Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Η FED είναι εγκλωβισμένη… είτε με τα επιτόκια, είτε με τον πληθωρισμό αναπόφευκτο το sell off στις μετοχές

Bank of America: Η FED είναι εγκλωβισμένη… είτε με τα επιτόκια, είτε με τον πληθωρισμό αναπόφευκτο το sell off στις μετοχές
Έρχεται αύξηση επιτοκίων 0,25% από την FED τον Μάρτιο του 2022
Σχετικά Άρθρα

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα στέλνει η Bank of America η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ… στην FED προειδοποιώντας ότι ίσως να μην κάνει τα απαραίτητα ώστε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό υπό τον φόβο κατάρρευσης των μετοχών.

Η BofA, έχει επανειλημμένα αποδοκιμάσει τη Fed για την απροθυμία της να κινηθεί πιο τολμηρά π.χ. να αυξήσει τα επιτόκια 0,50% αντί 0,25%.
Ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός θα οδηγήσει τελικά σε ένα «σοκ» που θα σκοτώσει την ανάπτυξη που σχεδιάστηκε από τη Fed και θα τορπιλίσει τις αποτιμήσεις για μετοχές και ομόλογα.
Πρακτικά κατά την Bank of America η FED ή θα αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό αλλά οι μετοχές θα διορθώσουν, είτε θα επιβραδύνει την αύξηση των επιτοκίων οπότε ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί και πάλι οι μετοχές θα διορθώσουν…

Έρχεται αύξηση επιτοκίων 0,25% από την FED τον Μάρτιο του 2022

Καθώς η FOMC αναμένεται να θέσει τα θεμέλια για μια αύξηση 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίασή της στις 26 Ιανουαρίου 2022, με ορίζοντα τον Μάρτιο... οι οικονομολόγοι της BofA ανέλυσαν μια σειρά παρόμοιων προειδοποιήσεων της FOMC, επισημαίνοντας ότι η Fed δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και τον διαφαινόμενο στασιμοπληθωρισμό.
Ο οικονομολόγος Ethan Harris της BofA επισήμανε σε έκθεση του με τίτλο «το άθροισμα όλων των φόβων της Fed» ότι, παρόλο που οι αγορές μετοχών διόρθωσαν έως -10% ακόμη ο ορίζοντας είναι θολός.

Ενώ «υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων γεωπολιτικών γεγονότων που σχετίζονται με τη Ρωσία ή την Κίνα, έναν νέο εμπορικό πόλεμο, ένα ακόμη λάθος πολιτικής της ΕΚΤ και ούτω καθεξής.
Ωστόσο, κατά την BofA, ο μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας:
Η FED προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ επιτοκίων, πληθωρισμού και αγορών μετοχών που διορθώνουν.

Κατά την Bank of America η FED… θα προσπαθήσει πάσει θυσία να κρατήσει ψηλά τις τιμές των μετοχών ωστόσο ο πληθωρισμός καραδοκεί και ένας νέος κίνδυνος έρχεται να προστεθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον… να προκύψει και ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Η FED δεν θα είναι επιθετική

Κατά την BofA η FED δεν θα είναι επιθετική… και οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι λελογισμένες.
«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι αγορές είχαν να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή Fed που καταπολεμούσε τον πληθωρισμό.
Μετά τη συνεδρίαση της FOMC τον Δεκέμβριο 2021, τα μέσα ενημέρωσης εστίαζαν στο πως η FED θα καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
Μια κεντρική τράπεζα που σχεδιάζει αργά να αυξήσει τα επιτόκια από το 0% σε έξι μήνες από τώρα δεν καταπολεμά αποτελεσματικά τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Fed, ο πληθωρισμός θα υποχωήσει από 5,3% το 2021 σε 2,1% έως το τέλος του 2024.
Ως εκ τούτου, η Fed δεν σχεδιάζει να επιστρέψει στην εκτίμηση του ουδέτερου επιτοκίου στο 2,5% οποιαδήποτε στιγμή στον προβλεπόμενο ορίζοντα.

Πώς θα έμοιαζε όμως μια πραγματικά επιθετική Fed που μάχεται τον πληθωρισμό;
Η BofA εικάζει ότι το πρώτο βήμα θα ήταν να στοχεύσει η κεντρική τράπεζα σε ένα επιτόκιο στόχο π.χ. 1,5% ή 2%.

Πώς θα έμοιαζε μια επιθετική Fed που μάχεται τον πληθωρισμό;

Το πρώτο βήμα είναι να εγκαταλείψουμε την ιδέα μιας αργής ανοδικής κίνησης στα επιτόκια.
Το δεύτερο βήμα είναι να προσδιοριστεί ο βαθμός οικονομικής σύσφιξης που απαιτείται για να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη.
Είναι πιθανό ότι η εξασθένιση των δημοσιονομικών κινήτρων ή κάποιος άλλος παράγοντας θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Ωστόσο, είμαστε αρκετά δύσπιστοι, αναφέρει η BofA.

Ένα επιθετικό αλλά όχι πιθανό σενάριο, υποστηρίζει η BofA θα ήταν η Fed να αυξήσει τα επιτόκια 6 φορές το 2022 ξεκινώντας τον Μάρτιο, παρακάμπτοντας τον Μάιο και μετά ξανά τον Ιούνιο.
Έξι αυξήσεις επιτοκίων το 2022 και ένα τελικό επιτόκιο 3% ή υψηλότερα σε βάθος χρόνου…

Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο;

Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό ο πληθωρισμός να σταθεροποιηθεί στο υψηλότερο εύρος από αυτό που υποθέτει η Fed.
Ένα ευρύ φάσμα δεικτών υποδηλώνει επίμονο πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων μετρήσεων κόστους εργασίας, έρευνες για τις πληθωριστικές προσδοκίες (από πραγματικούς ανθρώπους, όχι από οικονομολόγους) και μια σειρά άλλων μετρήσεων.

Ωστόσο, η πιο πιθανή εναλλακτική, κατά την άποψη της BofA, είναι ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί γύρω στο 3% και η Fed πρέπει να σοβαρευτεί.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Fed να αυξήσει τα επιτόκια 0,25% τον Μάρτιο, παρακάμπτοντας τον Μάιο και στη συνέχεια νέα αύξηση τον Ιούνιο.
Αλλά με, έξι αυξήσεις το 2022 και το επιτόκιο κοντά στο 3% σε βάθος χρόνου θα ήταν απάντηση στον πληθωρισμό.

Κατά την BofA η ρητορική της Fed στη συνεδρίαση της 26 Ιανουαρίου 2022 θα είναι πιο επιθετική, ωθώντας τις προσδοκίες των αγορών πιο κοντά στην άποψη του Jamie Dimon της J P Morgan για περισσότερες από 4 αυξήσεις το 2022 (αυτή τη στιγμή, οι αγορές τιμολογούν 4 αυξήσεις των επιτοκίων

Η Fed έχει ήδη αναγνωρίσει ότι έχει πετύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό.

  • Με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί (2% σε έξι μήνες) και ήδη κάτω από το 4%, θα μπορούσε να αναγνωρίσει ότι έχει φθάσει στην μέγιστη απασχόληση.
  • Θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι η Omicron είναι τουλάχιστον τόσο σοκ προσφοράς όσο ένα σοκ ζήτησης, επιφέροντας μεγάλες ανισορροπίες βραχυπρόθεσμα.
  • Μπορεί να υποδηλώνει συνεχή αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης.


Σταδιακά οι περιορισμοί για τον covid 19 μειώνονται, ο τομέας των υπηρεσιών θα πρέπει να ανακάμψει.

Η Fed θα τερματίσει θα ολοκληρώσει αγορές μετά τον Φεβρουάριο του 2022.
Ωστόσο, η Fed δεν μπορεί να μειώσει τις αγορές από 40 δισεκατομμύρια δολάρια ανά μήνα σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια ανά μήνα και να τερματίσει απότομα τις αγορές.
Πιστεύουμε ότι αυτό θα ξάφνιαζε την αγορά και πιθανότατα θα σηματοδοτούσε μια ακόμη πιο επιθετική αύξηση επιτοκίων
Σε ένα τέτοιο σενάριο οι αυξήσεις επιτοκίων θα ήταν 0,50% τον Μάρτιο και 0,50% τον Μάιο του 2022.

Αύξηση επιτοκίων 0,50% τον Μάρτιο: Πιστεύουμε ότι είναι απίθανο η Fed να αυξηθεί κατά 0,50% τον Μάρτιο, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού. Πιστεύουμε ότι μια αύξηση κατά 0,50% τον Μάρτιο θα σήμαινε ότι η FED έχει κάνει λάθος στην ακολουθούμενη νομισματική της πολιτική.
Εάν η Fed σκέφτεται να αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, θα πρέπει όντως να τερματίσει τις αγορές τέλη Ιανουαρίου 2022.

Βασικό σενάριο για το 2022 είναι ότι η FED με τις αυξήσεις της θα διαμορφώσει το βασικό επιτόκιο παρέμβασης πάνω από 1%.

Προβλέποντας το μέλλον, η BofA αναμένει ότι οι αγορές και ο πληθωρισμός θα «εκφοβίσουν» τη Fed σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Φυσικά, αυτό που δεν αναφέρει η BofA (τουλάχιστον όχι ακόμη), είναι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα προκαλέσουν σοκ και χάος σε μετοχές και ομόλογα, όπου οι αποτιμήσεις παραμένουν ακόμη φούσκες συγκρινόμενες σε ιστορική βάση.

β1.jpg
β2.jpg

β3.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης