Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ποια πρόβλεψη για το 2021 αποδείχθηκε σωστή και ποια λάθος – Tο σκηνικό μίας ταραχώδους χρονιάς και η απόλυτη αβεβαιότητα

Ποια πρόβλεψη για το 2021 αποδείχθηκε σωστή και ποια λάθος –  Tο σκηνικό μίας ταραχώδους χρονιάς και η απόλυτη αβεβαιότητα
Σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας και μεταβλητότητας, πολλές από τις προβλέψεις…απέτυχαν και ορισμένες άλλες έγιναν πραγματικότητα
Σχετικά Άρθρα

Αν το 2021 μας αφήνει μία παρακαταθήκη και μία υπόμνηση είναι η βεβαιότητα, πως τίποτα απολύτως δεν είναι βέβαιο.
Σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας και μεταβλητότητας, πολλές από τις προβλέψεις…απέτυχαν και ορισμένες άλλες έγιναν πραγματικότητα.
Τις προβλέψεις αυτές συγκέντρωσε το Visual Capitalist και τις ανέλυψε.
Μερικές από τις προβλέψεις ήταν εύκολο να ποσοτικοποιηθούν - όπως η αξία του Bitcoin ή οι στόχοι του ΑΕΠ και η ευστοχία ήταν κατά κάποιο τρόπο δεδομένη.

Πρόβλεψη 1: Το Bitcoin φτάνει τα 50.000 δολάρια

Έγινε πραγματικότητα: Όπως προέβλεψαν πολλοί από τους ειδικούς, το Bitcoin και ο χώρος των κρυπτονομισμάτων γενικότερα, είχαν άλλη μια εκρηκτική χρονιά το 2021.
Η αξία του Bitcoin αυξήθηκε 72%—από 29.000 δολάρια στις αρχές του 2021 σε περίπου 50.000 σήμερα (αφού έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 69.000 τον Νοέμβριο).
Πάντως στο μεσοδιάστημα το Bitcoin υποχώρησε τουλάχιστον τρεις φορές, με τη μεγαλύτερη διόρθωση κατά 50% να τοποθετείται χρονικά τον Μάιο.
Η άνοδος του Bitcoin είναι εντυπωσιακή λαμβάνοντας υπόψη τα κεφάλαια που διοχετεύθηκα και σε άλλα κρυπτονομίσματα και τομείς στον χώρο.
Το Ethereum (+483% το 2021) και το Solana (+12.500% το 2021) ξεπέρασαν σημαντικά την άνοδο του bitcoin και τα NFT αναδείχθηκαν σε μία από τις πιο καυτές αγορές φέτος.
bit.jpg

Πρόβλεψη 2 Το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξάνεται 5-6%

Έγινε πραγματικότητα: Μέχρι το τέλος του 2021 το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,7%, το οποίο ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις προβλέψεις των ειδικών από το περασμένο έτος.
Ωστόσο, παρά τη συνολική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η φετινή χρονιά δεν ήταν χωρίς προκλήσεις.
Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας προκάλεσαν άνοδο στις παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων.
Και δεδομένου ότι οι περιορισμοί της προσφοράς είναι πιθανό να συνεχιστούν έως το 2022 ή και μετά, ο παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει τροχοπέδη στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ.

Πρόβλεψη 3: Άνοδος για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης

Έγινε πραγματικότητα: Ο δείκτης S&P Small Cap 600 είχε απόδοση 24,6% από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2021.
Αυτό ακολουθεί την απόδοση του δείκτη S&P 500, ο οποίος σημείωσε άνοδο κατά 24,8% την ίδια χρονική περίοδο.
Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη δυναμική τους το 2022.
Ιστορικά, η κατηγορία των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων δημιουργεί σημαντικά κέρδη σε περιόδους ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  αναμένει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 5,2% το 2022, ξεπερνώντας πολλές άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.
small.jpg
Προβλέψεις για δυνατούς λύτες

Πολλές από τις προβλέψεις ήταν πιο υποκειμενικές από την ανάπτυξη του ΑΕΠ ή της χρηματιστηριακής αγοράς και επομένως ήταν πιο δύσκολο να μετρηθούν.

Οι βιώσιμες επενδύσεις συνέχισαν την ανοδική τους τροχιά το 2021
.
Μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2021, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 51% σε περίπου 7.500 παγκοσμίως και τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία έφτασαν το ρεκόρ των 3,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στις ΗΠΑ, ο ESG ξεπέρασε το όριο των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Καθώς οι βιώσιμες επενδύσεις συνεχίζουν να αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα μεταξύ των επενδυτών, οι εταιρείες αρχίζουν να θέτουν υψηλά στην ατζέντα τους τις προσπάθειες για βιωσιμότητα.
Και όσοι δεν τα καταφέρνουν τα αποτελέσματά τους επηρεάζονται αρνητικά.
esg.jpg

Ποιος το είδε αυτό να έρχεται; Ο Όμιλος DWS Asset Management ανέφερε, «ο ESG θα συνεχίσει να διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις επενδύσεις».

Η Fidelity Investments, μια αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών τα κατάφερε επίσης, ισχυριζόμενη ότι «τα funds ESG  έχουν ξεπεράσει τα συμβατικά κεφάλαια καθ' όλη τη διάρκεια του 2020 και είναι πιθανό να συνεχίσουν να το κάνουν το 202
Ακόμη και όταν οι περιορισμοί του lockdown χαλάρωσαν και ο κόσμος έκανε μικρά βήματα προς την κανονικότητα, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο συνέχισαν την τηλεργασία.
Μέχρι το τέλος του έτους, η Gartner προέβλεψε ότι το 51% των εργαζομένων θα εργάζονται εξ αποστάσεως, από 27% το 2019.
spac.jpg
Η Forrester είχε προβλέψει: «Τα υβριδικά μοντέλα εργασίας θα γίνουν ο κανόνας για τους εργαζόμενους στην πληροφόρηση».
Η Blue Frontier προέβλεψε επίσης: «Οι περισσότερες εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, με λιγότερα άτομα στο γραφείο και περισσότερους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης εξ αποστάσεως».
tilergasia.jpg

Δύσκολη χρονιά για τους Big Tech

Από τις ακροάσεις του Κογκρέσου μέχρι τα τεράστια πρόστιμα, η τεχνολογική αντίδραση συνεχίστηκε μέχρι το 2021.
Διευθύνοντες σύμβουλοι των Big Tech παραπέμφθηκαν ενώπιον της κυβέρνησης των ΗΠΑ πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένων των ακροάσεων για παραπληροφόρηση τον Μάιο 2021 και της αντιμονοπωλιακής ακρόασης τον Ιούλιο.
Οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν επίσης μια δύσκολη πορεία στην Ευρώπη, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές δεν δίστασαν να επιβάλουν βαριά πρόστιμα.
Σε δύο μόνο παραδείγματα, στη WhatsApp επιβλήθηκε πρόστιμο 225 εκατομμυρίων ευρώ και αναγκάστηκε να κάνει αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της και στην Amazon επιβλήθηκε πρόστιμο άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ από την αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.
Ενώ οι Big Tech γενικά αντιμετώπισαν έντονη κριτική, ήταν το Facebook (τώρα Meta) που έφερε το μεγαλύτερο βάρος της αποδοκιμασίας.
Αυτό συνέβη ιδιαίτερα όταν το πρώην στέλεχος του Facebook Frances Haugen διέρρευσε χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα στη Wall Street Journal, τα οποία όπως η ίδια υποστήριξε, καταδεικνύουν, πως η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στα κέρδη και όχι στους χρήστες της.
Ασκείται πίεση στους γερουσιαστές και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να θεσπίσουν νέους κανονισμούς που καθιστούν τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης πιο υπεύθυνες, αλλά οι αποφάσεις για το πώς θα φαίνονται αυτοί οι νέοι κανονισμοί δεν έχουν ληφθεί.
facebook.jpg
Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές κατάφεραν να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο.
Η ΕΕ σχεδιάζει να θεσπίσει τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες έως το 2022, ο οποίος θα απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να αφαιρέσουν αμέσως τη ρητορική μίσους και άλλο παράνομο περιεχόμενο από τις πλατφόρμες τους ή να πληρώσουν σημαντικά πρόστιμα.

Άντεξαν στις δυσκολίες

Παρόλα αυτά η οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών κινήθηκαν και το 2021 ανοδικά και οι χρήστες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες.
Ακόμη και το Facebook, το οποίο είναι αναμφισβήτητα το brand name με τη μεγαλύτερη κριτική, δεν έχει διαπιστώσει ποτέ μείωση χρηστών, ανά τρίμηνο.
Ποιος το προέβλεψε αυτό; Ο John Battelle είδε και αυτό να έρχεται: «Τίποτα δεν θα γίνει ως προς τη ρύθμιση για τις τεχνολογικές εταιρείες στις ΗΠΑ».

Η αποκέντρωση των επιχειρήσεων

Την αποκέντρωση των Millennials ακολούθησαν και οι επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία από την National Association of Realtors, τα αστικά κέντρα στις ΗΠΑ διαπίστωσαν την απομάκρυνση εταιρειών που μετακινήθηκαν σε μικρότερες πόλεις ή και αγροτικές περιοχές.
Ποιος το προέβλεψε αυτό; Ο Joe Tyrrell, πρόεδρος, ICE Mortgage Technology.
«Οι άνθρωποι απομακρύνονται από τις μητροπολιτικές περιοχές σε πιο αγροτικές.
Αναμένουμε ότι αυτή η τάση φυγής θα συνεχιστεί καθώς οι άνθρωποι επαναπροσδιορίζουν τι σημαίνει σπίτι για αυτούς».
pinakas_olikos.jpg

Με τι θα ασχοληθούμε το 2022

Η μεγάλη εικόνα είναι τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές εντάσεις που συνεχίζουν να σιγοβράζουν.
Γενικότερα, το 2022 αναμένεται να είναι εξίσου αβέβαιο με το 2021 και καλό να προετοιμαστούμε για άλλη μία ταραχώδη χρονιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης