Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πόσο φούσκα είναι η φούσκα των αγορών; - Ποιος είναι ο καταλύτης που θα φέρει το χρηματιστηριακό χάος

Πόσο φούσκα είναι η φούσκα των αγορών; - Ποιος είναι ο καταλύτης που θα φέρει το χρηματιστηριακό χάος
Οι αγορές σε όλα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, προκαλώντας ανησυχίες για μια παγκόσμια «φούσκα»
Σχετικά Άρθρα

Μια ατελείωτη φούσκα βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές… και το μοναδικό ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τους αναλυτές είναι το πότε θα σκάσει…
Σύμφωνα με τον Doug Ramsey του Leuthold Group, και οι 334 εταιρείες που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έφτασαν πρόσφατα σε χαμηλό 52 εβδομάδων.
Αυτό έχει συμβεί μόνο τρεις άλλες φορές στην ιστορία - όλες τον Δεκέμβριο του 1999.
Αλλά πώς επιστρέψαμε στον γκρεμό του 2000, όταν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου σημείωσαν πτώση 80% και ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 τα επόμενα δύο χρόνια απώλεσε το 50% της αξίας του;
Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η ρευστότητα που δημιούργησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τα τελευταία 14 χρόνια ανέρχεται σε 8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
(Αυτό, παρεμπιπτόντως, είναι μόνο αύξηση της βασικής προσφοράς χρήματος και δεν περιλαμβάνει όλο το νέο χρήμα που δημιουργείται από το νομισματικό σύστημα των ΗΠΑ που βασίζεται στο χρέος.)
Ειδικότερα, από το 1913 έως το 2008, η Fed εξέδωσε 800 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ χρειάστηκαν μόλις 14 χρόνια, από το 2008 μέχρι σήμερα, για να ρίξει στην κυκλοφορία 8,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ως εκ τούτου, δεν είναι να απορεί κανείς που ο πληθωρισμός αναδεικνύεται ως μείζον ζήτημα ειδικά για τις μεσαίες και κατώτερες τάξεις, και γιατί το χρηματιστήριο προετιμάζεται για μια κατάρρευση παρόμοια με την κατάρρευση του NASDAQ πριν από δύο δεκαετίες…
Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι η φούσκα στη Wall Street ήταν πολύ διαφορετική το 2000 από ό,τι είναι σήμερα…
Εν μέρει αυτό είναι σωστό.
Η υπερτίμηση πριν από 22 χρόνια ωχριά σε σύγκριση με σήμερα:
Ο λόγος P/S (Ο λόγος αποτιμήσεων - πωλήσεων) στο 3,5x, έναντι μόλις 1,8x το 2000.
Ωστόσο, εντυπωσιάζει ο δείκτης Buffett (o «δείκτης Buffet» διαιρεί τη συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση της αγοράς των μετοχών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο μιας χώρας με την τριμηνιαία μεικτή εγχώρια παραγωγή της), που είναι στο 210% - 68 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το σημείο που «ανέβηκε» πριν από 22 χρόνια.

Ο καταλύτης

Εντάξει, λοιπόν, η χρηματιστηριακή αγορά είναι πολύ πιο ακριβή σήμερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία, αλλά ποιος θα είναι ο καταλύτης για να πέσει στον γκρεμό;
Όπως έχει ανακοινωθεί, η Fed θα περιορίσει το κολοσσιαίο QE, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων μηνιαίως.
Υπενθυμίζεται πως αυτό περιελάμβανε το «delivery» χρημάτων σε τράπεζες, καταναλωτές και επιχειρήσεις υποτίθεται για την τόνωση της κατανάλωσης και την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης.
Ωστόσο, τερματίζοντας τη ροή χρήματος, η Fed βράζει φρένο στη σιωπηρή υποστήριξή της για την αγορά ομολόγων, την αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, τα REPOS, τις διεθνείς γραμμές SWAP, τα ETFs, τις πρωτογενείς και δευτερογενείς αγορές εταιρικού χρέους κ.λπ. - όλα αυτά υποστηρίζονταν από τον Jerome Powell μέσω του QE της Fed, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να φτάσει στο 6,8%!
Σύντομα, όμως, το Q.E. θα σβήσει, τα επιτόκια θα αυξηθούν και ο ισολογισμός της Fed θα αρχίσει να συρρικνώνεται.
Βέβαια, μια περιστασιακή αύξηση επιτοκίου κατά 25 μ.β. θα έχει ανεπαίσθητο αντίκτυπο.
Για να αλλάξουν πράγματα και καταστάσεις, η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 680 μ.β., ώστε τα πραγματικά επιτόκια να φτάσουν στο 0% – τουλάχιστον.
Ακόμη, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.
Σε διαφορετική περίπτωση, η αγορά θα καταρρεύσει πολύ πριν φτάσει κάπου κοντά σε αυτό το επίπεδο.
Όμως, η FOMC, η Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς της Fed, έχει χάσει προ πολλού την πολυτέλεια να μπορεί να καθυστερεί όπως έκανε στο παρελθόν.
Ως εκ τούτου, η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια επιθετικά μέχρι να καταρρεύσει ο πληθωρισμός, η οικονομία ή οι τιμές των assets.
Αλλά δεδομένου ότι και τα τρία είναι τόσο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, πιθανότατα θα καταρρεύσουν όλα ταυτόχρονα.

Συνταγή καταστροφής

Συμπερασματικά, λαμβανομένων υπόψη των τεράστιων δημοσιονομικών και νομισματικών γκρεμών, σε συνδυασμό με το «φουσκωμένο» χρηματιστήριο στην ιστορία, έχετε την απόλυτη συνταγή για ένα άνευ προηγουμένου χρηματιστηριακό χάος το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης