Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Royal United Services Institute: Η Ρωσία είναι διατεθειμένη για πόλεμο και όλοι γνωρίζουμε πως θα τον αρχίσει

Royal United Services Institute: Η Ρωσία είναι διατεθειμένη για πόλεμο και όλοι γνωρίζουμε πως θα τον αρχίσει
Η πρώτη πράξη πολέμου θα ήταν πιθανότατα επιδρομές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα στοχεύουν σε βασικές στρατιωτικές και βιομηχανικές υποδομές στην Ουκρανία
Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει μια «πραγματική οικονομική ζημιά» και έναν ολοκληρωτικό πόλεμο για να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους στην Ουκρανία.
Αυτό δήλωσαν οι αναλυτές της Royal United Services Institute, με αφορμή τη συγκέντρωση περίπου 100.000 στρατιωτών στα σύνορα.
Η Ρωσία απαιτεί να μην επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και έχει δηλώσει ότι θέλει ο οργανισμός να ανακαλέσει την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη.
Βέβαια, σύμφωνα με τον Samuel Cranny-Evans, ερευνητή αναλυτή στο thinktank άμυνας και ασφάλειας του Royal United Services Institute, είναι πιθανό να υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.
«Δεν είναι ακόμη μια δύναμη εισβολής», είπε στο CNBC σε τηλεφωνική επικοινωνία.
«Η Ρωσία έχει χτίσει πολύ σκόπιμα [αυτή την κατάσταση] με τέτοιο τρόπο που θα ξέρουμε πότε είναι δύναμη εισβολής».
Πρόσθεσε ότι αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής ήταν «μόνο το πρώτο βήμα» και τώρα που πράγματα όπως μέσα αεράμυνας, νηοπομπές καυσίμων και πυρομαχικών - και το προσωπικό για να επανδρώσει όλο τον εξοπλισμό - μεταφέρθηκαν στα σύνορα, στη Ρωσία έκανε το δεύτερο βήμα της.
«Υπάρχουν, θα έλεγα, αρκετά βήματα που πρέπει να διανύσουμε προτού φθάσουμε πραγματικά τα ρωσικά στρατεύματα να κινούνται στο ουκρανικό έδαφος», είπε.
«Μπορεί να δούμε τακτικές αντιπαράθεσης όπως εκτοξεύσεις δοκιμών πυραύλων κρουζ και επιθέσεις κυβερνοπολέμου, λίγη αναταραχή και δολοφονίες στην Ουκρανία, ίσως».

Πως θα αρχίσει ο πόλεμος

Σύμφωνα με τον Cranny-Evans η πρώτη πράξη πολέμου θα ήταν πιθανότατα επιδρομές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα στοχεύουν σε βασικές στρατιωτικές και βιομηχανικές υποδομές στην Ουκρανία.
«Δεν θα πρόκειται για Ρώσους που σκοτώνουν Ουκρανούς άνδρες και γυναίκες, αλλά για τη στόχευση του Ουκρανικού τρόπου ζωής».
Ο Mathieu Boulegue, ερευνητής στο πρόγραμμα Ρωσίας και Ευρασίας του Chatham House, συμφώνησε, λέγοντας ότι οι Ρώσοι δεν φαίνεται να είναι ακόμη έτοιμοι να εισβάλουν.
«Έχουμε τώρα μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις δύναμης στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με μια δύναμη που μοιάζει με δύναμη εισβολής», είπε.
«[Αλλά] εξακολουθούμε να μας λείπουν ορισμένα στοιχεία όσον αφορά τη στρατιωτική επιμελητεία για να το καταστήσουμε πλήρως ικανό να συντηρεί πολεμικές επιχειρήσεις σε τεχνικό επιχειρησιακό επίπεδο».
Ωστόσο, είπε ότι υποψιάζεται ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να λάβει ακραία μέτρα για να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους.
«Δεν στέλνει κανείς σχεδόν 100.000 στρατιώτες και τόσους ανθρώπους σε εφεδρεία για να μην αποδείξει τίποτα - η Ρωσία έχει ανεβάσει το διακύβευμα τόσο ψηλά σε αυτό το στάδιο που φαίνεται απίθανο απλώς να υποχωρήσει εκτός και αν λάβει κάτι σε αντάλλαγμα», ανέφερε.
«Σύμφωνα με τη ρωσική θεωρία, στην πραγματικότητα θα εισέβαλαν μόνο όταν θα ήταν αρκετά σίγουροι ότι οι Ουκρανοί θα χτυπηθούν», εξήγησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης