Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Η παραλλαγή Οmicron της Covid θα διαρκέσει 60 ημέρες - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία

Bank of America: Η παραλλαγή Οmicron της Covid θα διαρκέσει 60 ημέρες - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία

«Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν από την αυγή» καταλήγουν οι αναλυτές της τράπεζας...

 

Περίπου δύο μήνες αναμένεται να διαρκέσει η πανδημία Omicron, η οποία στη συνέχεια θα γίνει ενδημική νόσος, σύμφωνα με όσα αναφέρει με νέο, αποκαλυπτικό report της η Bank of America, το οποίο σας παρουσιάζει το bankingnews.gr
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η οξεία φάση του κύματος της Omicron θα διαρκέσει περίπου τη μισή περίοδο σε σύγκριση με τη διάρκεια του κύματος κρουσμάτων που προκάλεσε η παραλλαγή Delta
Τα δεδομένα που παρουσιάζει η BofA προέρχονται από τη Νότια Αφρική και εμπνέουν αισιοδοξία.
Όπως δείχνει το Γράφημα 1, κατά τη διάρκεια του κύματος Delta στη χώρα χρειάστηκαν 106 ημέρες για να αυξηθούν τα κρούσματα από 2.000 σε 20.000 και στη συνέχεια να μειωθούν στα 2.000.
Με παρέκταση της τρέχουσας αιχμής της Omicron, αυτό το ίδιο ταξίδι μετ' επιστροφής θα διαρκέσει περίπου 60 ημέρες.
Ωστόσο, αυτό το μοτίβο είναι απίθανο να επαναληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ή τουλάχιστον στις μεγαλύτερες οικονομίες οι οποίες διαθέτουν μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα.
Σε ό,τι αφορά την Delta, η αύξηση των κρουσμάτων έτεινε να περιστρέφεται σταδιακά από το ένα κέντρο στο άλλο, κάτι το οποίο επέκτεινε χρονικά μια περίοδο με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Ως εκ τούτου, βλέπουμε μια σειρά από «κυλιόμενες αιχμές».
Δεδομένου όμως του χαμηλού αριθμού διαγνωστικών τεστ στη Νότια Αφρική, το πραγματικό επίπεδο των κρουσμάτων πιθανότατα να είναι ένα μεγάλο πολλαπλάσιο των αναφερόμενων λοιμώξεων - αν και το γενικό μοτίβο θα πρέπει να είναι παρόμοιο σε άλλα μέρη του κόσμου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποτελέσει έναν καλό δείκτη ως προς το τι να περιμένουμε σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες (Γράφημα 2).δσφαφσα.JPG

Η Omicron εντοπίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021 ενώ μέχρι τα μέσα το ίδιου μήνα αντιπροσώπευε περίπου 9 στις 10 περιπτώσεις.
Τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερα από την κορυφή του κύματος Delta, αν και στη Μεγάλη Βρετανία η Delta εξαπλώθηκε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, όπως και σε άλλες χώρες, μεγάλο ποσοστό λοιμώξεων δεν αναφέρεται είτε επειδή οι νοσούνται δεν υποβάλλονται σε εξετάσεις είτε επειδή χρησιμοποιούν οικιακό κιτ αντί να πηγαίνουν σε πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κρούσματα πλησιάζουν στην κορύφωσή τους. 

Θα κολλήσουν όλοι;

Δεδομένου της προϊστορίας του ιού, πιθανή νέα, ακόμη πιο μεταδοτική παραλλαγή θα λάβει παγκόσμια έκταση.
Μέχρι στιγμής δύο στελέχη του έχουν επεκταθεί σε όλο τον κόσμο:
Το πρώτο «νέο» στέλεχος και το Delta έκανε ένα τεράστιο άλμα και η διασπορά του κατέστη αδύνατο να αποφευχθεί.
Σε ό,τι αφορά την Omicron, η μεταδοτικότητά της φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν.
Σκεφτείτε τι συμβαίνει στην Ασία, η οποία φιλοξενεί περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η νέα, αφρικανική παραλλαγή ανησυχίας έχει ήδη «εγκατασταθεί» σε πολλά μέρη της ηπείρου.
Στην Αυστραλία έχει σημειωθεί 30πλάσια αύξηση κρουσμάτων σε λιγότερο από ένα μήνα - πιθανότατα επειδή η φυσική ανοσία κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Η Ινδία βρίσκεται στην αρχή αυτού που φαίνεται να είναι μια τεράστια άνοδος κρουσμάτων.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, τα κρούσματα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε εκατομμύρια μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Αλλά και η Ιαπωνία σημείωσε αύξηση τις τελευταίες ημέρες - αν και τα επίπεδα κρουσμάτων παραμένουν πολύ χαμηλά.
Η Κίνα δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ακόμη την Omicron, ενώ, όπως αναφέρει η BofA, η Λατινική βρίσκεται στο μέσον μιας μεγάλης αύξησης κρουσμάτων. 

Το αποτέλεσμα της καραντίνας


Πρόσφατα η BofA υποστήριξε ότι τα κρούσματα της Covid επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την καμπύλη της προσφοράς της οικονομίας των ΗΠΑ, που πλέον δεν μπορεί καλύψει τη ζήτηση.
Το αυτό εξακολουθεί να ισχύει, με τη διαφορά ότι η δημοσιονομική στήριξη περιορίζεται, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν λιγότερα χρήματα στη διάθεσή τους.
Σε κάθε περίπτωση, η Omicron θα επιφέρει ένα σοκ στην αγορά εργασίας, καθώς οι αυξημένες λοιμώξεις θα περιορίσουν τα «εργατικά χέρια».
Ενδεικτικά αναφέρεται πως, στις 7 Ιανουαρίου 2022, ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονταν σε καραντίνα στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεπερνά τα τέσσερα εκατομμύρια.
Ακόμη και αν τα συμπτώματα της νόσου Omicron είναι ήπια και οι ημέρες της καραντίνας έχουν μειωθεί, ο τεράστιος όγκος των νοσούντων που αναγκαστικά θα παραμείνουν έγκλειστοι θα παραπέμπει σε lockdown.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού την άνοιξη, παρότι οι προοπτικές σε ό,τι αφορά την υγειονομική κατάσταση σε ΗΠΑ και Ευρώπη (πιθανόν) βελτιώνονται σημαντικά. 

Μια αισιόδοξη νότα…


Βραχυπρόθεσμα, η Omicron εγκυμονεί κινδύνους.
Ακόμα κι αν δεν επιβληθούν lockdown, η BofA αναφέρει ότι θα πρέπει να περιμένουμε σύντομες αλλά έντονες οικονομικές διαταραχές στα περισσότερα μέρη του κόσμου.
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, υπάρχουν λόγοι να αισιοδοξούμε.
Η παραλλαγή Omicron είναι πολύ μεταδοτική, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πολύ λιγότερο λοιμογόνος από τα άλλα στελέχη του ιού.
Για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική, η θνητότητα έχει μειωθεί από 2%-6% σε περίπου 0,5% αυτή τη στιγμή (Σχήμα 3).
γφσδγσδφ.JPG
Μετά την υποχώρηση του τρέχοντος κύματος κρουσμάτων υπάρχει πιθανότητα η Covid να γίνει «ενδημική νόσος» και όχι «πανδημία».
Δηλαδή, ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά χάρη στα υψηλά επίπεδα ανοσίας η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων θα αντιμετωπίζει ήπια συμπτώματα.
Έτσι πολλές πτυχές της ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας θα ομαλοποιηθούν.
Θα συνεχίσει να υπάρχει ο κίνδυνος νέων παραλλαγών, αλλά υπάρχει η προσδοκία ότι δεν θα κατισχύσουν της Omicron
Εάν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, η BofA «βλέπει» θετικές εξελίξεις στις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές όλης της υφηλίου.
Οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι θα ήταν οι τομείς των υπηρεσιών που επλήγησαν από την πανδημία – π.χ. αεροπορικές εταιρείες και καταλύματα.
«Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν από την αυγή» καταλήγουν οι αναλυτές της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης