Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Academy Securities: Ποιο το «μήνυμα» που εκπέμπουν οι αγορές για την παραλλαγή ανησυχίας Omicron

Academy Securities: Ποιο το «μήνυμα» που εκπέμπουν οι αγορές για την παραλλαγή ανησυχίας Omicron
Οι αγορές ήταν ήδη πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσον αφορά την εκτίμηση της σοβαρότητας της Omicron
Σχετικά Άρθρα

Πώς γίνεται εν μέσω αυξημένων κρουσμάτων και θανάτων στις ΗΠΑ να καταγράφεται άνοδος στις αγορές; διερωτάται η Academy Securities
Σε ό,τι αφορά την Omicron, μέχρι τώρα μπορούμε να καταλήξουμε στα εξής δύο συμπεράσματα:
α. Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ λίγα…
β. Ακόμη είναι δυσδιάκριτη η Omicron από την Delta.
Στο μεταξύ, τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά, ενώ λόγω έλλειψης διαγνωστικών τεστ πολλά δεν καταγράφονται κιόλας.
Σημειωτέον ότι τα ήπια συμπτώματα δεν παραπέμπουν σε κορωνοϊό, με αποτέλεσμα πολλοί νοσούντες να συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά, σαν να μην πάσχουν.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία λοιπόν ότι τα κρούσματα υποδηλώνονται σε μεγάλο βαθμό αυτήν τη στιγμή.
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν τις εξετάσεις όχι επειδή αισθάνονται άσχημα, αλλά επειδή τις χρειάζονται για να ταξιδέψουν ή να δουν την οικογένειά τους.
Για όσους το τεστ βγαίνει θετικό αλλά δεν είναι ιδιαίτερα άρρωστοι, ο κίνδυνος είναι ότι τα επίσημα στοιχεία κάνουν όλα τα ποσοστά (οι νοσηλεία, για παράδειγμα) να φαίνονται χειρότερα.
Αυτήν τη στιγμή, φαίνεται ξεκάθαρο ότι η ανεπαρκής καταγραφή καθιστά τις συνέπειες της ύπαρξης της Omicron να φαίνονται χειρότερες, ενώ η διαφημιστική εκστρατεία σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων είναι σε μεγάλο βαθμό ακριβώς αυτό: διαφημιστική εκστρατεία!
Σε κάθε περίπτωση, η κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης είναι ένας κίνδυνος που θέλουμε να αποφύγουμε.
Έτσι, εάν θέλει κάποιος να δημιουργήσει φόβο, «στοχεύει» σε αυτό το πεδίο.
Η αλήθεια είναι πως από τα τέλη Νοεμβρίου, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, ωστόσο έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.
Βέβαια, οι εισαχθέντες για νοσηλεία είναι λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα.
Θα διαπιστώσετε επίσης ότι σχεδόν καμία ιστορία φόβου δεν συνοδεύεται από τη χρήση του αναπνευστήρα έως τώρα.
Πολύ λίγοι ασθενείς χρειάζονται αναπνευστήρες.

Lag Effects

Ναι, υπάρχει μια υστέρηση από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί μέχρι να νοσηλευθεί.
Όμως, τώρα είναι μια καλή στιγμή να φέρουμε στο μυαλό μας τη Νότια Αφρική, η οποία έχει να κάνει με την Omicron περισσότερο από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα στη Νότια Αφρική ήδη δυνητικά υποχωρούν, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι θάνατοι δεν αυξήθηκαν.
Για πρώτη φορά, τουλάχιστον στη Νότια Αφρική, ο χάρτης των κρουσμάτων έναντι του πίνακα των θανάτων δεν έχει καμία απολύτως συσχέτιση.
Έτσι, ενώ το «φαινόμενο υστέρησης» μπορεί να έχει κάποια αξία στο Λονδίνο, δεν έχει καμία σημασία στη Νότια Αφρική.

