία αναγκάστηκε να υψώσει οδοφράγματα.

Η υπαρξιακή απειλή Erdogan

Η οικονομική αναταραχή είναι μια υπαρξιακή απειλή για την εξουσία του Erdogan.
Η δημοσκόπηση Optimar διαπίστωσε ότι το 63,8% των Τούρκων πιστεύει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι η οικονομία και η ανεργία.
Η Optimar διαπίστωσε επίσης ότι μόνο το 27,8% των Τούρκων πιστεύει ότι ο Erdogan μπορεί να λύσει τα πιεστικά οικονομικά τους προβλήματα.
Τι μπορεί να κάνει ο Erdogan;
Δεν φαίνεται να έχει πολλές επιλογές.
Μπορεί να σταματήσει να αμφισβητεί τις δυνάμεις της αγοράς και να αντιστρέψει την πολιτική του αυξάνοντας τα επιτόκια, κάτι που στη συνέχεια θα έχει άλλο ένα προεκλογικό κόστος: μια οικονομική επιβράδυνση.
Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα θησαυροφυλάκια πλούσιων φίλων όπως το Κατάρ για εισπράξεις μετρητών και επενδύσεις.
Αυτό θα ήταν τουλάχιστον μια προσωρινή ανακούφιση για μια οικονομία που υφίσταται θεμελιώδεις ανισορροπίες.
Ο Erdogan οδεύει γρήγορα στο να γίνει θύμα των δικών του εσφαλμένων υπολογισμών: μιας δραματικά κακοδιαχειριζόμενης οικονομίας και γεωστρατηγικών προκλήσεων που ξεπέρασαν την πολιτική και στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας.
Ίσως αυτά τα λάθη να είναι η αρχή του τέλους του άσχημου λαϊκισμού του Erdogan, σύμφωνα με το Gatestone Institute, καθώς οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του που έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία της Τουρκίας αλλά και στη διεθνή απομόνωση της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης