Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιούν Goldman, J P Morgan, Jefferies, BofA: Οι μετοχές αποτιμούν ότι έρχεται… ύφεση στις οικονομίες αντί ανάπτυξης

Προειδοποιούν Goldman, J P Morgan, Jefferies, BofA: Οι μετοχές αποτιμούν ότι έρχεται… ύφεση στις οικονομίες αντί ανάπτυξης
Jefferies: Έρχεται οικονομική ύφεση

Σοκάρει η προειδοποίηση των Goldman Sachs, J P Morgan και Jefferies καθώς υποστηρίζουν ότι οι αγορές μετοχών και τα χρηματιστήρια αρχίζουν να αποτιμούν τον κίνδυνο ύφεσης αντί ανάπτυξης… εξέλιξη που προφανώς θα αποτελέσει αρνητική έκπληξη.
Ύφεση με ακραία υψηλό πληθωρισμό… το φαινόμενο Ιαπωνίας.
Το τελευταίο διάστημα έχει αναλυθεί ότι η Fed κατευθύνεται προς στασιμοπληθωρισμό, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις αγορές, είτε χειρότερα η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε ύφεση.
Αν και φαινομενικά αυτό μπορεί να φαίνεται αστήρικτο, ωστόσο μόνο μια απότομη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην επαναφορά της οικονομίας.

Κατά την Goldman Sachs οι κίνδυνοι πληθωρισμού είναι ορατοί αντί να βελτιώσουν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη έχουν οδηγήσει σε μια νέα κατεύθυνση την FED και ίσως… να προκληθεί ύφεση στην αμερικανική οικονομία.
Πως μεταφράζεται αυτό που λέει η Fed
i) είτε αύξηση επιτοκίων που θα οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό είτε
ii) ii) αύξηση επιτοκίων με την ελπίδα δημιουργίας ύφεσης η οποία θα ανακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων από την FED, οπότε θα αποτραπεί η κατάρρευση των χρηματιστηρίων. Κοινώς η ύφεση… θα διασώσει τα χρηματιστήρια… αυτό αποτελεί οικονομική κατάντια.

Φαίνεται τώρα ότι τουλάχιστον μία τράπεζα έχει αρχίσει να τάσσεται υπέρ αυτής της άποψης.
Κοιτάζοντας την καταστροφή του δείκτη Russell 2000, ο οποίος υποχωρεί τουλάχιστον 1,5% κάθε μέρα την περασμένη εβδομάδα και στις 24 Ιανουαρίου 2022 επίσημα πέρασε σε bear market...

Jefferies: Έρχεται οικονομική ύφεση

Το αμερικανικό fund Jefferies εκτιμάει ότι έρχεται ύφεση στην οικονομία.
Σημειώνει ότι ενώ τα οικονομικά δεδομένα από τη μεταποίηση έως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, η μορφή της καμπύλης αποδόσεων και τα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης δεν υποδηλώνουν ύφεση, το εύρος της πτώσης στον δείκτη Russell 2000 που εξαρτάται από την δυναμική της οικονομίας υποδηλώνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία κορυφώνει…

Επικρατεί μεγάλη ανησυχία

Τους τελευταίους μήνες προειδοποιούσαμε ότι καθώς το ευρύτερο επενδυτικό κοινό έχει γοητευτεί από τις αυξανόμενες εικασίες ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια 4 φορές (ή ακόμα και 6 ή 7 φορές, όπως υποστήριξε ο Jamie Dimon της J P Morgan) η αμερικανική οικονομία αθόρυβα έχει κορυφώσει και δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ καταρρέει τώρα γρήγορα και μπορεί να γίνει αρνητική στο α΄ ή β τρίμηνο του 2022.
Η αμερικανική οικονομία συρρικνώνεται εκ νέου μετά το σοκ της πανδημίας και παρά τα τρισεκ. δολάρια που έχουν επενδυθεί.

Η αμερικανική κυβέρνηση παραπαίει δημοσκοπικά ενώ οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022 φαίνεται ότι θα αποτελέσουν μεγάλη ήττα.
Ταυτόχρονα οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου (Goldman, Morgan Stanley και Bank of America βλέπουν το Brent να φτάνει έως τα 110 με 120 δολάρια το βαρέλι στο εγγύς μέλλον.
Επίσης η κλιμάκωση Ρωσίας – Ουκρανίας και ο κίνδυνος ενός πολέμου θα έστελνε το πετρέλαιο στα 150 δολάρια συνθλίβοντας την παγκόσμια οικονομία.
Πλέον μια ύφεση πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022 είναι σχεδόν εξασφαλισμένη.

Jefferies: Η ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ είναι ορατή…

Η Jefferies προειδοποιεί οτι ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ είναι ορατή…
«Πιστεύουμε ότι η αγορά σκέφτεται τώρα τη λέξη ύφεση.
Γιατί αλλιώς ο δείκτης Russell 2000 να κατακρημνιστεί τόσο γρήγορα;», ανέφερε η Jefferies.
«Οι επενδυτές βλέπουν μια επιθετική Fed να σπρώχνει την οικονομία των ΗΠΑ σε μεγάλη επιβράδυνση ή ακόμα και ύφεση τον επόμενο χρόνο δηλαδή το 2023».
Να σημειωθεί ότι ήδη ο Russell 2000, βρίσκεται σε bear market.
Ο δείκτης ήταν αγαπημένος της αγοράς για το πρώτο εξάμηνο του 2021 καθώς η οικονομία των ΗΠΑ ανέκαμπτε.
Ο δείκτης Russell κατέγραψε τον χειρότερο Ιανουάριο στην ιστορία του.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το iShares Russell 2000 ETF, το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό αμοιβαίο κεφάλαιο που παρακολουθεί τον δείκτη, σημείωσε τη μεγαλύτερη εκροή από τον Απρίλιο του 2021 και ετοιμάζεται για απόσυρση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο.
Η ανησυχία των επενδυτών μικρής κεφαλαιοποίησης είναι δικαιολογημένη, καθώς η απόδοση του Russell 2000 - του οποίου τα στοιχεία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον δανεισμό - τείνει να είναι χαμηλή αμέσως μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Fed. Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές μπορεί να βρουν παρηγοριά στο γεγονός ότι ένα χρόνο αργότερα, ο Russell συνήθως παίρνει πίσω όλες τις απώλειες σημειώνοντας άνοδο 12% κατά μέσο όρο μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Jefferies.
Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε από τη Fed να παραδεχτεί ένα ακόμη λάθος πολιτικής και να υποχωρήσει.

Προειδοποιεί και η BofA: Η ύφεση των ΗΠΑ δεν είναι μακριά

Η πιθανότητα η οικονομία των ΗΠΑ να περιέλθει σε ύφεση δεν θα είναι έκπληξη, αναφέρει η Bank of America, στην έκθεση «End of Pandemic = US Consumer Recession»
... οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 18 εκατ. από τα χαμηλά, ο πληθωρισμός ετησίως στο 9%, τα πραγματικά κέρδη μειώνονται σε ύφεση -2,4%, οι πληρωμές στα νοικοκυριά των ΗΠΑ εξατμίζονται από 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 660 δισ. δολάρια το 2022.
Το ποσοστό αποταμίευσης = 6,9%, χαμηλότερο από 7,7% του 2019 ενώ μόνο οι πλούσιοι συσσωρεύουν τις αποταμιεύσεις τους.
Επίσης σημειώθηκε άλμα ρεκόρ 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δανεισμό στις 21 Νοεμβρίου 2021.
Όλα αυτά δείχνουν ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να νιώθουν την πίεση

Φυσικά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος έδωσε ξεκάθαρα εντολή στον Powell της FED να τρομάξει τις αγορές… οπότε δεν αποκλείεται η ύφεση και ο στασιμοπληθωρισμός.
Όλο αυτό θα ήταν κόλαση που κυριεύει αυτή τη στιγμή την αμερικανική οικονομία.
Αν η FED προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων επιθετικά – είναι κρίσιμη η συνεδρίαση της FED για τις προοπτικές στις 26 Ιανουαρίου 2022 – να θυμάστε… όλα μπορούν να συμβούν και όταν αναφέρουμε όλα από το κακό έως το χείριστο σενάριο εννοούμε…
1ζ.jpg

SPX_correction_1.jpg
2ζ.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης