Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Ας μην ανησυχούν οι επενδυτές για το sell off, η Fed απλά θα πάρει το πόδι από το γκάζι

BlackRock: Ας μην ανησυχούν οι επενδυτές για το sell off, η Fed απλά θα πάρει το πόδι από το γκάζι
Η άνοδος των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναζωπύρωση του όρου premium, λέει η BlackRock
Σχετικά Άρθρα

Απότομη άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, που συνάδει με rebalancing στα χαρτοφυλάκια, στο πλαίσιο της επιθυμίας των επενδυτών για μικρότερο ρίσκο από τη διακράτηση χρέους, «βλέπει» ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock, που προτρέπει τους επενδυτές να μην ανησυχούν, διότι «η Fed απλώς θα πάρει το πόδι από το γκάζι, δεν θα πατήσει φρένο».
Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές του οίκου προειδοποιούν: «η εξασθένηση της Omicron θα συμβάλει σε κύμα πωλήσεων στον τεχνολογικό τομέα».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, σύμφωνα με την BlackRock, η ταχύτητα αυτών των κινήσεων είναι δείγμα μιας αγοράς που προετοιμάζεται για υπέρβαση εν μέσω σύγχυσης σχετικά με το υφιστάμενο μακροοικονομικό υπόβαθρο.
Τα ομόλογα είχαν ένα δύσκολο ξεκίνημα το 2022, που παρέτεινε την ασυνήθιστα κακή πορεία του περασμένου έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τον τελευταίο μήνα.
Οι βραχυπρόθεσμες λήξεις έχουν εκτιναχθεί λόγω των επικείμενων αυξήσεων στα επιτόκια εκ μέρους της Fed.
Ωστόσο, οι αγορές έσπευσαν γρηγορότερα από ό,τι δικαιολογείται να προεξοφλήσουν τις ενέργειές της.
Η άνοδος της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς (1,74%) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναζωπύρωση του όρου «premium», δηλαδή στην πρόσθετη αποζημίωση που ζητούν οι επενδυτές για τον κίνδυνο διακράτησης κρατικών ομολόγων.
Η BlackRock, εδώ και αρκετό καιρό, έχει σύσταση underweight στα ομόλογα των ΗΠΑ, επομένως οι πρόσφατες κινήσεις της αγοράς εξελίσσονται όπως ανέμενε – ή λίγο πιο γρήγορα από ό,τι ανέμενε.
Η βασική της υπόθεση παραμένει ότι οι αποδόσεις κινούνται υψηλότερα σε ορίζοντα έτους, ωστόσο μια βραχυπρόθεσμη αντιστροφή έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται.
Σε στρατηγικό ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι προοπτικές για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εγκυμονούν προκλήσεις, οπότε διατηρεί τη σύσταση Underweight.
asdad.JPG
Αυτό, όμως, που είναι εντυπωσιακό είναι η ταχύτητα της ανόδου στις αποδόσεις.
Η Fed έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει το προηγούμενο guidance της, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια προτού επιτύχει τoν «ευρύ και χωρίς αποκλεισμό» στόχο της για την απασχόληση.
Οι αγορές μετατόπισαν γρήγορα τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες τους για να συμπεριλάβουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το 2022.
Η hawkish διάθεση έχει εξαπλωθεί σε όλες τις μακροπρόθεσμες λήξεις, αλλά και σε αγορές όπως η ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με την BlackRock, το κλειδί για να κατανοήσουμε το τρέχον περιβάλλον είναι να αναγνωρίσουμε την αιτία του πληθωρισμού:
Ήτοι τους περιορισμούς της προσφοράς.
Αυτό σηματοδοτεί μια βαθιά αλλαγή από την επί δεκαετίες κυριαρχία των παραγόντων της ζήτησης.
Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από την προσφορά, όπου η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να σταθεροποιήσει τόσο τον πληθωρισμό όσο και την ανάπτυξη: πρέπει να επιλέξει μεταξύ τους.
Οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ζήσουν με περισσότερο πληθωρισμό, κατά την BlackRock, δεδομένου του κόστους για τη μείωση του πληθωρισμού.
Με άλλα λόγια, πρέπει να βγάλουν το πόδι από το γκάζι, αίροντας τα έκτακτα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο θα οδηγήσει τον πληθωρισμό που προκαλείται από την προσφορά πολύ πέρα από την τρέχουσα οικονομική επανεκκίνηση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η BlackRock συνεχίζει να βλέπει μια ιστορικά σιωπηλή απάντηση πολιτικής στον πληθωρισμό.

Συμπέρασμα

Δεδομένης της ταχύτητας της Fed, οι αγορές ομολόγων μπορεί να επισπεύδουν αδικαιολογήτως.
Το σκηνικό για τα ομόλογα παραμένει αρνητικό, καθώς η BlackRock «βλέπει» αναζωπύρωση του όρου premium, ωθώντας τις αποδόσεις υψηλότερα, - ειδικά διότι η Fed ετοιμάζεται να συρρικνώσει τον ισολογισμό της.
Ωστόσο, λέει ο επενδυτικός οίκος, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακά νέα για τις μετοχές.
Το selloff στις μετοχές κρύβει τεράστιες μεταβολές, με τις μετοχές της τεχνολογίας να «πέφτουν» και πολλούς που έχουν επενδύσει σε κυκλικές μετοχές να αποσπούν κέρδη.
Το αφήγημα «αύξηση των επιτοκίων, πτώση της τεχνολογίας» είναι πολύ απλοϊκό, δεδομένου των λόγω πίσω από τη μακροπρόθεσμη πώληση ομολόγων και το γενικά αμετάβλητο, ακόμη χαμηλό άθροισμα των αναμενόμενων αυξήσεων επιτοκίων.
Πράγματι, η εξασθένηση της Omicron θα συμβάλει σε κύμα πωλήσεων στον τεχνολογικό τομέα.
Γι’ αυτό τον λόγο, η BlackRock εξακολουθεί να ευνοεί τις κυκλικές μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898