Long Covid

Ναι, μερικοί άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από άλλες παραλλαγές υποφέρουν από Long Covid.
Ωστόσο, δεν ξέρουμε αν η Omicron προκαλούν ό,τι οι προηγούμενες παραλλαγές.
Επίσης, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πιστέψουμε ότι δεν θα βρούμε θεραπείες για τη Long Covid με την πάροδο του χρόνου.
Η ιατρική κοινότητα επιτίθεται στον κορωνοϊό σε πολλά μέτωπα ενώ κάθε μέρα αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερες θεραπείες.

Νοσοκομεία

Τι γίνεται με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας;
Αυτή είναι μια θεμιτή ανησυχία. Εάν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πληγούν σκληρά από την Omicron, θα μπορούσαμε να δούμε ταχεία μείωση στη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών και θεραπειών.
Είναι όμως «συνετό» για τις κυβερνήσεις να προκαλούν φόβο;
Ενόψει της εορταστικής περιόδου, όταν η συγκέντρωση και η κίνηση είναι στο αποκορύφωμά τους, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν θέλουν να ενθαρρύνουν πιθανή άνοδο των κρουσμάτων.
Γνωρίζουν πόσο εύκολα μεταδίδεται η Omicron και εφόσον έχουν αμφιβολίες για τη σοβαρότητα της νόσου ή την ικανότητα του υγειονομικού συστήματος να χειριστεί την ήδη πιθανή αύξηση, θέλουν να πάρουν μέτρα.
Κάπως έτσι προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο.
Την ίδια στιγμή, τα εμβόλια και τα φάρμακα φαίνεται να συμβάλλουν στη μείωση της σοβαρότητας όλων των τύπων Covid, συμπεριλαμβανομένου της Omicron.
Βέβαια, για πολλούς, το κύμα λοιμώξεων σε εμβολιασμένα άτομα και η ικανότητα των εμβολιασμένων να μεταδώσουν την Omicron φαίνεται να είναι πάνω από τα επίπεδα που η κοινή αντίληψη θεωρούσε πιθανή.

Η επόμενη παραλλαγή θα μπορούσε να είναι χειρότερη

Μέχρι στιγμής, λοιπόν, φαίνεται ότι η Omicron είναι πιο ήπια σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές.
Αν και υπάρχει έντονη τάση οι ιοί να μεταλλάσσονται σε λιγότερο επικίνδυνες εκδόσεις, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για αυτό.
Ενώ οι ιοί δεν έχουν «μυαλό», οι μεταλλάξεις τους «λύνουν» αποτελεσματικά τον τρόπο διάδοσης του είδους τους.
Το να σκοτώσεις έναν ξενιστή γρήγορα δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη στρατηγική για τη διάδοσή σου.
Ο Έμπολα, για παράδειγμα, είναι τόσο θανατηφόρος και μεταδοτικός, που θα μπορούσε να εξαφανίσει την ανθρωπότητα, όμως η δράση του αυτή ήταν καταστροφική για τον ίδιο τον ιό.
Εάν υποθέσουμε ότι η Omicron δεν είναι τόσο σοβαρή, πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη νίκη (και είναι νίκη) και να αξιοποιήσουμε τον χρόνο για να διασφαλίσουμε ότι τυχόν ελλείψεις που ήταν εμφανείς στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε την Omicron θα διορθωθούν για μελλοντικές παραλλαγές.

Συμπέρασμα

Οι αγορές ήταν ήδη πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσον αφορά την εκτίμηση της σοβαρότητας της Omicron, επομένως απομένει ένα μικρό ράλι.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τρέχουσα χρηματιστηριακή εβδομάδα, που χαρακτηρίζεται ως santa rally, είναι πιο πιθανό να τρέξει με την ισχύ της περασμένης εβδομάδας.
Στο μεταξύ, ας απολαύσουμε το γεγονός ότι η Omicron φαίνεται ηπιότερη…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης